Geçen haftanın moral bozukluğu ve üstüne birde hastalık derken epey apaladım. Şükür biraz toparladım. Bu nedenle memleket meselelerine değinmenin vakti geldi. Bakalım neler var?
Evet, bugün haftanın ilk günü ve konumuz Akdeniz Üniversitesi’ndeki REKTÖRLÜK ATAMASI! Akdeniz Üniversitesi’nde 15 Ağustos gibi REKTÖR ATAMASI yapılacak.
Akdeniz Üniversitesi 1982’de kurulmasından günümüze kadar 6 rektör görev yaptı ve 7. rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan görev başında.

Lider Haber (24)-5
Benim 1993’ten beri yani ikinci Rektör rahmetli Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu döneminden beri rektörlerin tamamı ile haber amaçlı çok teşrik-i mesaim oldu. Geçmişte en çokta Allah uzun ömürler versin Prof. Dr. Yaşar Uçar ile çok iyi anlaşırdım. Onun döneminde birçok önemli habere imza atmıştım.
Tabi Mustafa Akaydın, İsrafil Kurtcephe ve Mustafa Ünal döneminde de üniversite ile olan yakınlığım devam etti. Çünkü Akdeniz Üniversitesi’nin bu şehir için çok önemli olduğuna inanan biriyim.
Nitekim uzun yıllar şehirle kopuk bir çalışma yürüten Akdeniz Üniversitesi 2020 yılında Prof. Özlenen Özkan’ın Rektör olarak atanması ile yeni bir ivme kazanıldı. Bunu inkar etmek sanırım vefasızlık olur.
Rektör Özkan döneminde yapılan çalışmaların bir bölümüne şöyle bir baktım da baya bir iş yapılmış. Mesela; İleri Sağlık Araştırma Merkezi, YÖKAK Akreditasyonu, Aday Araştırma Üniversitesi Statüsü, Hasta Yakınları İçin Konuk Evi Projesi, THE 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 1200 arasında, Mimarlık Fakültesi, Antalya Teknokent’in 102 Teknokent Arasında 7. sırada yer alması, Milli Muharip Uçak Kaan Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’nin Teknokent bünyesinde faaliyete geçmesi gibi konular.
Yapılan onlarca çalışma var. Hem eğitim hem de bilim adına. Ancak sağlık alanındaki atılımları göz ardı etmemek gerekir. 

Lider Haber (25)-5
Örneğin, Akdeniz’in gururu Prof. Dr. Ömer Özkan’ın dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye’nin ilk yüz, çift kol nakline imza atması nedeniyle TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülüne ve 100. yıl TÜBİTAK “Hizmet Ödülü”ne layık görülmesi. Hele hele TÜBİTAK ödülünün son 17 yılda hayattayken bir bilim adamına verilmesi çok değerli ve anlamlı.
Şimdi tekrar başa dönecek olursak YÖK’ün açtığı rektör adaylığı ilanına e-Devlet üzerinden 19 kişi başvurmuş. YÖK görüşmesine ise 12 kişi katılmış. Bir önceki dönemde yani Prof. Dr. Mustafa Ünal aday olduğunda bu sayı 50’ye yakındı.
Başvuru yapanların sadece 5’i Antalya’dan.  Muhtemelen diğer isimler ise başka kentlerden ama onlar da Antalya ile bağları olan isimlerdir. 
YÖK tarafından görüşmeye çağrılan 3 isim benim için çok önemli. Bunlardan ilki tabii ki Prof. Dr. Özlenen Özkan. Diğeri birçok alanda birlikte görev yaptığım Prof. Dr. Mehmet Altunkaya ile Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Merdun.

Lider Haber (27)-5
Benim için o veya şu ismin çok bir önemi yok. Ben ‘AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ’ sözünden yola çıkarak değerlendirme yaparım. Bu cihetle yaptığım incelemede, Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın birkaç adım önde olduğunu görüyorum.
Çünkü, vizyon ve misyon ne ararsan var Özlenen Hoca’da. Eşi Prof. Dr. Ömer Özkan ile yaptıkları birçok iş onları anlatmaya yetiyor da artıyor bile. Zaten YÖK ile yaptığı görüşmenin olumlu geçmesi kendisini finalde öne çıkarıyor.

Lider Haber (29)-3
Rektörlük için diğer aday olan Prof. Dr. Mehmet Altunkaya ise siyaseten birçok kesimin hem fikir olduğu bir isim. Daha önce Hukuk Fakültesi Dekanlığı ve Rektör Yardımcılığı yapması avantaj sağlıyor.

Lider Haber (26)-5
Mehmet Hoca’nın da tıpkı Özlenen Hoca gibi YÖK’teki görüşmede etkili bir sunum yaptığını öğrendim. Yapmak istediklerini tek tek projeleri ile anlatmış.
Prof. Dr. Hasan Merdun da Antalya Manavgatlı bir bilim adamı. ABD’de eğitim görmüş, alanında rüştünü ispat etmiş. Çok iddialı projeleri var. Kendinden emin. Tabi karar CUMHURBAŞKANI’NIN.
Rektörlük atamasında tarih hemen hemen 15 Ağustos’u işaret ediyor. Çünkü Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın görev süresi 14 Ağustos’ta sona eriyor. Heyecan dorukta. Herkes kendini kamuoyuna daha doğrusu Ankara’nın duyması için medyaya anlatma derdinde.
Her bilim insanın böylesine önemli bir göreve böylesine önemli bir yarışa katılması en tabii hakkı. Lakin benim görüşüme ve tecrübelerime göre yeni dönemin en güçlü adayı yine Prof. Dr. Özlenen Özkan görünüyor.
Büyük bir sürpriz olmaz, son anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir karar değişikliğine gitmez ise Özlenen Özkan ikinci dönem için şimdiden kolları sıvamış gibi. Ne demişler, ‘AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ!’
Herkese başarılar ve iyi haftalar diliyorum.