1950'lerden bu yana geçen 75 yılda, Dünya nüfusu üç kattan fazla artarak 8,2 milyara ulaştı.

BM'nin 2024 Dünya Nüfus Beklentileri raporuna göre, önümüzdeki on yılda dünya nüfusunun iki milyardan fazla artacağı öngörülüyor.

Ancak bilim insanları, hızlı büyüme yıllarının 2080'lerin ortalarına doğru sona erebileceği görüşünde.

BİRÇOK ÜLKENİN NÜFUSU ZİRVEYE ULAŞTI

2024 yılı itibarıyla Çin, Almanya ve Japonya da dahil olmak üzere 63 ülke nüfusları zirveye ulaşmış durumda ve yüzyılın ikinci yarısında 126 ülkenin daha zirveye ulaşması bekleniyor.

BM'nin son raporuna göre, dünya nüfusunun yüzyılın sonundan önce zirveye ulaşma olasılığı yüzde 80.

Bu, BM'nin dünya nüfusunun 2100'den önce zirveye ulaşma olasılığını sadece yüzde 30 olarak belirlediği on yıl öncesine göre önemli bir değişikliği temsil ediyor.

ÇİN NÜFUSU HIZLA DÜŞECEK

Bu revize tahmini yönlendiren en büyük etkenlerden biri, özellikle Çin gibi nüfusu yoğun ülkelerde doğurganlık oranlarının düşmesi.

Bir zamanlar dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'in nüfusunun, bugün 1,4 milyar kişiden 2100 yılına kadar sadece 633 milyona düşeceği tahmin ediliyor.

DOĞUM ORANI DÜŞÜYOR

Dünya genelinde veriler benzer bir tablo çiziyor; doğurganlık oranı, nüfus artışını sürdürmek için gereken kadın başına 2,1 çocuk oranının altına düşmeye başlıyor.

Ortalama olarak, kadınlar 1990'dakine göre bir çocuk daha az doğuruyor ve ülkelerin yarısından fazlasında doğurganlığın kadın başına 2,1 çocuk eşiğinin altına düşmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri'nin Ekonomik ve Sosyal İşler Yardımcısı Li Junhua, "Bazı ülkelerde doğum oranları daha önce tahmin edilenden bile düşük seyrediyor. Ayrıca doğurganlığın yüksek olduğu bazı bölgelerde biraz daha hızlı düşüşler görüyoruz" dedi.

Zirve dönemini geçtiği tahmin edilen 63 ülkede, önümüzdeki 30 yılda nüfusların yüzde 14 azalması bekleniyor.

Hindistan, Nijerya ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu 126 ülkeyle birlikte ABD'nin 2054 yılına kadar büyümeye devam edeceği ve yüzyılın ikinci yarısında nüfusunun zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ancak BM, Angola, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Nijerya ve Somali'nin de aralarında bulunduğu bu gruptaki dokuz ülkenin önümüzdeki on yıllarda son derece hızlı bir büyüme yaşayacağını öngörüyor.

Bu dokuz ülkenin, zirve noktasına ulaşmadan önce 2024 ile 2054 yılları arasında nüfuslarının iki katına çıkacağı da verilere yansıyor.

3 ildeki bazı alanlar teknoloji geliştirme bölgesi olarak belirlendi 3 ildeki bazı alanlar teknoloji geliştirme bölgesi olarak belirlendi

Washington merkezli Nüfus Enstitüsü Başkanı ve CEO'su Kathleen Mogelgaard, yeni tahminlerin 'dünya genelinde artan demografik uçurumu' vurguladığını söyledi.

Mogelgaard, nüfusları halihazırda zirveye ulaşmış veya önümüzdeki 30 yıl içinde zirveye ulaşacak 100'den fazla ülke ve bölge tespit ettiklerini vurguladı.

AÇLIK VE YOKSULLUK ARTABİLİR

BM, düşük gelirli ülkelerdeki hızlı nüfus artışının, ciddi ekonomik ve çevresel zorluklarla karşı karşıya olan ülkelerde yoksulluğu ve açlığı artırabileceğini söylüyor.

ZENGİN ÜLKELER DE ZORLANACAK

Azalan doğum oranları ve artan yaşam beklentisinin dünyanın demografik yapısını kökten değiştirmesiyle, zengin ülkeler de zorlanmaya başlayacak.

BM, 2080 yılına gelindiğinde 65 yaş üstü nüfusun 18 yaş altı çocuklardan fazla olacağını, bunun da sosyal bakım krizine ve iş gücünün azalmasına yol açabileceğini öngörüyor.

EN KALABALIK ÜLKELER HANGİLERİ OLACAK

Raporda, geleceğe bakıldığında günümüzün en kalabalık 10 ülkesi, 2100 yılında dünyanın en kalabalık 10 ülkesiyle karşılaştırıldı.

Her iki listede de başı çeken ülke Hindistan olurken, onu Çin takip ediyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, Çin nüfusu günümüze kıyasla oldukça düşecek.

ABD bugün üçüncü sırada yer alıyor, ancak 2100 yılında yerini Pakistan'a bırakacak ve dördüncü sıradaki Nijerya ile beşinci sıradaki Kongo'nun ardından altıncı sıraya düşecek.

2100'de ABD'nin hemen arkasında Etiyopya, Endonezya, Tanzanya ve Bangladeş yer alıyor. Bugün yedinci en kalabalık ülke olan Brezilya, yüzyılın sonunda 12. sıraya düşüyor.

Bilim insanlarına göre, dünya nüfusu 2080'lerde zirveye ulaştığında dünyanın nasıl bir yer olacağını tahmin etmek zor.

Editör: Özge Toptaş