SÖZLEŞMELER GEÇERSİZDİR
Dövizle yapılan kira sözleşmelerinin 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı tebliği ile yasaklandığını hatırlatan Güven, "Dövizle yapılan sözleşmelerin geçersiz olduğu belirtilmişti. Ancak bu tebliğde döviz yerine altına endeksli sözleşmelerin geçerliliği hakkında bir açıklama bulunmuyor" dedi. Altın cinsinden kira sözleşmelerinin de dövize endeksli kabul edileceğini söyleyen Güven, "Uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere veya dövize endeksli sözleşmeler geçersizdir. Bu nedenle, altın cinsinden belirlenen kira bedelleri de geçersiz sayılır" diye konuştu.


KİRADA DEPOZİTO BEDELLERİ 
Kira sözleşmelerindeki diğer bir önemli konu ise depozito bedelleri oldu. Depozito bedellerinin döviz cinsinden belirlenmesinin yasal olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunduğunu belirten Güven, "Depozito bedellerinin döviz cinsinden belirlenmesi konusunda tam bir yasa bulunmamakta. Ancak Yargıtay kararları bu yönde bir yasak içermiyor. Dolayısıyla, depozito bedelinin döviz cinsinden belirlenmesi mümkündür" ifadelerini kullandı. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde kira bedellerinin ve depozitoların dövize endeksli yapılmasının yaygınlaştığını kaydeden Güven, "Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, paranın değer kaybını önlemek amacıyla döviz ve altın endeksli sözleşmeler tercih ediliyor. Ancak bu durum hukuki sorunlara yol açabiliyor. Enflasyonun düşmesiyle birlikte bu tür uygulamaların azalmasını bekliyoruz" dedi.

Borsa haftaya nasıl başladı? 16 Eylül borsada son durum Borsa haftaya nasıl başladı? 16 Eylül borsada son durum


Güven, hem kiracılara hem de ev sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Kiracılara, tahliye taahhütleri verirken dikkatli olmalarını, sahte taahhütlerden kaçınmalarını tavsiye eden Güven, ev sahiplerine de düşük kira bedeli olan kiracılara karşı sabırlı olmalarını önerdi. Güven, kiracılara ayrıca icra takibi durumunda bir hukukçuya başvurmalarını önerdi.

Editör: Özge Toptaş