Gündem

2023'e buruk veda

Doğal afetler, savaşlar ve bin bir türlü felaketle geçen 2023 yılı Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyada unutulmak istenen bir yıl oldu. Tüm bu yaşanan olumsuzlukların yanında her ne kadar güzel gelişmeler yaşansa da 2023’e veda ederken hafta sonu gelen şehit haberleri hepimizi tekrardan yasa boğdu. Hain terör saldırılarında 12 vatan evladımızı kaybederken, 2023 yılının son günleri hafızlarda deriz izler bıraktı.

Abone Ol

Türkiye'de 2023 doğal felaketlerden teknolojik atılımlara, diplomatik gelişmelerden spordaki zaferlere kadar çeşitli olaylara sahne oldu. Kahramanmaraş'taki depremler, TOGG'un piyasaya çıkışı, şiddetli seller, Mısır ile yeniden başlayan diplomatik ilişkiler, enerji keşfi, Hürjet'in ilk uçuşu gibi olaylar, Türkiye'nin zorlu bir yılının yanında teknolojik ve diplomatik başarılarla geçen bir yılda olduğu kaydedildi. Şampiyonluklar, yerli üretimler ve demokratik seçimler de bu yılı anlamlandıran unsurlar arasında yer alıyor.

ŞEHİT HABERLERİ YÜREĞİMİZİ YAKTI

Felaketlerle dolu 2023 yılına veda etmemize kısa bir zaman kala hain terör örgütü saldırılarında 12 askerimiz şehit oldu. Irak’ın kuzeyinde, 22 Aralık tarihinde bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan saldırı ve akabinde sağlanan temasta 6 askerimizin acı haberiyle derin bir üzüntü yaşarken Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde ise 23 Aralık tarihinde üs bölgesine sızma girişiminde bulunan teröristlerle çıkan çatışmada 6 Mehmetçiğimizin şehadet haberiyle ülke yasa boğuldu. Şehit haberleri sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nce mağara, sığınak, barınak, petrol tesisleri ve depolardan oluşan toplam 29 hedef imha edildi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 30 teröristin etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

DEPREM VE SEL FELAKETİ YARALADI

Türkiye 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki depremle sarsıldı. 2023 yılının başlarına afetler damgasını vurdu ve tüm ülke birlik ve beraberlik içerisinde afet bölgelerine yardım ulaştırmaya çalıştı. Bu olayın sonrasında afet bölgelerine yardım için ‘Türkiye Tek Yürek kampanyası’ 2023’ün en önemli olaylarından oldu. 15 Mart'ta ise Şanlıurfa nadir görülen bir sel felaketiyle sarsıldı. Toplum, yardım ve dayanışma ile selin yaralarını da sarmaya çalıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 İLKLERİN YILI OLDU

Türkiye'nin ilk yerli ve elektrikli otomobili TOGG'un fiyatı açıklandı. Vatandaşlar, heyecanla beklenen bu devrimin fiyat etiketleriyle tanıştı. TOGG'un farklı modelleriyle elektrikli araç pazarındaki yerini almaya başladı. Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde faaliyete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 80 milyon dolarlık yatırım bedeliyle ülkedeki ilk bor karbür üretim tesisi açıldı.

TÜRKİYE'NİN GÖKYÜZÜNDEKİ GÖZÜ

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi. 15 Nisan'da Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu İMECE, ABD'deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatılarak uzaya gönderildi.

Bu başarı, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki ilerleyişini gösteriyor. Türkiye'nin süpersonik gururu Hürjet'in ilk uçuşu gerçekleştirdi. Türkiye'nin ilk yerli süpersonik jet uçağı Hürjet, savunma sanayisindeki önemli bir adımını temsil etti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk milli elektrikli treni TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü'nde üretilerek TCDD'ye teslim edildi. Bu tren setleri, ülkedeki demiryolu ulaşımında modernizasyonun bir parçasını oluşturacağı kaydedildi.  20 Nisan'da Karadeniz'den yaklaşık 170 kilometre açıkta yapılan doğal gaz keşfi, karaya ulaştırıldı. Bu olay da ülkenin enerji sektöründeki güçlenişinin göstergesi oldu.

TÜRKİYE’DE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52.16'sını alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile buluşarak 11 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasını sağladı. Bu ziyaret, bölgesel dengelerde önemli bir değişikliği simgeliyor. 5-6 Ekim'de, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na yönelik saldırının ardından Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin kuzeyinde terör hedeflerine yönelik operasyon düzenledi. Bu operasyonlar, terörle mücadelede Türkiye'nin kararlılığını duruşunu gösterdi.

ŞAMPİYONLUKLAR GURURLANDIRDI

Türk Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi'nde Çin'i mağlup ederek şampiyon oldu.

Ayrıca, milli okçu Mete Gazoz, Berlin'deki Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda erkekler klasik yay kategorisinde dünya şampiyonluğunu elde etti.

FENOMENLERE OPERASYON

Lüks yaşamları sosyal medyada sıkça gündeme gelen fenomenlere operasyonlar da 2023 yılında en ses getiren ve konuşulan olaylardan oldu. Dilan ve Engin Polat çifti ile başlayan operasyonlar daha sonra yine lüks ve şatafatlı yaşamları ile ön plana çıkan fenomenlere de sıçradı. Fenomenler Operasyonu 2023’ün en konuşulan olayları arasında yerini aldı.

SANAT VE SİYASETTE KAYIPLAR

1968’de CHP'ye girerek siyasal yaşama atılan Deniz Baykal, yarım asırdan fazla süren siyasi yaşamının ardından 2023 yılında vefat etti.

2002 ekonomik krizi döneminde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenerek Türk Siyaseti ve Ekonomisinde uzun yıllar adından söz edilen ve ekonomist ve siyasetçi Kemal Derviş de 2023’de vefat etti.

Türk Halk Müziği’nin sevilen sanatçısı Burhan Çaçan, şarkılarıyla Türk rock müziğine iz bırakan "Türk rockının babası" olarak tanınan ünlü müzisyen Erkin Koray yaşamını yitirdi.

MFÖ grubunun üyelerinden sanatçı Özkan Uğur, 2023 yılında hayatını kaybetti.

DÜNYADA 2023’E DAMGA VURAN OLAYLAR

2023 yılı dünyada savaşlara, doğal afetlere ve yeni keşifler damgasını vurdu . İsrail ve Hamas arasında başlayan savaştan gelen görüntüler tüm dünyayı derinden sarstı.

6 Şubat’ta Türkiye'deki depremler ve ardından 8 Eylül’de Fas'taki yıkıcı sarsıntıda binlerce insan hayatını kaybetti. Rusya-Ukrayna savaşında Kiev, taarruza geçti ancak başarılı olamadı. Fransa, Afrika'daki darbeler sonrası eski sömürgelerinden askerlerini geri çekmek zorunda kaldı.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde işgal rejimi kuran sözde Ermeni yönetimi kendini feshettiğini duyurdu. ABD, Suriye'de İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan tesislere hava saldırısı düzenledi.

SICAKLIK REKORU VE YANGINLAR

Avrupa gözlemevi Copernicus'a göre hazirandan ekime kadarki aylar dünya çapında kayıtlara geçen en sıcak aylar oldu. Bu sıcaklıklara kuraklık, yıkıcı yangınlar ve daha güçlü kasırgalara neden oldu.

Dünya genelinde 2023'te orman yangınları, yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olurken, büyük çapta tahribata, ormanlık alan kaybına ve karbon emisyonuna yol açtı.

2. ELIZABETH HAYATINI KAYBETTİ

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında öldü. 2. Elizabeth 70 yıldır tahttaydı. Yaklaşık bir asra tanıklık eden Kraliçe, İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı oldu. Kraliçe'nin ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.

BİLİMSEL GELİŞMELER

Hindistan, Chandrayaan-3 uzay keşif aracını Ay'ın karanlık bölgesinde kalan güney kutup bölgesine ulaşması için uzaya göndererek bir ilke imza attı.  Yaşam için gerekli elementleri içeren moleküler bulut tespit edildi. James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'ya yaklaşık 500 ışık yılı mesafede yaşam için gerekli elementleri içeren moleküler bulut keşfetti. Dünya'dan 100 milyon ışık yılı mesafede yaşama elverişli gezegen keşfedildi. Argonne Ulusal Laboratuvarı ile Ohio ve Illinois-Chicago üniversitelerinden bir grup bilim insanı, dünyada ilk kez tek bir atomu X-ışınıyla gözlemledi.

ANTALYA’DA DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023’ün ilk aylarında Kepez ilçesinde bulunan Turgut Özal Spor Salonu önünde düzenlenen Antalya Toplu Açılış Töreni'ne 82 projenin açılışını yaptı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından otel, pansiyon, devlet kurum ve kuruluşları ile yurtlarda 154 bin 86 afetzede ağırlanarak Antalya 2023’de depremzedelerine yaralarını sarmaya öncü oldu.

Rusya - Ukrayna Savaşı ve depremzedelerin Antalya’ya gelmesi ile Antalya’da ev kiralarında fahiş fiyat artışları oldu. Konut kiralarında fahiş fiyat artışları, 2023 yılında en çok gündeme gelen konular arasında yer aldı.

TURİZMDE REKOR YILI YAŞANDI

Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kovid-19 salgınından sonra Türkiye'nin ve Antalya'nın çok daha hızlı toparlanma sürecine girdiğini söyledi. Şahin, "Aralıkta gelen turistlerle Antalya, zirve yılı olan 2019'u yakaladı ve geçti. Tahmin ediyorum yıl sonu itibarıyla 2019'u yüzde 5'lik bir oranla geçmiş olacağız. Bu da tüm zamanların rekoru demek. Uçakla gelen turisti esas alıyoruz, bu da yaklaşık 15,5 milyon ama başka şekilde gelenlerle 'bu yıl 20 milyon turisti ağırladık' diyebiliriz" bilgisini verdi. Türkiye’den geçmiş yıllarda ABD'ye kaçırılan 12 tarihi eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle yurda döndü. Antalya Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen eserlerin açılışı gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ABD ile imzalanan ikili protokol gereği Anadolu’dan çıkarılmış kültür varlıklarının yurt dışında alıcı bulamaz hale gelmeye başladığı bildirdi.

2023’E DAMGA VURAN FESTİVALLER

Türkiye Kültür Yolu Festivali 2023’te Antalya’ya damgasını vurdu. 2023’ün son günlerinde turizm sezonunu uzatmak amacı taşıyan ve vatandaşları sanatla buluşturan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Antalya’da 60’sı 'sansür' ve 'FETÖ' tartışmaları arasında iptal edilen Altın Portakal Film Festivali’nin yerini doldurdu.

9 gün boyunca Antalya, farklı noktalarda kültür ve sanat etkinlikleri, konserler ve sergilere ev sahipliği yaptı.

 Antalya’da bu yıl ikincisi düzenlenen Antalya Bilim Festivali (BİLİMFEST) Dokumapark’ta 12 bin 500 metrekare alan üzerine yapıldı. 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }