Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB)  Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2023 yılında bölgeden gerçekleştirilen ihracatı değerlendirdi. Çavuşoğlu basın toplantısında yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin zorlu ekonomik koşullara rağmen geçen yılı, bir öncekine göre yüzde 0,64 artışla 255 milyar dolarlık bir ihracatla tamamladığını belirtti. Özellikle yaş meyve sebze sektöründe önemli bir artış gözlemlendiğini ve birliğin bu başarısında, Ticaret Bakanlığı destekli çeşitli faaliyetlerin etkisi büyük olduğunu söyledi.

İHRACATTA YAŞ SEBZE VE MEYVE YİNE LİDER

Çavuşoğlu, rakamların sevindirici olduğuna dikkat çekerek, "Yaklaşık 3 gün önce açıklanan rakamlar bizi bir nebze olsun sevindirdi. Ekonomideki olumsuz gidişata rağmen ülkemizde geçen yılın biraz daha üzerinde bir ihracat gerçekleştirdik; 255 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.  Bölge ihracatının en önemli pazarlarından Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa rağmen, ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 4.4 artarak 2 milyar 673 milyon dolar olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “İhracatta öne çıkan sektörler arasında yaş meyve sebze, maden ve metaller, ağaç mamülleri ve orman ürünleri bulunuyor. Bölgenin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında Çin, Almanya, Rusya, Ukrayna ve ABD öne çıkıyor. 2,7  milyar dolarlık başarısı, 2023 yılındaki olumsuz olaylara rağmen dikkat çekiyor” dedi.

BÖLGE ADINA SEVİNDİRİCİ ARTIŞ

Bölgelerine odaklandığında ise, "Bölgemiz olarak, yani Isparta, Burdur ve Antalya illerini kapsayan 10 bin üyenin üzerinde bir üye kapasitesiyle ve özellikle 2023 yılında 2 bin 700 yakın ihracatçının katkısıyla toplam 2 milyar 674 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Bu, bölge adına oldukça sevindirici bir artış; yüzde 4.4 oranında bir artışla ülke ortalamasının üzerinde bir performans sergiledik" dedi.

Tarım ÜFE ağustosta aylık bazda azaldı Tarım ÜFE ağustosta aylık bazda azaldı

2024 HEDEFİ 2 MİLYON 800 DOLAR

Sektörel olarak değerlendirdiğinde, İlk 5 sektörde; yaş meyve sebze birinci sırada, maden ve metaller ikinci sırada, ağaç ve orman ürünleri üçüncü sırada, kimyevi maddeler dördüncü sırada ve demir ile demir dışı ürünler beşinci sırada yer aldığını söyleyen Çavuşoğlu, Özellikle yaş meyve sebzenin büyük bir rekorla 850 milyon dolarlık bir rakamla kapattığını belirtti.  Gelecek hedefleri üzerine konuşan Çavuşoğlu, "2024 için en az 2 milyon 800 bin doların üzerinde bir ihracat hedefliyoruz, bu zorlu dönemde bu rakamı gerçekleştirmek büyük bir başarı olacaktır" ifadelerini kullandı. Yaşanan ekonomik zorluklara da değinerek, "2023 ekonomik açıdan olumlu bir yıl olmadı. Döviz kurları ve faiz artışları gibi faktörlerle mücadele ediyoruz. İstihdam sorunları ve maliyet artışları, rekabet gücümüzü azaltıyor. Ancak, önümüzdeki Kasım-Aralık aylarında olumlu sinyaller almayı bekliyoruz. Faiz indirimleri ve ekonomik toparlanma umudumuzu canlı tutuyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Editör: Emre Gündoğdu