ALİ’Mİ KİM NASIL HARCADI ACABA?

Abone Ol

Türkiye’de düzgün bürokrat olmak zor zanaat, bulmak ise zor. Böylelerini harcamak ise çok kolay. Son yıllarda herkesin şikayet ettiği yegane konuların başında geliyor bu mesele. Bunun en bariz örneği şehrimizde yaşandı 15 gün kadar önce Antalya SGK İl Müdürü Ali Duru SUDAN BAHANE ile görevden alındı. Elbette bürokraside zaman zaman yenilenmeler olabilir. Buna bir sözüm yok.

Benim itiraz ettiğim ve doğru bulmadığım, bir şekilde bir bürokratın görevden alınma konusu. Buna hangi alanda, hangi kurumda olursa olsun hep karşı durmuşumdur. Şimdi Ali Duru görevden niye alındı? Öncelikle bunu bir açıklığa kavuşturalım. Tane tane yazayım okumayanlar okusun, sağda solda TIRAŞ yapanlar ise sesini kessin.

SGK İl Müdürü’nün görevden alınması gerekçesi resmiyette, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre yapılmış. Yani iş kanuna uydurulmuş ve ‘Yönetici Takdiri’ne getirilmiş. Ama işin aslı öyle değil. 900 personeli bulunan SGK Antalya İl Müdürlüğü’nde bir memur, SAYIŞTAY’ın raporu ve Genel Müdürlüğün gönderdiği listede yer alan bir mükellefe 1 TL olan borcu tebliğ etmiş.

Tabi tebligat ulusal bir kanalda konu edilmiş, algı operasyonu yapılıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hedef alınmış. Bakan Bey de sinirlenip, “KELLE ALMAM LAZIM” demiş! Bunun üzerine İl Müdürü Ali Duru görevden alınmış.

Lakin yanılılan bir şey var, yanıltılan bir Bakan ve hiçe sayılmış bir AK Parti İl Yönetimi var burada. Nasıl mı? Anlatayım herkesin bilgisi olsun, TIRAŞ yapanlar sesini kessin. Türkiye’de aynı ve benzer tebligatları yapan sadece Antalya SGK İl Müdürlüğü değil. Bunu ben değil SGK Genel Müdürü söylüyor. Bana değil 81 İl Müdürü’ne gönderdiği mesajda.

Bakın o mesaj aynen şöyle: “Değerli Müdürlerim hayırlı akşamlar. İşverenlerden olan alacaklarımız yönüyle icraya intikal ettirilerek takibine geçen alacaklarımızdan çok küçük tutarda olanlar ile ilgili olarak, örneğin 1 TL ve altı, 2 TL, 5 TL, 50 TL ve altları tutarlar gibi alacaklarımız için ödeme emirleri gönderildiğini tespit ettik. Bir de tebligat masrafı olmayan şekilde elektronik tebligat ile ödeme emri tebliğ edildiği halde ‘tebligat masrafı’ yok işaretlemesi yapılmadan ödeme emirleri gönderildiği, sonucunda da çok küçük tutarda borç tebliği ile yersiz tebligat masrafı oluşmasına, dolayısıyla borçlu adına yersiz takip masrafına neden olunduğunu gördük. Çok yakın bir zamanda kamuoyuna yansıyan çok cüzi alacak için SGK İCRA YAPTI İŞLEMİ SADECE 1 ADET DEĞİL. Birçok il müdürlüğümüzde her biri kamuoyuna yansıtıldığında hepimizi ZOR DURUMDA BIRAKACAK, izah etmeye çalışsak İZAH EDEMEYECEĞİMİZ durumlar var. Lütfen bu işleri yapan ve sorumlu olan, memurundan idarecisine kadar tüm arkadaşlarımızı uyaralım. Daha titiz ve dikkatli işlem yapmalarını, yaptıkları işlemlerin sonuçlarının başta kendileri, sizler, bizler ve kurumumuz için ne kadar olumsuz sonuçlar doğurabileceğini sürekli hatırlatalım ve yapılan işleri kontrol edelim. Şunu belirteyim 1 Mayıs 2024 tarihinden sonra intikal eden borçlardan 1 TL ve altı borç için (ödeme emrinde yazılı borç tutarı)102 ADET ÖDEME EMRİ düzenlenmiş, bunlardan 24 TANESİ TEBLİĞ edilmiş gözüküyor. İnşallah düzenlenip te tebliğ edilmeyenler gönderilmemiş ve tebliğ edilmemiştir. 1750 TL ve altında olan borç tutarları içinse 80.401 ödeme emri düzenlenmiş, bunların 31.815’inin tebliğ edildiği görülmüştür. Durumumuz bu Müdürlerim. Azami dikkat, azami hassasiyet, azami takip ile bunların önüne geçebiliriz.”

Yani anladığıma göre yapılan işlem sadece Antalya’ya özgü değil. Sadece Antalya İl Müdürü Ali Duru bu olay bahane gösterilerek KURBAN edilmiş ve HARCANMIŞ! Peki bu HARCAMA işi nasıl olmuş dersiniz? Bana gelen bilgilere göre İl Müdürü’ne istediği işlemleri yaptıramadığı iddia edilen AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Necip Çetin’in sürekli olumsuz raporlar vermesi sonucu!

Ha bir de başka bir iddia var bu konuyla ilgili. SGK Antalya İl Müdürlüğü’ne atanan Mehmet Tanrıöver bir süre önce Adana’da Ticaret İl Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken sendika başkanı olup Ankara’ya gitmiş. Sendika işi bitince SGK Genel Müdürlüğü’nde bir görev verilmiş.

Buraya kadar kabul görür olaylar. Ama bundan sonrası ilginç. Kendisi ısrarla bir ile gitmek istiyor. Adana’yı istiyor fakat oranın milletvekilleri ve il başkanı karşı çıkıyor. Sonra Tanrıöver’e Antalya’yı uygun görüyorlar ve atama böyle gerçekleşiyor.

Tabi Ali harcanıp Mehmet’e yer açılıyor sudan sebeplerle. Peki yeni müdür ne yapıyor? Adana’dan gelirken yol üstü Alanya ve Manavgat İl Müdürlerini ziyaret ediyor. Gazetelerde haber, “Tebdili kıyafet denetleme” yaptı algısı oluşturuluyor.

Daha sonra ne olmuş dersiniz? SGK Müdürü Ali Duru’yu HARCATTIĞI öne sürülen Berber Necip Çetinkaya, Mehmet Tanrıöver ve bir dönem onun Adana’da şefliğini yapan şimdilerin Antalya Ticaret Müdürü Halil Özşahan ile yemekte bir araya geliyor. Bende tebdili kıyafet aynı restoranda yemekte olunca manzaraya tanıklık ettim. Direktifler ve ertesi gün AK Parti İl Başkanı Ali Çetin ziyaret ediliyor.

Bir tarafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan var didinip çırpınan, diğer taraftan da böyle hoyratça bürokratlar harcatan tipler. Cumhurbaşkanı DEĞİŞİM demişken ve madem USTURA vurulmuşken herkes bedelini ödesin bu DEĞİŞİMDEN nasibini alsın.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }