Jeopolitik Gerilimler ve Merkez Bankası kararları altın fiyatlarını zirveye taşıdı.  Özellikle Orta Doğu’daki artan çatışmalar, ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı ve İngiltere’den gelen açıklamalar, altın piyasasında dalgalanmalara yol açtı. Kuyumcu Yasin Adalı, altın fiyatlarının jeopolitik olaylardan önemli derecede etkilendiğini belirterek, “Son dönemde Orta Doğu’da yaşanan savaşlar ve merkez bankalarının faiz oranları üzerindeki etkileri, altının fiyatını yükseltti. Şu anda yaklaşık yüzde 4,5 civarında bir artış yaşanıyor” dedi.

16 YIL SONRA İNDİRİM 

Amerikan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutma kararı, İngiltere Merkez Bankası'nın ise faiz oranlarını yüzde 0,5 oranında düşürmesi, altın fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Adalı, “Son 16 yılın en yüksek faiz oranlarından sonra İngiltere Merkez Bankası bir miktar indirim yaptı. Amerika Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutması, önümüzdeki aylarda bu oranların biraz daha düşebileceğini öngörüyor” şeklinde konuştu.

Altının gramı 2 bin 821 liradan işlem görüyor Altının gramı 2 bin 821 liradan işlem görüyor

ALTIN DAHA DA DEĞER KAZANACAK

Altının önümüzdeki dönemde daha da değer kazanacağını öngören Adalı, “Ağustos ayına yaklaşıldıkça altının 2 bin 600-2 bin 650 seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz. Yılsonuna doğru ise altının TL bazında 2 bin 900-3 bin lira seviyelerine çıkmasını öngörüyoruz. ONS bazında ise şu anda 2 bin 450 dolar civarında olan fiyatların 2 bin 600-2 bin 650 dolar bandına yükselmesini bekliyoruz” diye ekledi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Altın fiyatlarının düşeceği yönündeki söylentilere ise Adalı, “Şu an için altının düşmesine neden olacak bir durum göremiyorum. Faiz oranları yükselse bile altın fiyatlarında bir düşüş yaşanmıyor” değerlendirmesini yaptı. Piyasalarda güncel fiyatları paylaşan Adalı, şunları kaydetti: 

“24 ayar külçe altın 2 bin 620 TL’den alınırken, 2 bin 640 TL’den satılmakta. Çeyrek altın 2 bin 625 TL’den alınıp 2 bin 640 TL’den satılmakta. Çeyrek altının piyasa satış fiyatı ise 4 bin 500 TL, yarım altın 9 bin TL ve tam altın 18 bin TL olarak işlem görüyor”

Editör: Özge Toptaş