Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 yılı bütçesi ile ilgili sunum yaptı. 

Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta 14,7 trilyon lira oldu Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta 14,7 trilyon lira oldu

Türkiye bütün dünyanın kabul ettiği bir turizm ülkesi olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Turizmde başarının ilk adımı ise tanıtımdır. Bu gerçekten hareketle, geçtiğimiz beş yılda Türkiye’yi dünyanın en yoğun ve etkili tanıtım yapan ülkesi konumuna yükselttik. Bunu gerçekleştirmemizi sağlayan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kendisi de ayrı bir başarı hikâyesidir. Thomas Cook’tan Covid-19 salgını ve orman yangınlarına,Rusya-Ukrayna savaşında asrın deprem felaketi ve İsrail’in Gazze saldırılarına kadar bu denli ciddi krizlerde kendini kanıtlamış ikinci bir kurumsal yapı bulmak zordur.  Bakanlık olarak bugün de TGA ile birlikte hem geleneksel hem de yenilikçi kanallarda tanıtım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Titizlikle belirlenmiş hedef kitlelere yönelik doğru, kapsamlı ve detaylı içeriklerle hazırladığımız tanıtım filmlerimiz  200’den fazla ülkede, uluslararası yayın yapan kanallarda gösterilmektedir. Tanıtımlarla ülkemize çektiğimiz yabancı misafirlerimize çeşitlilik sunabilmek  bir diğer önemli husustur. Dolayısıyla alternatif turizm alanlarına büyük önem veriyor, ciddi projeler üretiyoruz” dedi. 

“TOPLAM ZİYARETÇİ SAYISI 45,2 MİLYON KİŞİ”

Turizmde önemli bir ilki de sürdürülebilirlik sahasında gerçekleştirdiklerini ifade eden Ersoy, “Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke olduk. 2022 yılında hazırladığımız “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı” da Konsey tarafından “tanınmışlık” almaya hak kazandı.Program kapsamında 10 Kasım 2023 itibarıyla toplam 7.805 tesis belge almıştır. Hedefimiz, yeni sezona kadar ülkemizdeki tüm konaklama tesislerinin “Sürdürülebilir Turizm Belgesine” sahip olmasıdır. Konaklama sektörümüzle, bütün dünyada sürdürülebilir turizm konusunda örnek gösterilen ülkeyiz.2022 yılında ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde71 artış göstererek 51,4 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı da 45,2 milyon kişi olmuştur. Kişi sayısında olduğu gibi turizm gelirlerinde de ibre yine yükseliştedir. 2017 sonunda65 dolar olan kişi başı gecelik gelir 2022 yılında89dolara, 2023 yılının ilk 9 aylık döneminde ise 100 dolara yükselmiştir. Bu, 2017 yılına kıyasla yüzde 55’lik artışa tekabül etmektedir” şeklinde konuştu.

“İLK 9 AYDA 42 MİLYAR DOLAR”

Turizm gelirleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm gelirimiz ilk 9 ayda 42 milyar dolar olup, Orta Vadeli Plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile de uyumlu şekilde gitmektedir. Takdir edersiniz ki böylesi başarılar tesadüf eseri gerçekleşmez. Hedefimize katkı sunacak her unsuru, nitelikte ve nicelikte aynı şekilde yukarıya taşıdık, taşıyoruz.2002 yılında yaklaşık 800 bin olan ülkemizdeki konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesini bugün itibarıyla 2,2 milyona yükselterek yüzde 175 artırmış olduk. Ayrıca, tesislerin tamamının Bakanlık Belgeli olmasını zorunlu hale getirerek, nitelikli turizm konusunda çok gerekli bir süreci de tamamlamaya yaklaştık” diye konuştu.

"ÇAMYUVA ATIKSU ARITMA TESİSİ MART AYINDA TAMAMLANACAK"

Konaklama ve tesisleşmenin doğru bir şekilde gelişmesi bölgenin alt yapı uygulamalarıyla da doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, “Bu yüzden Bakanlık olarak altyapı yatırımlarına maddi anlamda ciddi oranlarda destek sağlamaktayız. Farklı projelerdeki altyapı çalışmaları için bu yıl ayırdığımız kaynak miktarı 1,5 milyar TL’yi geçmiştir.  Her ne kadar Büyükşehir Belediyelerinin sorumluluğunda olsa da onların yapmadıkları aciliyet arz eden altyapı yatırımlarını Bakanlık olarak devralıp biz yapıyoruz. Bu kapsamda Antalya Belek Serik-2 ve Muğla Bodrum Atıksu Arıtma Tesisi yatırımları Bakanlığımızca tamamlanarak hizmete alınmıştır. 2023 Şubat ayında yapımına başladığımız Antalya Kemer Çamyuva  Atıksu Arıtma Tesisini de inşallah 2024 yılının Mart ayında tamamlayacak ve bölgenin hizmetine sunacağız” dedi.

“ÜCRETSİZ HALK PLAJLARIMIZIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Ücretsiz Halk Plajı Projesi  ile ilgili komisyon üyelerini bilgilendiren Ersoy, “Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda 2019 yılında başlattığımız, 5 yıldız kalitesinde“Ücretsiz Halk Plajı Projesi” kapsamında bugüne kadar 15 adet projeyi tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Bunlardan, İzmir’de Pırlanta, Muğla’da Bodrum İçmeler 2019 yılında, Antalya’da Belek ve Kadriye 2020 yılında, Antalya’da Çamyuva ve Manavgat, Muğla’da Marmaris-İçmeler 2021 yılında,  yine Antalya’da Kemer-Bahçecik, Çifteçeşmeler ve Lara-Güzeloba 2022 yılında hizmete aldığımız ücretsiz halk plajlarımızdır. 2023 yılında ise Antalya’da Bostanlık, Alacasu ve Küçük Çaltıcak, Muğla’da Bodrum Türkbükü ve Bodrum Torba halk plajları açılmıştır.Halkımızın büyük ilgi ve beğenisini kazanan bu yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.Manavgat Ilıca, Kemer Tekirova, Bodrum Yalıkavak, Çeşme Ovacık, Adana Karataş ve Giresun Merkez, 2024 yılında yapmayı planladığımız yeni halk plajlarımızdır. Her yıl yeni yatırımlarla ücretsiz halk plajlarımızın sayısını artıracağız” şeklinde konuştu.

TÜRK ARKEOLOJİSİNİN 'ALTIN ÇAĞI'

Geleceğe Miras Projesi'ni hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Ersoy, ikinci aşamada yabancı bilimsel heyetler tarafından yürütülen kazı çalışmalarını da bu projeye dahil ettiklerini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, konuşmasında, "Kazılarda ilgili koordinasyonu sağlamak üzere Türk bilim insanlarından birer 'koordinatör kazı başkanı' atayarak çalışmalarımızın ivmesini arttıracağız. Bu Türk arkeoloji tarihinin de dönüm noktasıdır. Yaklaşık 160 yıl önce yabancı heyetlerin liderliğinde başlayan kazı çalışmalarının tamamı bundan sonra daima böyle olacak şekilde Türk bilim insanlarının başkanlığı ve koordinatörlüğü altında yürütülecektir. Bergama, Afrodisyas, Sardes, Sagalassos, Hattuşa gibi çalışmaların yabancı bilim heyetleri tarafından yürütüldüğü 18 kazı alanında da Geleceğe Miras Projesi çalışmalarını başlattık" dedi.

12.076 TARİHİ ESER GETİRİLDİ

Cumhuriyet tarihinde getirilen eserden fazla bakanlığın yurt dışına kaçırılan tarihi eseri Türkiye'ye gerigetirdiğini belirten Bakan Nuri Ersoy, "Elbette eserlerimizin güvenliği de hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu. Bu hususta, dünyaya örnek olacak ‘Tarihi Eserlerin Güvenliği İçin Kimliklendirme Projesi’ni uygulamaya geçirdik. Bakanlığımıza bağlı müzelerde yer alan tarihi eserleri, görünmez DNA ile kimliklendiriyoruz. Böylece sahteciliğin ve olası kayıpların önüne geçmiş oluyoruz. Proje kapsamında müzelerimizin teşhirinde bulunan eserlerin %72’sinin kimliklendirme işlemini tamamladık. Yıl sonuna kadar eserlerimizin tamamında bu uygulamayı bitirmiş olacağız. Projenin 2024 yılında başlayacağımız ikinci etabında ise depolarda bulunan eserlerimize yönelik işlemler yapılacaktır. Bütün kimliklendirme işlemlerini önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu topraklara ait olan ancak vaktiyle yurt dışına çıkarıldığı tespit edilen kültür varlıklarımızın ülkemize iadesine yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımız bünyesinde Mart 2020’de “Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı” kurulmuştur. Artık ülkemiz UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdindeki çok taraflı platformlarda belirleyici bir konumda yer almaktadır. Ayrıca 12 ülke ile kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanında ikili anlaşma imzalamış bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde 2023 yılında toplam 3.016 eserimiz yurt dışından ait olduğu topraklara döndürülmüştür. 2002-2023 yılları arasında yurt dışından getirilen toplam eser sayımız da 12.076’ya yükselmiştir" diye konuştu.

Geleceğe Miras Projesi ile arkeolojik kazı çalışmalarının hem bütçelerini hem de lojistiklerini tarihinde görülmemiş bir oranda artırarak ekiplerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacaklarını vurgulayan Bakan Ersoy, "Arkeolojik alanlarımızdaki yapıları bilimsel veriler ışığında çok kısa sürelerde ayağa kaldırarak antik kentlerimize ve bulundukları bölgenin kültür ve turizm potansiyeline katma değer kazandıracağız. Hedefimiz, son 60 yılda Türkiye'de arkeolojiyle ilgili yapılanlara eş değer işi önümüzdeki 4 yılda tamamlamaktır. Bu dönem Türk arkeolojisinin 'altın çağı' olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

YAKLAŞIK 39 MİLYARLIK BÜTÇE

Mehmet Nuri Ersoy Bakanlığın 2024 yılı bütçe talebi ile ilgili ise şunları söyledi, “Bağlı ve ilgili kuruluşlarımız dahil olmak üzere 12 milyar 274 milyon 631 bin 949 liralık 2022 yılı yıl sonu ödeneği Bakanlığımızın politika ve hedefleri doğrultusunda kullanılmıştır.2024 yılı bütçemiz ise bağlı ve ilgili kuruluşlarımız dahil olmak üzere 38 milyar 964 milyon 106 bin lira olarak öngörülmektedir. Bu bütçemizin bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 26 milyar 945 milyon 819 bin lirası cari bütçe, 12 milyar 18 milyon 287 bin lirası yatırım bütçesidir”


 

Editör: Emre Gündoğdu