Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılında kaçakçılık ile mücadeleye yönelik bakanlık personelinin gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Bolat’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Ticaret Bakanlığımız, yasal ticareti kolaylaştırma ve yasa dışı ticareti önleme gibi iki önemli görevi bir arada ifa etmektedir.
Bu anlamda bir yandan ihracat ve ithalatta gümrük işlemlerinin her geçen gün daha hızlı ve etkin şekilde yürütülmesini temin ederken, bir yandan da eşya, taşıt ve yolcu hareketlerini geniş bir perspektiften kontrol ederek, ülkemizin menfaatlerinin korunmasına yönelik kararlı mücadelemizi etkin olarak yürütmeye devam ediyoruz.
Kararlı mücadelemizde bizlere katkı sunan ve desteklerini esirgemeyen tüm taraflar ve bunun kamuoyuna duyurulmasında desteklerini esirgemeyen siz değerli basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.
Kıymetli Basın Mensupları,
Başarılarla dolu geçmişinden güç alan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüz ve Ticaret Bakanlığımızın ilgili tüm personelinin yürüttüğü çalışmalar sonucu, önemli bir kısmı rekor niteliğindeki yakalamalarla, halk sağlığının korunması ve ülkemizin ekonomik refahının artırılmasına önemli katkılar sağladık.
Bu kapsamda, yürütülen çalışmalar neticesinde, 2023 yılında 5 bin 775 olan yakalama olay sayısını 2024 yılında 7 bin 300’ün üzerine çıkartarak, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26 oranında bir artış yakaladık.
Yine 2023’te toplam 23 milyar TL değerinde olan yıllık yakalama değerinde, 2024 yılında yüzde 139 oranında artış kaydedilerek, toplam kaçak yakalama değeri 55 milyar 178 milyon TL’ye ulaştı
Uyuşturucu madde yakalamasında ise, çok etkili bir mücadele yürütüyoruz.
Bu alanda rakamlara baktığımızda, 2023 yılında 726 olayda 5 milyar 474 milyon TL değerinde yakalama gerçekleştirirken, 2024 yılında olay sayısında yüzde 88, miktarda yüzde 103 ve değerde ise yüzde 456 oranında bir başarıya ulaşarak 30 milyar 450 milyon TL değerinde 24.3 ton uyuşturucu madde yakalamasına imza attık.
Bu sene gümrüklü sahalarda tek seferde en yüksek miktarda yakalama olarak tarihe geçen yakalamalarımızdan da ayrıca bahsetmek istiyorum.
Gümrükler Muhafaza ekiplerimizin risk analizi ve hedefleme çalışmaları temelinde yürüttüğü faaliyetler neticesinde; Gürbulak Gümrük Kapısı’nda 4,5 ton metamfetamin yakalaması gerçekleştirilerek zehir tacirlerine bir darbe daha indirdik
Bunun haricinde, hız kesmeden sürdürdüğümüz operasyonlarımızın devamında, Habur Gümrük Kapısı’nda 850 kilo eroin, İstanbul Havalimanı’nda tek seferde 2,3 ton esrar, Taşucu Limanımızda tek seferde 1,6 milyon adet captagon, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda 635 kg esrar olmak üzere yüksek miktarlı yakalamalara imza attık.
Ülkemize yasal mevzuata aykırı şekilde getirilen ve bulundurulan araçlarla ilgili olarak, 2024 yılında 2 milyar 781 milyon Türk lirasına yakın değeri olan 2 bin 26 adet araca el koyduk. Bu alanda da değer olarak yüzde 103’lük bir artış oranına ulaştık
2024 yılında hem olay sayısı hem de miktar bazında artış kaydettiğimiz diğer bir alanı ise kaçak altın yakalamaları oluşturdu. Bu bağlamda, 2023 yılında 117 olayda 557 kilo yakalama gerçekleştirmişken, bu sayı 2024 yılı için olay sayısında yüzde 230, miktarda yüzde 133 oranında bir artış sonucu, 386 olayda 1 ton 300 kilo yakalama rakamına ulaştı.
Akaryakıt kaçakçılığını önlemeye dönük faaliyetlerimiz sonucunda gerek tankerler gerekse gemilerle kaçırılmaya çalışılan 3 bin 29 ton kaçak akaryakıtı ele geçirdik. Böylece, geçen seneye kıyasla yüzde 120’lik bir miktar artışı yakaladığımızı da ifade etmek isterim.
Risk analizi çalışmaları, alınan ihbarlar ve genel kontroller kapsamında, gümrük kapılarında ve ülke içerisinde rutin, müştereken ve operasyonel denetimler yaparak 2024 yılında, 2.173 olayda 917 milyon TL değerinde tütün mamulü yakalaması gerçekleştirdik.
İlaveten, normal sigaraya kıyasen “masum bir alternatif”miş gibi sunulan ve son dönemde yasa dışı piyasa hacmi genişleyen elektronik sigaraya yönelik yakalamalarımızı bu sene de devam ettirdik ve 2024 yılında 469 milyon TL değerinde 5 milyon 952 bini aşan elektronik sigara cihazı ve aksamı ele geçirdik.
2024 yılında, gıda türünde yakalama miktarında yüzde 875 oranında, değerde ise yüzde 630 oranında bir artış sağlayarak, 50 bin 8 ton yaklaşık 1,5 milyar TL değerinde yakalama gerçekleştirdik.
Yine, tarihi, doğal ve kültürel varlıklarda olay sayısında yüzde 116, yakalama miktarında yüzde 481 oranında, değerde ise yüzde 322 oranında bir artış sağlayarak 5,6 milyon TL’nin üzerinde yakalama gerçekleştik ve ülkemize ait eserlerin yurt dışına satılması ve diğer ülkelere ait eserlerin uluslararası ticaretinin önlenmesi için etkin bir mücadele verdik.
Değerli Arkadaşlar,
Sayısı 16.300 civarındaki Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Genel Müdürlüğü personelimiz ile gümrüklü yer ve sahalarda 2024 yılında;
176 milyon yolcu,
8.1 milyon konteyner,
886 bin uçak,
106 bin gemi,
5.1 milyon TIR ve 5 milyon binek aracın
gümrük kontrol işlemlerini tamamladığımızı belirtmek isterim.
2024 yılında gümrükler muhafaza ekiplerimizce uyuşturucu tacirleri de dahil olmak üzere, silah, mühimmat, tarihi eser ve ticari eşya kaçakçılarına; hava, kara, deniz gümrük kapıları başta olmak üzere; ülkemiz sınırları dahilinde ve karasularımızda göz açtırılmamış, büyük çaba ve emek sarf edilerek gerçekleştirilen birçok önemli operasyon başarı ile neticelendirilmiştir.
İç piyasa dengesinin korunması ve vatandaşlarımızın haklarının savunulmasından taviz vermeden ticarette haksız rekabet ortamının oluşmasına ve kamunun ciddi vergi kayıplarının yaşanmasına engel olduk, oluyoruz.
Kaçakçılıkla mücadelede modern yöntem ve tekniklerin kullanılmasının önemini göz önünde bulundurarak, son yıllarda teknik kapasitemize ve teknolojiye yaptığımız yatırımları 2024 yılında da artırarak devam ettirdik.
Bünyemize kattığımız yerli ve milli fiziki müdahalesiz kontrol sistemlerini aktif şekilde kullanarak;
Gümrük sahalarımıza giriş-çıkış yapan milyonlarca taşıt ve eşyanın gümrük işlemlerini titizlikle takip ettik,
Yolcuların kontrollerini sağladık,
Ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini korumak adına kaçakçılık teşebbüslerine geçit vermedik.
Yasal ticareti destekleyerek dürüst tacirin haklarının korunmasına katkı sağladık.
Türk aile yapısına tehdit oluşturan, ülkemizin geleceği gençlerimizi bağımlılık batağına sürükleyerek ailelerin hayatını karartan, dahası kara paranın aklanması ile terör örgütlerinin en önemli finansman kaynağı haline gelen uyuşturucu madde kaçakçılığını engellemek için kararlı mücadelemizi sürdürdük.
İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının da destekleri ile kaçakçılığın her türüne karşı çalışmalarımızı koordineli olarak tavizsiz ve hassas bir şekilde yürütüyoruz.
Kendilerine huzurunuzda çok teşekkür ediyorum.
Değerli Basın Mensupları,
Yasa dışı ticaret ile mücadele faaliyetleri kapsamında, Ticaret Bakanlığı olarak yeni stratejiler geliştiriyoruz ve bu alanda faydalandığımız teknik ve beşeri kapasitemizin sürekli gelişimine büyük önem veriyoruz.
Şu an bu açıklamayı yaptığım en son teknoloji ile donatılmış olan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezimizde hayata geçirdiğimiz yeni yazılım ve sistemler ile tüm gümrüklü sahalarımızdan ve buralardan geçiş yapan hava, kara ve deniz taşıtlarının 7/24 anlık takibini yapıyor, riskli ve şüpheli durumlara süratle müdahale ediyoruz.
Ticaret Bakanlığımızca yürütülen kaçakçılıkla mücadelenin kalbi konumunda bulunan Komuta Kontrol Merkezimizde, gümrüklü sahalarda meydana gelmesi muhtemel her türlü kaçakçılık faaliyeti ile ilgili olarak gümrük idareleri arasında koordinasyonu sağlıyoruz.
Ticaret Bakanlığı olarak, beşeri kapasitemizin hem nitelik hem de nicelik olarak gelişmesine önem vererek, personelimizin görev alanlarında uzmanlaştırılmaları, bilgi ve tecrübe birikimlerini artırmaları için ulusal ve uluslararası düzeyde eğitimler düzenliyor, personelimizin çalışmaları sırasında ihtiyaç duydukları donanım ve ekipmanın üst seviyeye taşınmasını teminen görev başındayken sıklıkla faydalandıkları bilgi teknolojileri, teknik cihaz ve sistemlere yenilerini ekliyoruz.
Denizyolu kullanılarak yapılacak kaçakçılık girişimlerini önlemek üzere toplam 27 ani müdahale ve devriye sınıfı motorbotumuz, deniz ve limanlarımızda görev alan “Deniz Devriye”, “Gemi Arama” ve “Konteyner Kontrol” ekiplerimizle kaçakçılıkla mücadele görevini aralıksız ifa ediyoruz.
Diğer taraftan, çağımızın dijital gelişmelerini yakından takip ettiğimiz bu süreçte, Bakanlığımızın veri tabanlarındaki bilgiyi yapay zekâ ile analiz ederek kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerimizde etkin şekilde kullanma gayretiyle gerekli yatırımları yapıyoruz.
Değerli Basın Mensupları,
Ticaret Bakanlığı olarak, Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlamak için ticaret erbabımızın rekabet gücünü zayıflatarak, gelir dağılımında adaletsizliğe ve haksız kazanca yol açan yasa dışı ticaret ve kaçakçılıkla etkin mücadele edilmesine yönelik çalışmalarımızı aynı azimle sürdürmeye kararlıyız.
Ülkemiz gümrüklerinin çağı ile yarışır kapasitede ve etkinlikte olmasının hem ekonomik açıdan hem de güvenlik açısından büyük önem arz ettiği düşüncesinden hareketle,
Ekonomide kayıt dışılık ve vergi kayıplarının önüne geçilmesini,
Toplum sağlığı ve güvenliğini tehdit edebilecek girişimlerin ve kaçakçılığın bertaraf edilmesine yönelik faaliyetlerin önlenmesini,
Gümrüklerdeki en temel önceliğimiz olarak görmeye devam edeceğiz.
Her geçen gün değişen kaçakçılık güzergâhlarını ve yöntemlerini ortaya çıkarma ve organize bir suç niteliğinde olan yasa dışı ticaretin önüne geçme hedefimiz doğrultusunda emin adımlar atmaya kararlıyız.
Değerli Basın Mensupları,
Konuşmamın sonuna gelirken, kaçakçıların kullandığı ve belirlemesi zor olan sayısız yöntemi başarıyla deşifre eden, fedakârlıkla ülkemizin hizmetinde olan ve kaçakçılara göz açtırmayan gümrükler muhafaza ekiplerimiz başta olmak üzere tüm çalışanlarımıza içtenlikle teşekkür ederim.
Ticaret Bakanlığı olarak, iç piyasa dengesini ve dürüst ticaret erbabımızın rekabet gücünü sarsacak, halk sağlığını ve ülke güvenliğini tehlikeye sokabilecek girişimleri tespit edip önlemeye ve ülkemizde ticaretin güvenli ve kesintisiz bir şekilde devamını sağlamaya yönelik çalışmalarımızı azimle sürdüreceğiz.
Toplum sağlığının ve refahının korunması, ekonomik istikrarın gözetilmesi ve vergi kaybının önlenmesi, dürüst tacirin hakkının korunması hususunda önemli bir vazife ifa eden kaçakçılıkla mücadelede verdiği emekle 2024 yılında da kolluk personelimiz başta olmak üzere Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum.
2024 yılında yakaladığımız başarı grafiğinin 2025 yılında da devam etmesini diliyorum.
Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın çizdiği Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlamak için 2025 yılında da yasal ticareti kolaylaştırırken, yasa dışı ticarete göz açtırmayacağımızı özellikle vurgulamak istiyorum.
Bu vesileyle bugün bizlerle olduğunuz için hepinize şükranlarımı sunuyor, 2025 yılının ülkemize ve aziz milletimize huzur, sağlık, bereket ve esenlik getirmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”