Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi ile ilgili sunum yaptı. Türkiye’nin bütün dünyanın kabul ettiği bir turizm ülkesi olduğunu belirten Bakan Ersoy, turizmde başarının ilk adımının tanıtım olduğunu belirtti. “Titizlikle belirlenmiş hedef kitlelere yönelik doğru, kapsamlı ve detaylı içeriklerle hazırladığımız tanıtım filmlerimiz 200’den fazla ülkede, uluslararası yayın yapan kanallarda gösterilmektedir. Tanıtımlarla ülkemize çektiğimiz yabancı misafirlerimize çeşitlilik sunabilmek bir diğer önemli husustur. Dolayısıyla alternatif turizm alanlarına büyük önem veriyor, ciddi projeler üretiyoruz” dedi.

“TOPLAM ZİYARETÇİ SAYISI 45,2 MİLYON KİŞİ”

Turizmde önemli bir ilki de sürdürülebilirlik sahasında gerçekleştirdiklerini ifade eden Ersoy, “Konaklama sektörümüzle, bütün dünyada sürdürülebilir turizm konusunda örnek gösterilen ülkeyiz. 2022 yılında ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 71 artış göstererek 51,4 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı da 45,2 milyon kişi olmuştur. Kişi sayısında olduğu gibi turizm gelirlerinde de ibre yine yükseliştedir. 2017 sonunda 65 dolar olan kişi başı gecelik gelir 2022 yılında 89 dolara, 2023 yılının ilk 9 aylık döneminde ise 100 dolara yükselmiştir. Bu, 2017 yılına kıyasla yüzde 55’lik artışa tekabül etmektedir” şeklinde konuştu.

“ÜCRETSİZ HALK PLAJLARIMIZIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Ücretsiz Halk Plajı Projesi ile ilgili komisyon üyelerini bilgilendiren Ersoy, “Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda 2019 yılında başlattığımız, 5 yıldız kalitesinde “Ücretsiz Halk Plajı Projesi” kapsamında bugüne kadar 15 adet projeyi tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Halkımızın büyük ilgi ve beğenisini kazanan bu yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Manavgat Ilıca, Kemer Tekirova, Bodrum Yalıkavak, Çeşme Ovacık, Adana Karataş ve Giresun Merkez, 2024 yılında yapmayı planladığımız yeni halk plajlarımızdır. Her yıl yeni yatırımlarla ücretsiz halk plajlarımızın sayısını artıracağız” şeklinde konuştu.

“TÜRK ARKEOLOJİSİNİN 'ALTIN ÇAĞI' OLACAK”

Geleceğe Miras Projesi'ni hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Ersoy, ikinci aşamada yabancı bilimsel heyetler tarafından yürütülen kazı çalışmalarını da bu projeye dahil ettiklerini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, konuşmasında, "Kazılarda ilgili koordinasyonu sağlamak üzere Türk bilim insanlarından birer 'koordinatör kazı başkanı' atayarak çalışmalarımızın ivmesini arttıracağız. Bu Türk arkeoloji tarihinin de dönüm noktasıdır. Yaklaşık 160 yıl önce yabancı heyetlerin liderliğinde başlayan kazı çalışmalarının tamamı bundan sonra daima böyle olacak şekilde Türk bilim insanlarının başkanlığı ve koordinatörlüğü altında yürütülecektir. Hedefimiz, son 60 yılda Türkiye'de arkeolojiyle ilgili yapılanlara eş değer işi önümüzdeki 4 yılda tamamlamaktır. Bu dönem Türk arkeolojisinin 'altın çağı' olacaktır" değerlendirmesinde bulundu" dedi.

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserleri başlıyor Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserleri başlıyor

21 YILDA 12 BİN 76 TARİHİ ESER GETİRİLDİ

Cumhuriyet tarihinde getirilen eserden fazla bakanlığın yurt dışına kaçırılan tarihi eseri Türkiye'ye geri getirdiğini belirten Bakan Ersoy, "Bakanlığımız bünyesinde Mart 2020’de “Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı” kurulmuştur. Artık ülkemiz UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdindeki çok taraflı platformlarda belirleyici bir konumda yer almaktadır. Ayrıca 12 ülke ile kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanında ikili anlaşma imzalamış bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde 2023 yılında toplam 3.016 eserimiz yurt dışından ait olduğu topraklara döndürülmüştür. 2002-2023 yılları arasında yurt dışından getirilen toplam eser sayımız da 12 bin 76’ya yükselmiştir" diye konuştu.

PHASELİS İDDİALARINA CEVAP VERDİ

Ayrıca Bakan Ersoy, Phaselis’te yapılan çalışmalar ile ilgili iddiaları cevap verdi. Halk plajlarının üzerinde hassasiyetle durdukları bir konu olduğunu belirten Ersoy, “Bölgelerden inanılmaz talep var. İhtiyacın yoğun olduğu bölgelerde sayılarını hızlı bir şekilde artırıyoruz. İlgili antik kentin olduğun üç koy var. Orada tarihi alanın olduğu bölgede çalışma yapılmadı. Tam tersi tarihi eserlerin olduğu koyu rahatlatmak için bir çalışma yapıldı. Sağındaki ve solundaki koylarda çalışma yapıldı. ‘Ne yapıldı?’ derseniz; anıtlar kurulunun da onayladığı, kazı başkanlarının da onayladığı proje gerçekleştirildi. Öyle büyük yapılarda değil. Temelsiz yapılar gerçekleştirildi. Bir tanesi yanılmıyorsam 89 metre 92 metrekare. Peki, proje niye yapılmış? Plaja 12 bin kişi giriyor. Tuvaletini nerede yapıyor, hiç düşündünüz mü? Çalıların arasında yapıyor ya da antik şehre yapıyor. Bakın proje yapılmadan önce her yer çöp yığını, insanlar tuvaletlerini çalıların arasına yapıyor. Antalyalı benim vatandaşım, ben ona da sahip çıkmak zorundayım. Onun zaruri ihtiyaçlarını da kurumların kararlarına uygun bir şekilde karşılamak zorundayım. Türk vatandaşlarına 92 metrekarelik tuvalet alanını çok mu görüyorsunuz?”

YAKLAŞIK 39 MİLYARLIK BÜTÇE

Bakan Ersoy, bakanlığın 2024 yılı bütçe talebi ile ilgili ise şunları söyledi:

“Bağlı ve ilgili kuruluşlarımız dahil olmak üzere 12 milyar 274 milyon 631 bin 949 liralık 2022 yılı yıl sonu ödeneği Bakanlığımızın politika ve hedefleri doğrultusunda kullanılmıştır. 2024 yılı bütçemiz ise bağlı ve ilgili kuruluşlarımız dahil olmak üzere 38 milyar 964 milyon 106 bin lira olarak öngörülmektedir. Bu bütçemizin bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 26 milyar 945 milyon 819 bin lirası cari bütçe, 12 milyar 18 milyon 287 bin lirası yatırım bütçesidir.”

Editör: Emre Gündoğdu