Antalya, Türkiye'nin kelebek çeşitliliği bakımından zengin bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. ‘Antalya Kelebekleri’ kitabını tanıtan Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, Avrupa genelinde 480 kelebek türü bulunduğunu, Türkiye'nin ise 482 türle zengin bir çeşitlilik sunduğuna dikkat çekti.  Ege, Antalya'nın bu doğal zenginliğiyle ekoturizmde önemli bir merkez olduğu vurgulandı. Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, "Antalya, dünyadaki kelebek çeşitliliği açısından zengin ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'nin coğrafi zenginliği, kelebeklerin doğadaki çiçeklere ve bitkilere olan ilgisini gösteriyor. Antalya, sadece deniz, kum, güneş turizmine sıkışmış bir turizmimiz var. Resort turizminin yanı sıra özellikle doğayı seven, çevreye duyarlı turistlerin tercihi olan kelebek gözlemciliği, kuş gözlemciliği gibi alternatif turizm türleri de popülerleşti" şeklinde konuştu.

Turistlerin kelebek çeşitliliğini keşfetmeye yönelik ilgisine vurgu yapan Ege, "Doğasever, yürüyüş ve kamp yapmayı seven turistler, Antalya'nın eşsiz kelebek çeşitliliğini keşfetmek istiyor. Antalya, sadece güzellikleriyle değil, aynı zamanda ekoturizme uygun bir destinasyon olmasıyla öne çıkıyor. Kelebekleri gözlemlemek isteyen turistler için Antalya, bir kelebek cenneti olarak bilinmekte. Türkiye Almanya'nın hemen altında yer alarak 183 kelebek türüyle ekoturizmin parlayan yıldızıdır" dedi.

MEB'den 'hayalet liselere' ağır yaptırım MEB'den 'hayalet liselere' ağır yaptırım

KELEBEKLERE ULAŞMANIN HARİTASI

Ege, ayrıca Antalya'da bu kelebek çeşitliliğini anlatan bir kitabın bulunduğunu ve turistlere rehberlik ettiğini belirterek, "Antalya kelebekleri kitabı, kelebeklerin hangi bölgelerde yayıldığını, endemik türleri ve kondukları çiçekleri detaylı bir şekilde anlatıyor. Turistler, bu kitap sayesinde Antalya'nın doğal zenginliklerini daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar" şeklinde ifade etti.

KELEBEKLERİ KENT İÇERİSİNE ÇEKMELİ

Antalya'nın ekoturizm potansiyeline dikkat çeken Ege, yerel yönetimlere çağrıda bulunarak, "Kelebekleri korumak ve çoğaltmak için peyzaj düzenlemeleri yaparken, kelebekleri çeken bitkileri dikmek önemli. Kelebekler, sadece görsel bir şölen değil, aynı zamanda ekosistem için de hayati öneme sahip. Kent içinde de kelebekleri çekebilmek, Antalya'nın doğal güzelliklerini turistlere daha yakından tanıtabilmek adına önemli bir adım olacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Emre Gündoğdu