Alkışlar Yıldırım Belediyesi'ne

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde Yıldırım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünden Hilmi Doğanay ve ekibi, Basın Halkla İlişkiler Müdürü Turgay Akbulut ile birlikte hayırlı bir iş için medyaya ziyaretimize geldiler.

Bakmayın hayırlı bir iş diyerek ironi yaptığıma, çok güzel bir fikrin, projenin hediyesi hayırlara vesile olduğu için.

Şaka bir yana konu çok ciddi.

Öncelikle belediye bünyesinde kurulan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünden bahsedeyim biraz. Web sitlerinden de aldığım ve kendi anlattıkları şekliyle müdürlük, sıfır atık, çevre denetim, eğitim ve proje ile idari ve mali işler biriminin yanı sıra iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik küresel çabalara kendi özel şartları ve imkânları çerçevesinde katkıda bulunmak maksadıyla kurulmuş.

İklim Değişikliği Birimi ile temiz enerji, doğal kaynak yönetimi, iklim adaptasyonu ve azaltımına odaklanarak, sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.

Buraya kadar her şey harika. Gelelim projelere:

Biliyorsunuz, atık toplama konusunda özürlü bir toplumuz. Oysa iklim değişikliğini giderek şiddetini arttıran felaketler boyutunda yaşıyoruz. Dolayısı ile ülkemizde çevre adına atılan her adımın destekçisiyiz.

Bahsedeceğim iki projenin de benzerlerinin tüm şehrimize hatta ülkemize yayılmasını gönülden isterim. 

İlki ziyaret sebepleri de olan ev kadınlarıyla atık yağların toplanması için başlatılan proje.  

Yağ atıklarını toplayarak,  yer altı kaynaklarına ya da temiz suya karışmasını önleyerek zaten harika bir iş yapıyorlar. Bu konuda özellikle ailede mutfaktan sorumlu olan kadınlarla işbirliği halindeler ve ardından destek olan kadınlar için hatırı 40 yıl olan kahve fincanı, kahvesi ve çikolatası da hediye olarak geliyor ki, çam sakızı çoban armağanı ama şahane proje. 

İkincisi ise,  yine aynı İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü örnek bir fikre ve uygulamaya daha imza atmış.

( Daha pek çok proje var ama hepsini aynı yazıda vermeyelim, sırayla anlatırız)

Belediyenin Çek Çek ekibi projesi

Biliyorsunuz çöplerden özellikle plastik ve kâğıt toplayarak yaşamını idame ettirenlerin sayısı hiç az değil. Ancak kendi başlarına hareket eden, çoğumuzun dilenci gözüyle baktığı hatta sıcak bakmadığı bu işi yapanların sayısı oldukça fazla.

Yıldırım Belediyesi 70 kişiyle irtibata geçiyor bu işi yapan. Kendilerine yelek, ayakkabı vs. gibi gereçler de sağlanıyor, belli bir rota çerçevesinde kâğıt ve plastik atıkları toplayıp teslim etmelerini istiyor. Bu şekilde hem daha düzenli ve rahatsız etmeyen bir görüntü oluşuyor, hem belediye tarafından bu kişiler ve topladıkları kontrol altına alınmış oluyor, hem de çalışanlar daha iyi şartlarda ve koşullarla çalışıyor.

Şimdilik 70 kişi olan bu ekibin büyümesi ve tüm şehirde hizmetinin artması,  bir yandan bu kişilerden mustarip olanların da rahatlamasına, denetim mekanizmasının çalışmasına yaracağı için gerek asayiş gerek çevre sağlığı gibi pek çok etken bakımından hepimiz için iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Tebrikler Yıldırım…

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }