Uzm. Dr. Ali Coşkun, Ramazan Bayramı’nda beslenme hususunda dikkat edilmesi gerekenleri Lider Haber TV’de Murat Er’in sunumuyla ekranlara gelen Gün Ortası programında anlattı. Otofaji sürecinin tamamlanmasının ardından ani beslenme değişikliklerinin mide ve bağırsak sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Coşkun, "Günde 2 defa veya en fazla 1,5 defa beslenip eski alışkanlıklara dönmek kilo artışı, kabızlık ve sindirim problemleri yaratabilir" uyarısında bulundu.
“TUZLU VE AŞIRI ŞEKERLİ GIDALARDAN KAÇININ”
Kronik hastalığı olanların, diyabet, hipertansiyon hastalarının ve kalp hastalarının bayram sofralarında mutlaka dikkatli olması ve hekimlerine danışarak diyetlerine devam etmesi gerektiğini belirten Coşkun, bayram ziyaretlerinde aşırı şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Oruç sonrası kahvaltıda nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli uyarılarda bulunan Coşkun, kahvaltıda hafif ve dengeli beslenilmesi gerektiğini belirterek, "Sanki diyetteymişiz gibi hareket etmeliyiz. Öğünlerde çorba, salata ve yoğurt mutlaka bulunmalı, tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir" ifadelerine yer verdi.
Su tüketiminin önemine de değinen Coşkun, "Kişi kilosuna göre yaklaşık 40 ml su içmeli. 70 kilo olan biri günde 3 litre su tüketmelidir" dedi. Akşam 19.00’dan sonra yemek yenmemesi gerektiğini belirten Coşkun, günlük en fazla 1 saat yürüyüş yapılmasının metabolizmayı düzenleyeceğini söyledi.
“GÜNLÜK EN FAZLA 1 SAAT YÜRÜYÜŞ YAPMALIYIZ”
Oruç sonrası beslenmede yürüyüş yapmanın da önemine vurgu yapan Coşkun, “Akşam saat 19.00’dan sonra artık yemek yememeliyiz. Bir avuç kuru yemiş tüketmek faydalıdır. Metabolizmamız için yürüyüş yapmamız gereklidir. Özellikle sebze yemeklerinde zeytinyağını soframızdan eksik etmemeliyiz. Günlük en fazla 1 saat yürüyüş yapmalıyız. Kabızlık problemlerinin yaşanmaması için önerim, kabızlık çeken vatandaşlarımızın dizlerini karınlarına doğru çekerek yürümeleridir. Bu, bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.