AKDENİZ’DEN DÜNYAYA AÇILMAK

Abone Ol

Seçim meçim falan derken bazı çalışmaları göz ardı ettik. Öyle ki insanlığın faydasına olacak birçok çalışmayı ıskaladık. Hem de hepimizin burnunun dibindeki Akdeniz Üniversitesi’nde!
Geçen hafta sonu LİDER HABER’in çok önemli bir konuğu vardı. Yaptığı yüz, kol ve rahim nakilleri ile hem Türkiye’nin, hem Antalya’nın hem de Akdeniz Üniversitesi’nin adını tüm dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan.
Ömer Hoca çok önemli bir konuda açıklama yaptı. Ömer Hoca;  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da desteklediği ‘Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Vadisi Projesi’nin detaylarını anlattı.


İnanın dinledikçe Akdeniz Üniversitesinde yapılan çalışmaların sessiz ve derinden gittiğini görüyorsunuz. Özellikle aşı konusunda. Bütün malzemeler var aslında Akdeniz’de.
Araştırma ve ilaç bulma konusunda Türkiye’nin geride olduğuna ve Araştırma Merkezi’nin önemine değinen Özkan, “Biz aşı ve ilaç bulma noktasında dünyanın gerisindeyiz. Çok iyi doktorlarımız, hekimlerimiz var ama maalesef bu araştırmayı yapan birçok insan imkan olmadığı için yurt dışına gidiyor” dedi.


Ömer Hoca beyin göçüne ise, “Bizde bu olmadığı için maalesef çok iyi beyinler dışarıya kaptırılıyor” sözleri ile dikkat çekti. Peki, ne olması gerekiyor neler yapılması gerekiyor?
İşte bu soruları da Ömer Hoca, “Bunların olabileceği bir ortam olması gerekiyor.  O nedenle bu merkezin Akdeniz Üniversitesine hakikaten yakışacağını düşündük. Özlenen Hoca Rektör olduğu andan itibaren bu konun üzerinde durduk. Sağ olsunlar Sayın Cumhurbaşkanına da biz bunu ilettiğimizde, çok da güzel destek aldık. Proje başladı, biz proje yoluna girmeden de birkaç çalışmayı başlatmış olduk. Yoluna koyduğumuzu düşünüyoruz” diyerek cevapladı.


B Merkez tam faaliyete geçtiği zaman hani şu herkesin ağzında olan SMA veya ALS tedavisi için 2 milyon 600 bin doları Amerika'ya vermekten kurtulacağız. Sadece para mı? Olur mu. Bir insanın canını kurtarmış olacağız. Hem de Akdeniz’de.
AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan LİDER HABER TV’DE önemli mesajları bir değil birden fazlaydı. 
Örneğin daha merkez tam açılmadan bile bir molekül geliştirilmiş durumda. Ömer Hoca bu konuda da, “Bu molekülün faz çalışmalarına geçildi. Gelecekte Antalya'da da, Akdeniz Üniversitesi'nde de Türkiye'de dışarıya milyon dolarlar verdiğimiz ilaçların moleküllerinin inşallah bu ülkede de üretilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Kanser araştırmaları için insanların dışarıya gitmesine gerek kalmadan burada araştırmalarını yapsınlar, burada moleküller bulunsunlar. Daha dünyada neler bulunacak diye beklenilirken biz beklemeyelim burada yapılsın. Buradan belki iddialı geliyor ama yola çıkmak çok önemli” cümleleri sanırım nelerin yapıldığını anlatmaya yetiyor da artıyor bile. 
Yüz, kol ve rahim nakli ile dünyaya damgasını vuran Ömer Özkan, organ bağını da es geçmedi. Organ nakli konusunda başarılı olduğumuzu anlattı ve kadavradan alınan organ sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekti. 


Türkiye’de en fazla böbrek ve karaciğer naklinin yapıldığını anlatan Profesör Özkan, organ naklinin yüzde 80'den fazlasını canlıdan yapıldığını ve kadavradan bağışı artırma gerektiğini vurguladı.
Son olarak da sağlık turizmiyle alakalı dikkat çekici mesajlar verdi. Bu alanda paradan çok kalitenin önemine vurgu yaptı, kafe açar gibi kliniklerin açılmasının zarar verdiğini anlattı.
Sanırım bir tıp ve bilim adamının anlattıkları Akdeniz’den dünyaya açıldığımızın net ifadeleri. Vallahi bu rüzgar devam ederse inanın bizi kimse tutamaz. Hadi kolay gelsin.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }