Sağlık

Aralıklı oruçla ‘diyet’ uyarısı

Uzman Diyetisyen Gonca Yaşar, sağlıklı kilo verme yöntemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Kilo verme sürecinde, pek çok insanın başvurduğu yöntemler arasında olan aralıklı oruç uygulamaları hakkında konuşan Yaşar, bu konuda halkı bilinçlendirerek sağlıklı kilo verme yollarını anlattı.

Abone Ol

Aralıklı oruç, birçok kişi tarafından tercih edilen ve popüler hale gelen bir yöntem. Uzman Diyetisyen Gonca Yaşar, bu yöntemin bilinçsizce uygulanmasının zararlı olabileceğini söyledi. ‘Hiç kimse sıfır beden olmak zorunda değil’ diyerek ideal bedene vurgu yapan Yaşar, sağlıklı kilo verme sürecinin, uzman bir ekiple planlanması gerektiğini kaydetti. Kısa vadeli diyetlerin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Yaşar, “Her metabolizmamızı hızlandıran şey aslında bizim kilomu vereceğimiz anlamına gelmiyor. Görüyoruz mesela bu yiyecek metabolizmamızı çok hızlandıracak diye kilo verirken şimdi öyle metabolizmayı hızlandırma diye bir şey yok” dedi. 


“BU TARZ ŞEYLERDEN MEDET UMMAYIN”
Metabolizmayı hızlandırdığı iddia edilen kürler hakkında da değerlendirmede bulunan Yaşar, “Mesela özellikle yoğurt kürleri vardır. İçine zerdeçal koyun. İçerisine pul biber koyun. Tamam koyun. Çok güzel, bağışıklık sisteminiz için güzel. Kalsiyum açısından güzel. Protein alımı açısından güzel ama... O sizin metabolizmanızı hızlandırıp da sizin kilonuzu verdirecek bir şey değildir. Onun metabolizmanın hızlandırılması çok düşüktür. Mesela yeşil çay konusunda. Yeşil çay için metabolizmanız hızlanır. Evet, bu yeşil çayı o kadar yüksek miktarda içmen gerekiyor ki onu hızlandırması için belki 3-4 litre kadar ki bu size zaten sağlığınıza zarar verir. Yapmamanız gereken bir durumdur. Bunun ekstraları vardır piyasada ya da başka bir kafein içeren ürünler. Rahatsızlığınız varsa bunların hepsi yan etki olarak sizlere geriye dönecektir. Dolayısıyla bu tarz şeylerden medet ummayın” diye konuştu. 


AKTİVİTELERİ ARTIR BESLENMEYE DİKKAT ET
İnsanlar aktivitelerini artırarak, beslenme tarzını kendilerine göre düzenleyerek ayda 1 kilo verilmesini daha sağlıklı olacağını belirten Yaşar, “20 kiloyu 20 ayda verin ama geri alınmayacak kiloyu verin. Eğer yaz öncesi acele edip çok sıkı diyetler yaparsanız neler olur? Kas kaybedebilirsiniz. Vitamin ve mineral eksikliği oluşur. Verdiğiniz kiloları zaten çok hızlı geriye alacaksınızdır. Bu alımları kas olarak değil genelde yağ ve su olarak geriye dönecektir. Bazal metabolizma hızınız büyük bir darbe yiyecektir. Tekrar diyete başladığınızda, ikinci başladığınızda vücut kilo vermekle zorlanacaktır ve bu konuyla ilgili herhangi bir rahatsızlığınız varsa daha çok sağlığınızı kötüye götürüyorsunuz” diyerek uyarılarda bulundu. 


Yaşar, beslenme konusundan uzman bir diyetisyen, dahiliye doktoru, gerekirse bir psikolog, bir spor hocasından destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }