Ekonomi

Altının EFT’Sİ: Altın Transfer Sistemi

Takasbank tarafından geliştirilen tamamen yerli ve milli bir proje olan Altın Transfer Sistemi, 2018’den itibaren sistem üyesi bankalara ve müşterilerine hizmet veriyor.

Abone Ol

Banka müşterilerinin altın hesaplarında bulunan altın bakiyelerini bankalar arası kişiden kişiye elektronik ortamda transfer edebilmesine imkân sağlayan Altın Transfer Sistemi (ATS) hakkında Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yunus Arıncı önemli açıklamalarda bulundu.

Arıncı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2011 yılından bu yana uyguladığıteşvik edici düzenlemelerinve Bankaların altın bankacılığı ürünleri geliştirmesi ile bu alandaki pazarlama faaliyetleriniilerletmesinin, altın rezervleri içindeki toplam payı arttırdığının altını çizdi. Türkiye’de “yastık altı” olarak adlandırılan altın miktarının, TCMB verilerine göre 2.200 ton, Dünya Altın Konseyi’ne göre ise 3.500 tona ulaştığını vebu kapsamda ATS’nin ortaya çıkış amaçlarından birinin de altının mobilizasyonunu sağlamak olduğunu belirtti.

"RİSKLERİ DE ORTADAN KALDIRIYOR"

Sistemin işleyiş şekline değinen Arıncı, Bankaların müşterilerinin altın transfer talimatlarını yerine getirebilmesi için Borsa İstanbul gibi güvenilir kurumların saklama kasalarında %100 fiziki karşılığı olacak şekilde altın bulundurması gerektiğini vurguladı. Bankaların, bu transfer talimatlarını,altının saflık ayarının 995 /1000 ve minimum tutarının ise 1 gram ve katları şeklinde olması koşuluyla,Takasbank tarafından işletilen ATS platformu üzerinden gerçekleştirebildiğiniaçıklayan Arıncı, sistemin kullanıcılara sağladığı avantajlardan da bahsetti. “Altın’ın EFT’si olarak adlandırdığımız ATS, altının bozdurularak farklı Bankaya taşınması durumunda zarar etme riskini ortadan kaldırmış oluyor. Transfer edilen altınların fiziki karşılığının bulunması,kullanıcıların ATS ile güvenle işlemlerini gerçekleştirmelerini ve diledikleri zaman fiziken teslim alma olanağını sağlıyor.Sistemin yarattığı koşullar, altının fiziken taşınması esnasında ortaya çıkabilecek kayıp ve çalıntı gibi riskleri de ortadan kaldırıyor.” dedi.

Arıncı sözlerini “2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak ilan edilen Takasbank,sahip olduğu dijital altyapısı sayesinde tamamen yerli ve milli imkanlarla hayata geçirdiği Altın Transfer Sistemiyle İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin en önemli bileşenlerinden biri olan konumunu güçlendirmekte, Ülkemizin “global ölçekte bir altın merkezi olma” hedefinde kilometre taşı niteliği taşıma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.” şeklinde noktaladı.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }