Bakan Bolat: Milli gelirde 1,2 trilyon dolara yükseldik Bakan Bolat: Milli gelirde 1,2 trilyon dolara yükseldik

1 Temmuz itibariyle yüzde 25 sınırının kalmasıyla ev sahiplerinin yeni kiracılardan yerine getirmesini istedikleri şartları değerlendirdi. İki senedir uygulanan yüzde 25’lik kira artış oranındaki sınırın ev sahipleri ile kiracıları arasında iki taraflı mağduriyet yarattığını belirten TÜKONFED Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Baki Öztürk, “Yeni girecek kiracılar noktasında da ev sahipleri ciddi şartlar koşmaya başladılar. Tabir yerindeyse gelin damat kriterleri vardır. Bunların bile üzerinde artık. GBT’si isteniyor Findeks raporu isteniyor, memur kefili isteniyor, kendisinin çalışmasın ve hatta eşinin de çalışması isteniyor” diyerek ev sahiplerinin yeni kriterlerini anlattı. 

Ev Sahiplerinin Şartları Gelin Damat Kriterlerini Geçti

İSTENİLEN ŞARTLAR HUKUKA UYGUN DEĞİL

Ev sahiplerinin kiracılardan istediği bilgilerin kişisel verileri içermesi bakımından hukuka uygun olmadığını savunan Öztürk, “Bunların hepsi değerlendirildiğinde aslında kiracılar açısından ciddi bir sıkıntı ile karşılaşmış durumdayız. Bunların istenmesi hukuka çok da uygun değil. Neden çünkü kişisel veriler noktasında bir isteme giriyoruz. Ancak hukukumuzda sözleşme serbestisi dediğimiz bir ilke var Bu ilke bize diyor ki herhangi bir kişi dilediği kişi ile sözleşme şartlarını belirleyerek bir anlaşma yapabilir” dedi.

Ev Sahiplerinin Şartları Gelin Damat Kriterlerini Geçti 1

AYRIMCILIK YAPANA PARA CEZASI VAR

Ev sahiplerinin kiracıya şartlarında ayrımcılık getirecek ‘bekara ev vermem’ ‘şu meslek grubuna ev vermem’ gibi yaklaşımlarla karşılaşan bir kişinin bu durumu şikayet edebileceğine dikkat çeken Öztürk, “Ayrımcılığı getirecek bu tarz ciddi manada maaş sorgusu, borcunu, kredi raporunu, GBT bilgilerini isteyecek belli noktada aslında ayrımcılık kısmına girecek durumların olduğu yerlerde kiracıların şikayet edebilecekleri bir yer var çoğu kişi bilmiyor ancak bununla alakalı çıkan idari para cezaları da var. Çok rahat bir şekilde internet üzerinden Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na ve Ticaret Bakanlığı’na şikayetlerini iletebilirler” diye konuştu.

Ev Sahiplerinin Şartları Gelin Damat Kriterlerini Geçti 2

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPACAKLARA UYARILAR

Yeni kira sözleşmesi yapacaklara uyarılarda bulunan Öztürk, “Kiracıların bilmesi gereken kısım şu; tahliye taahhütnamesi ile kira sözleşmesinin yapıldığı tarih aynı gün içerisinde olmamalı. Kira sözleşmesinden daha sonra bir tarihte tahliye taahhütnamesi imzalandıysa geçerlilik kazanır. Burada da aracı olan emlakçıların ve ev sahiplerinin biraz daha işte tarih kısmını boş bıraktırarak tahliye taahhütnamesi daha sonra kendilerinin doldurduğunu görüyoruz. Bu noktada daha sonrasında kiracıların maalesef hukuk yönünde ispatlaması gerekecek. Bu da zor bir duruma giriyor. Kiracılar aslında tahliye taahhütnamesini okuyarak ve kendi rızaları dahilinde imzalanmaları gerekiyor” dedi.

Ev Sahiplerinin Şartları Gelin Damat Kriterlerini Geçti 3

“YÜZDE 25 TAMPON GÖREVİNDEYDİ”

Kira ve konut fiyatlarında arz talep dengesi tamamen bozulduğunu belirten Öztürk, “Ekonomik olarak ki ciddi manada özellikle büyük şehirlerde 20 bin liranın altında herhangi bir konut bulamıyorsunuz.  Bu durumda sizden istenilen şartlar altında eve girmek durumunda kalıyorsunuz. Çünkü yaşam hakkı konut hakkı barınma hakkı bir insanın en doğal hakkı. Bunların sağlanması noktasında ciddi manada bir bakanlık nezdinde ve belediyelerle beraber bir çalışmaların yapılması gerekiyor ki yüzde 25'lik sınır bu noktada bir tampon göreviydi” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi