ANTALYA OYUNCAK MÜZESİ’NDE BİR KIZILDERİLİ

Antalya Oyuncak Müzesi'nde fotoğrafladığım bir kostümün üzerinde Türk damgaları görmektesiniz! Şaşırdınız değil mi?

Abone Ol

Belki de her gün önünden geçtiğimiz bu müze hakkında kaçımızın bilgisi var? Ve bundan ziyade atalarımızın kullandığı, tüm insanlığa mal olmuş simge ve semboller hakkında kaç tartı bilgi var beynimizin kıvrımlarında…

Biraz da olsa tarihini araştıranların kafaları karışıyor ne yazık ki. Bunun nedeni, özellikle Türk tarihi denince tarihçilerin farklı perspektiflerden farklı bilgi ve kanaatleri dile getirmesi. Bu durum, her konuda olduğu gibi tarihte de bir kesinlik arayan insanımızın, tabiri caizse kafasını çabucak karıştırıyor, birbiri ile çelişen görüşlere sahip tarihçiler arasında kendi kanaatine uygun olanını seçerek, onu daha gerçekçi ve bilimsel bulmasına, diğerini reddetmesine yol açıyor.

Şimdi diyeceksiniz ki, İkinci Dünya Savaşında Alman Nazilerin kullandığı Gamalı Haç/Swastika olarak bilinen sembolün ne işi var bir Kızılderili kostümü üzerinde. O halde konumuza başlayalım ve kısaca diyelim ki; bu sembol gerçekte biz Türklere ait Gök-Tanrı inancının bir parçası, kökleri on binlerce yıla dayanan bir semboldür. Atalarımız tarafından  “iyiliği”, “doğruluğu”, “koruyucu gücü temsil etme” gibi zengin anlamlar yükleyerek kullandıkları bir semboldür. 

Amerika Kızılderilileri’nin Sibirya’dan gelerek Bering Boğazı’nı geçmek suretiyle Kıta’ya yerleştiklerini ilk defa 1589 yılında Jesuit misyonerlerinden Jose de Acosta yazdı. Acosta, Asya’dan açlık ve savaşların yol açtığı göçle, Kuzey–Doğu Sibirya’ya doğru göç eden insanların kütleler halinde Bering Boğazı’ndan geçerek, Kristof Kolomb’dan binlerce yıl önce Amerika’ya geldiklerini belirtmiştir. Amerika’ya gelenlerin ilk defa Buzul Devri’nin sonuna doğru Amerika’ya ayak bastıklarını, yapılan arkeolojik kazılardan çıkan insan kemikleri de ispatlıyor. Sibirya’da bulunan insan kemikleri, Amerika’da bulunan insan kemiklerinden binlerce yıl daha eski olduğu anlaşılmaktadır. Amerika’da bulunan insan kemikleri ile Sibirya’da kazılar sonunda elde edilen insan kemikleri üzerinde yapılan DNA testleri, Bering Boğazı’nın her iki yakasında bulunan insan kemiklerinin aynı ırka ait olduğunu ve bu insanların Amerika’ya 20 bin yıl önce geldiklerini ispat etmektedir.

Türklerde sembol ve simgelerin adeta birer görsel anlatım araçları olduğunu her hafta yazılarımızda belirtiyorum. İşte bu anlatım araçlarından bir tanesi de Orta Asya ve Sibirya Şaman inancı ile ilişkilendirebilen gamalı haç ya da swastika olarak adlandırılan motifi ve Kızılderililer ile ilişkisini kısa da olsa anlatmaya çalıştım.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }