Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir televizyon programında gündeme dair sorulan soruları yanıtladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Manavgat’ın Ulualan bölgesine yapılmak istenen turizm projesiyle ilgili olarak, “Biri eski, diğeri mevcut iki bakan araziyi aralarında taksim etmek istiyor. Oraya büyük bir oteli dikip senin iki bakanın, bir tanesi bir önceki bir tanesi şimdiki iki bakanın aralarında paylaşıp Manavgat’ın kanını emmek istiyorlar” suçlamalarında bulunmuştu. Özel, Ersoy’un ‘Belediyeler yapmadığı için biz yapıyoruz’ dediği alt yapı yatırımları için de  “Antalya’nın nüfusu 2,6 milyon. Antalya’ya 1 yılda 16 milyonu yabancı, toplam 26 milyon turist geliyor. Devlet Antalya belediyelerine Muğla belediyelerine kış nüfusuna göre katkı sağlıyor. Atık su parasını 2,5 milyon kişiden topluyorsun, 26 milyonun arıtmasını yapman lazım. Nasıl olacak bu iş?” diye sormuştu.

“ALGI ÜRETMEKTE ÇOK MAHİR OLUYORLAR”

Bir televizyon programına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Özel’in ‘atık su arıtma tesisi’ iddialarına sert bir dille cevap verdi. Antalya’da ödenek alınan nüfusla ilde ağırlanan toplam nüfus arasında yıl bazında yüzde 38 fark olduğunu söyleyen Ersoy, farkın 900 bin olduğunu söyledi. Ersoy, canlı yayında Özel’e yönelik olarak, “Mavi bayraklar tehlikeye girince biz belediyelere gittik, bunu yapmanız lazım, yapamıyorsanız bize devredin, biz yapalım dedik. Kimsenin yapmak istemediği işi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptırıyorsunuz, diyorsunuz ki ‘mala çöktü’, nasıl çöktü? Biz bakanlık olarak geçen sene Serik arıtmasını devreye aldık. Kemer arıtması, mart ayında devreye alınıyor. Bugünkü maliyetleriyle yaklaşık 2 milyara mal oluyor. Bodrum arıtması var, 1 milyara mal oldu. Toplam yaklaşık 4.7 milyar maliyetli bir yatırımdan bahsediyoruz. Vatandaş her şeyin farkında. Emek hırsızlığı yapmasınlar lütfen, meraklı değiliz biz. Bu kadar pişkinlik de olmaz. Bir şey yapmayı başaramayanlar algı üretmekte çok mahir oluyorlar. Sayın Özel, ‘5 yılda amorti yapıyor’ diyor. Karlı yatırımlar olsa bunu belediyeler yapar zaten. Böyle bir yatırım dünyada yok. Karlı bir yatırım olsa özel sektör sıraya girer. Arıtma yatırımları belediye başkanlarının sevmediği yatırımlardır” dedi.

“PLANDAKİ YANLIŞLARI DÜZELTİYORUZ”

Özgür Özel’in Manavgat Ulualan ile ilgili iddialarına da yalanlayan Bakan Ersoy, “Bu alan için 2012 yılında Manavgat Belediyesi proje yetkisi talep ediyor. Bakanlık veriyor. 2016’da plan yapılıyor. 3 golf sahası koyuyor. Yat limanı, tersane ve günübirlik tesis de konuyor. Biz planı inceliyoruz. Plandaki yanlışları düzeltiyoruz. Kumsal alana yat planı olmaz. Yat turizmi sezonluktur. Koy olmayan yerde de yat turizmi yapamazsınız. 'Bu hatalı yapılmış' dedik. Yat turizminin turisti 12 ay gelmez. Golf sahası demişsiniz tersane koymuşsunuz. Golf sahasının içinde bunun ne işi var? Buraya minimum 4 saha koymanız lazım” dedi.

“BİRDEN BİRE RANT PROJESİ OLDU”

2500 yıllık bronz sedir ABD'den Türkiye'ye iade edildi 2500 yıllık bronz sedir ABD'den Türkiye'ye iade edildi

Özel’in Manavgat-Ulualan ile ilgili iddialarına cevap vermeye devam eden Bakan Ersoy, “Ayrıca personeli 12 ay istihdam etmek için lojmana ihtiyacınız var. Biz bakanlık olarak 2 proje yapmışız. Bunlardan ilki personel için lojman. Bunu hazırlayıp meclise sunmuşuz. Buna ilk karşı çıkan CHP olmuş 'rant projesi' diyerek. Golf turisti otelin açık olmadığı dönemde açık olmasını sağlar. Bakanlığın en son onaylayacağı şey kirlilik yaratan tersanedir. Birden bire kendileri göndermemişler gibi rant projesi haline geldi” ifadelerini kullandı.

“ANTALYA’YI SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Bakanlığın bütün ihaleleri açık şekilde yaptığının altını çizen Ersoy, “Haber kanalı gelip ihaleyi en başından sonuna kadar yayınlayabilir. Maalesef bir şey ürütmeyi başaramayanlar algı üretebiliyor. Bu kadar ağır iftira atarken 2 kere düşünmeniz lazım. Bir şeyin üstünü örtmek için en kolay şey iftira atmaktır. Parti yönetiminin değişmesi hiçbir şey değiştirmemiş. Biz iftiralardan ne yılarız ne gocunuruz. Antalya’yı sahipsiz bırakmayacağız. Antalya’yı dünyanın turizm başkenti yapacağız. Genel başkanın gölge kabineyi gözden geçirmesinde fayda var” diye belirtti.

Editör: Özge Toptaş