Dünya

BM: Gazze'ye 21 Ekim'den bu yana giriş yapan yardım tırı sayısı 54'e ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM), 21 Ekim'den bu yana Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yapan insani yardım taşıyan tır sayısının 54'e ulaştığını bildirdi.

Abone Ol

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'ye henüz yakıt yardımı yapılmadığına dikkati çeken Dujarric, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndaki (UNRWA) meslektaşlarının "yakıt tankerinin dibini görüyoruz" şeklinde uyarı yaptığını ve sadece bir kaç günlük yakıt kaldığını dile getirdi.

Dujarric, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye elektrik de verilmediğini anımsatarak, özellikle hastanelerin çok zor durumda olduğunu, 700 hasta kapasitesine sahip Şifa Hastanesi'nde yaklaşık 5 bin hastanın tedavi gördüğünü kaydetti.

"Gazze'ye bugün 20 yardım tırı giriş yaptı. Gazze'ye 21 Ekim'den bu yana giriş yapan yardım tırı sayısı 54'e ulaştı" bilgisini paylaşan Dujarric, kriz öncesinde bölgeye günde yaklaşık 450 yardım tırının girdiğini anımsatarak, halihazırdaki yardımların yetersiz olduğuna işaret etti.

"TÜM HUKUK İHLALLERİNİN ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR"

Dujarric, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırının soruşturulması için ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e BM'nin yargı organlarından birinin yetki vermesi gerektiğini kaydetti.

BM tesislerine yönelik saldırıların otomatik olarak soruşturulduğunu aktaran Dujarric, "Gördüğümüz tüm hukuk ihlallerinin araştırılması gerekiyor” dedi.

"YERİNDEN EDİLEN KİŞİ SAYISI 1 MİLYON 400 BİNE ULAŞTI"

Öte yandan, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 1 milyon 400 bine ulaştığı bildirildi.

OCHA, kayıp kişi sayısının ise bine ulaştığını belirterek söz konusu kişilerin ya öldüğünü ya da enkazda kaldığını düşündüklerini duyurdu.

"BM ATEŞKES KONUSUNDA ISRARCI OLMAYA DEVAM EDİYOR"

Dujarric, "BM Genel Sekreteri insani ateşkes çağrısında bulundu. Ancak BM çatışmayı durdurmak için gerçek anlamda ne yapıyor? OCHA can kaybına ilişkin verileri nasıl elde ediyor? sorularını da yanıtladı.

"Çatışmadaki taraflarla görüşmelerimizde bu konuda (ateşkes) ısrarcı olmaya devam ediyoruz." diyen Dujarric, OCHA'nın ise verilerini sahadaki BM kaynakları ve güvenilir ortaklarından aldığını ifade etti.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90'ın üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 19’u Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 23 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 26 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }