Gündem

Bolu Belediyesinin yanan oteldeki restoran için uygunluk raporu verdiği ortaya çıktı

Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde meydana gelen ve 76 kişinin hayatını kaybettiği yangında Bolu Belediyesinin otelin restoranı için 2 Ocak 2025’te uygunluk raporu verdiği ortaya çıktı.

Abone Ol

Türkiye, Bolu'daki Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde meydana gelen yangın faciasının yasını tutarken Bolu Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü’nün, otelin restoranı için 2 Ocak 2025’te uygunluk raporu verdiği ortaya çıktı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ardından otelin denetlenmesinin belediye sorumluluğunda olmadığını iddia etse de gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıkmıştı. Yürürlükte olan Belediye Yangın Yönetmeliğine göre sorumluluk belediyelere ait.

BOLU BELEDİYESİ UYGUNLUK RAPORU VERMİŞ

Bolu Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü’nün onayladığı dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“İlgi tarihli dilekçeniz üzerine, Kartalkaya Mevkii BOLU adresinde şirketiniz tarafından açılmak istenilen 70m2 kapalı alan "KAFE RESTORAN" faaliyet konulu işyerinizin Müdürlüğümüz personeli tarafından yangın güvenliği yönünden yapılan incelemesi tamamlanmış olup;

1- İşyeri içerisinde 1 adet 6 kg'lik KKT'li yangın söndürme cihazlarının mevcut olduğu, 2- Kaçak akım rölesinin mevcut olduğu,

3- İşyerinde acil aydınlatmanın mevcut olduğu,

4- İşyeri içerisinde LPG türü parlayıcı ve patlayıcı madde bulundurulmaması gerektiği,

Ayrıca yangına sebep olabilecek malzeme ve ısı kaynaklarının kullanımında dikkatli davranılması gerekmektedir.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğine göre uygundur.

09.07.2015 tarihli 29411 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' in " 9 uncu Kısım 1 inci Bölüm " Yangın Güvenliği Sorumluluğu" altında belirtilen 124 üncü maddesinde "Yapı, bina, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden; kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde ise sahip veya yöneticiler sorumludur." 125 inci maddesinde ise "Yangın güvenliği sorumlusunun belirlenmesi" ibareleri yer almaktadır. Belirtilen maddeler gereği işlem tesis edilmesi hususunu; Bilgilerinizi rica ederim.”

TANJU ÖZCAN KUZENİ SEDAT GÜLENER’İ İTFAİYENİN BAŞINA ATAMIŞ

Öte yandan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Bolu İtfaiye Müdürlüğü’nü, Belediye Başkan Yardımcısı olarak atadığı dayısının oğlu Sedat Gülener’e bağladığı belirlendi. Ayrıca, belediyenin 2023 yılına ait faaliyet raporunda konaklama tesislerin denetlemesinin belediye tarafından yapıldığı bilgisi yer alıyor.

Tanju Özcan, dayısının oğlu Gülener'i Belediye Başkan Yardımcısı olarak atamasını, "Sedat Gülener, benim dayımın oğlu. Bu doğru bunu bütün Bolu biliyor. O göreve getirilmesinde benim dayımın oğlu olmasının bir alakası yok." sözleriyle savunmuştu.

Öte yandan, Bolu Belediyesi web sitesinin yangın faciası sonrası servis dışı kalması da kamuoyunun gündeminde.

OTELİN DENETLENMESİNİN BELEDİYE SORUMLULUĞUNDA

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ardından otelin denetlenmesinin belediye sorumluluğunda olmadığını iddia etse de gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıktı. Yürürlükte olan Belediye Yangın Yönetmeliğine göre sorumluluk belediyelere ait.

Yönetmeliğin "Görevleri" düzenleyen 6. maddesi "İtfaiye teşkilatının görevleri şunlardır" başlığındaki 1. fıkrasının (J) bendine göre işyerlerinde denetleme sorumluluğu belediyenin. J) İşyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşlarını yangına karşı önlemler yönünden denetlemek, bu konularda mevzuatın öngördüğü raporları vermek ve görüş bildirmek.

Ayrıca Bolu Belediyesi'nin 2023 Faaliyet Raporu'nda 116. sayfada "ilimiz dahilindeki konaklama tesisleri yangın güvenliği tarafından denetlemeler yapılmış olup, raporlar tanzim edilmiştir" ifadesi yer alıyor.

“İKİ ARAÇLIK İTFAİYE EKİBİNİ OTELLER DESTEKLEMELİDİR

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yangında güvenliği ile ilgili ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Toplu kullanım alanlarının dış cephelerinin yangına dayanıklı malzemelerden yapılması gerekiyor. Bu bölgelerde en az iki araçlık bir itfaiye ekibi bulundurulmalı ve oteller gerekli tedbirleri almalıdır. Bölgede iki araçlık itfaiye ekibini oteller desteklemelidir. İtfaiyenin kolay müdahale edebilmesi için binaların giriş ve arka yollarının planlanmış olması gerekiyor. Binalar yılda en az bir kez kontrol edilmeli ve güvenliği sağlayamayan binalarda 300-500 kişinin barındırılması engellenmelidir.”

“PERİYODİK KONTROLLERİNİN YAPILMASI HAYATİ”

Yangın Mühendisi Mustafa Salih Korkmaz da, “Oteller özelinde yangına sebebiyet veren başlıca etmenlerin; kullanıcı dikkatsizlikleri, mutfakta gerekli önlemlerin alınmaması, elektrik tesisatındaki problemler ve zamanında yapılmayan bakım-onarım olduğu görülmektedir. Yangın da ilk bilgilere göre benzer nedenlerden ortaya çıkmış ve hızlı bir şekilde yayılmıştır. Otelin konumu ve yapım tarihi, itfaiye yollarındaki kısıtlı imkânlar yangınla mücadelede zorluk yarattığı görülüyor. Bu üzücü olay bizlere yangın güvenlik sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılmasının hayati olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }