BİZİM SOKAKLAR

Abone Ol

Türkiye, 19 yaşındaki uyuşturucu madde bağımlısı kasap Semih Çelik tarafından yarım saat arayla katledilen Medipol Üniversitesi 2’inci sınıf öğrencisi Ayşenur Halil ile İkbal Uzuner’e ağlıyor.

İstanbul'da geçtiğimiz cuma günü yarım saat arayla tüyler ürperten iki vahşi cinayet işlendi. Uyuşturucu madde bağımlısı olduğu iddia edilen 19 yaşındaki kasap Semih Çelik, önce Eyüpsultan'daki evinde 19 yaşındaki eski kız arkadaşı Üniversite öğrencisi Ayşenur Halil'in boğazını keserek öldürdü. Ardından da Fatih ilçesinde 19 yaşındaki İkbal Uzuner'in kafasını kesip yola attı.

***

Kasaplık mesleğindeki marifetlerini iki genç kızı doğrayarak gösteren bu cani, ardından da Edirnekapı surlarından atlayarak intihar etti. Dehşet verici bu olaydan sonra Türkiye ayağa kalktı. Kadınlar eylemler yaptı. Elbette yapacaklar. Çünkü kendilerini güvende hissetmiyorlar. Korkuyorlar. Nerede ne zaman başlarına ne geleceğini bilmiyorlar. Bu yüzden psikolojileri de bozuluyor. Çevrenizdeki kadınlara bir bakın. Çoğu antidepresan kullanıyor. Çünkü yaşattığımız korku nedeniyle onların ruh sağlığını el birliğiyle bozduk.

***

Peki, bizi bu hale getiren nedir? Durup dururken olmuyor bunlar. Hiç düşündünüz mü? Ben söyleyeyim nedenini. Elbette birçok nedeni olabilir. Ama bizi bu hale getiren ana neden uyuşturucudur. İki genç kızı vahşice öldüren 19 yaşındaki bu genç, babasının anlattığına göre madde bağımlısıymış. 2 yıldır uyuşturucu kullanıyormuş. 9 ay önce de kasaplık mesleğini de bırakmış. Çünkü uyuşturucu madde bağımlıları doğru dürüst bir işte çalışamazlar. Çünkü zihinlerinden uyuşturucuyu atamazlar.

***

İşlerine odaklanamazlar. Okuyorsa eğitimlerini sürdürmeleri, çalışıyorlarsa mesleklerini yapabilmeleri pek mümkün değildir. Uyuşturucu almadıkları zaman krize girerler. O krizi atlatabilmek için uyuşturucu almak zorunda olduklarını hissederler. Vücutları her gün daha fazlasını istediği için para yetiştiremez hale gelirler. Buldukları parayı ona yatırırlar. Bulamayınca hırsızlık, gasp dahil her türlü suçu işlerler. Suç makinesine dönüşürler. Nitekim iki genç kızı katleden bu gencin babası “3 aydan beri oğlum uyuşturucu kullanmıyordu. Çünkü uyuşturucu madde alacak parası yoktu” demiş. Uyuşturucu krizi esnasında bağımlılar her türlü suçu işleyebilirler.  Bu şahıs Uyuşturucu bağımlısı olmasaydı belki de o hayatlarının baharındaki o iki kızımız bugün aramıza olacaktı. 

***

Yine bundan 2 yıl önce 5 Eylül 2022 tarihinde İstanbul Bağcılar’da Ali Sayan isimli uyuşturucu madde bağımlısı genç,  annesi Havva Sayan’ın başını bıçakla gövdesinden ayırıp sokağa atmıştı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya devam eden o şahıs olayı nasıl gerçekleştiğini hatırlamıyor. Muhtemelen uyuşturucu krizine girdiği anda bu vahşeti gerçekleştirdiği için. Bu gencin babası da “Oğlum sürekli uyuşturucu kullanıyordu. Bazen kendi kendine zarar veriyordu. Kendini dövüp küfür ediyordu. Uyuşturucu tedavisi için hastaneye de yatırmıştım. 24 gün hastanede kaldı, sonra ne kadar yalvardıysam da kanında bir şey yok diyerek hastaneden çıkardılar” diyerek mahkemede ifade vermiş. 

***

Kimsenin canını sıkmak istemiyorum ama; uyuşturucuya bulaştıktan sonra bırakabileni pek görmedim. Çünkü İstanbul’daki bu babanın anlattığı gibi uyuşturucu bağımlıları tedavi için gönderildikleri hastanelerde tam anlamıyla tedavi edilmeden salıverilebiliyorlar. Sonra ne mi oluyor? Tedavi edilmeyen ya da edilemeyen bu gençlerin hayatı ya hapiste ya da mezarda son buluyor. Yıllar önce Antalya’da madde bağımlısı Seçil isimli bir genç kız benim yaptığım haberden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla bulunup tedavi edilmişti. Katıldığı etkinliklerde uyuşturucunun zararlarını anlatıyordu. Sonra bir duyduk; Seçil ölmüş. Nedeni uyuşturucu. Bir evde ölü bulunmuştu. 

***

Eskiden Antalya’da Zeytinköy semti uyuşturucuyla anılırdı. Artık bunun kentin her yerine yayılmış durumda olduğu iddia ediliyor. Pırıl pırıl çocuklarımızı suç makinesine dönüştüren bu sorunla nasıl baş edeceğiz? Gençlerimizi uyuşturucu illetinden uzak tutarak. Hiç başlatmayarak. Bunu nasıl yapacağız? Onun çözümünü de devlet bulacak. Baronların torbacıların kökünü kazıyacak.

SON SÖZ

Devletin asli görevi başta geleceğimizin teminatı çocuklarımız ve kadınlar olmak üzere tüm vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamaktır. 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }