Düşük eğitim düzeyi, kadın olmak, ailede down sendromunun varlığı, bilinç kaybına sebep olan kafa travmaları, aşırı alkol tüketimi, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır.
***
Hastalıktan en önemli koruyucu faktörün ise eğitim düzeyi olduğu söylenmektedir.
Alzheimer hastalığı, kesin tedavisi olmayan bir hastalık olup, tedavisinde hatalığın ilerlemesini yavaşlatmak, belirtileri azaltmak hedeflenmektedir.
***
Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik ilaç tedavilerine ek olarak, uğraşı, müzik, sanat, spor aktiviteleri önerilmektedir. Araştırmalar düzenli yürüyüş yapmanın, bisiklet sürmek, yüzmek, egzersiz yapmak, sosyal aktivitelerde bulunmanın hastalığa yakalanma riskini azalttığını göstermektedir.
Öyle ki, 6 ay boyunca hastada 4 gün 30 dakika düzenli yürüyüş yapan Alzheimer hastalarında bilişsel ve motor fonksiyonlarda önemli oranda gelişmelerin ortaya çıktığı görülmüştür.
***
Bu yüzden hem Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltması hem de hastalığın ilerlemesini kontrol altına alması açısından spor, sanat aktiviteleri, düzenli yürüyüş ya da egzersiz yapmak, aktif sosyal hayatın içinde olmak, sosyal aktivitelerde bulunmak, yeni şeyler öğrenmek, kişiler arası ilişkileri ve sosyal bağları güçlendirmek bu hastalıktan korunmada çok önemlidir.
SON SÖZ
Hayat boyu biriktirdiğiniz güzel anıların sizi terk etmemesi, her daim hafızanızın kapılarını çalması dileğiyle…