Her platformda mesleğini öne çıkaran Sayın Bozbey, özellikle de bu kimliği kaynaklı olarak sürekli ‘akademik odalar’ ile iş birliğine vurgu yapıyor ve ‘bilimsellikten’ dem vuruyordu.
Fakat sıra işe gelince ‘bildiğini okumaktan’ ve ‘işine geldiği gibi davranmaktan’ geri durmadığını kent kamuoyu skandal niteliğindeki işlerle gördü.
***
Türkiye, 31 Mart seçimlerine gidiyordu. Şubat ayı idi…
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Genel Kurulu, yapılıyordu.
Sayın Bozbey, mensubu olduğu odanın genel kurulunda kürsüden ‘Bursa’nın dirençli kent olarak yeniden inşası için birlikte çalışmaktan’ bahsediyordu.
Peki, sonra ne oldu?
Sayın Bozbey, vaatleri gibi meslektaşlarına verdiği sözleri de unuttu!
***
Geçen gün İMO Bursa Şubesi, ‘kaçak yapılaşma ve kentsel dönüşüm’ konulu bir basın toplantısı düzenledi.
İMO Bursa komitelerinin yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkan tespit ve önerileri Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, paylaştı.
Erdem’in paylaştığı bir çözüm yöntemi de şöyleydi:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi (BBB) ile İMO Bursa Şubesi olarak acilen şehrimizin yapı stoku envanterini çıkarmak adına protokol yapılıp 2025 yılı içerisinde yapı stoğumuzun depreme karşı nasıl davranacağı net bir şekilde ortaya çıkarılmalıdır.
BBB’nin JICA ile yapmış olduğu çalışma çok kıymetli olup bir an önce bu çalışmadaki mikro bölgeleme çalışmaları tamamlanıp yukarıda bahsettiğimiz çalışma ile gerçek anlamda tamamlanmış olacaktır.
Bina yapı stoğu envanteri Bursa’nın tamamında çıkartıldığı kentsel dönüşümde riskli bölge sınıflaması yapılmalı kentsel dönüşüm strateji belgesi oluşturulmalıdır.
Kentsel dönüşüme hangi mahalle hangi bölgeden başlanacağının yol haritası belirlenmelidir.
Bursa’yı aynı anda kentsel dönüşüme sokmak süreci çıkmaz hale getirmektedir. Bu sebeple yapı stoğu envanter çalışmasına göre oluşacak risk sıralamasına göre kentsel dönüşüm eylem planı en riskli bölgelerden başlayıp bölge bölge kamu ve özel sektör elbirliği ile dönüşümü yapması sağlanmalıdır.”
***
Esasında İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, Mustafa Bozbey başkanlığındaki Büyükşehir’e çağrı niteliğindeki bu sözleri ilk defa söylemiyor.
Yaklaşık 6 ay önce de Başkan Erdem, kentin yapı stoku envanterinin çıkarılması için Büyükşehir ile İMO Bursa arasında iş birliği yapılması çağırında bulunmuştu.
Aradan geçen onca zaman sonra Erdem’in çağrısına yanıt alamadığını, çağrısını bir kez daha yinelemesinden anlıyoruz.
Peki, neden Sayın Bozbey, Erdem’in çağrısına kulak vermiyor?
Toplantıda Erdem’e sorduk, şu yanıtı verdi:
“JICA ile yapılan çalışma kıymetli ama yetersiz. Dolayısıyla envanter çalışması yapılmalı. Elbette bir ekonomik boyutu var bu işin. Ama Bursa Büyükşehir Belediyesi bütçesi içerisinde bu çalışmanın maliyeti çok küçük ve çok rahat karşılanabilir. Ki biz bunu da kendilerine ilettik. Halen sonuç alınamamasını anlamış değilim.Bir kez daha Mustafa Bozbey başkanımıza ileteceğiz. Bu çalışmayı Eskişehir ve Kocaeli yaptı. İstanbul belirli bir noktaya kadar yaptı. Bursa’nın da bunu yapması lazım. Depremsellik açısından en kritik şehir Bursa ama halen daha bu çalışmayı gerçekleştiremedi.”
***
Gelin bu noktada ‘ne anlıyoruz?’ özetleyelim.
Bursa’nın depremselliği ve taşıdığı riskler açısından yapı stoku envanterinin tespiti çalışması yapılmak zorunda!
Bunu kim yapacak?
İMO Bursa.
Kiminle yapacak?
Büyükşehir Belediyesi ile.
Ne lazım?
İki kurum arasında resmi protokol.
Bu çalışmanın maliyeti mi çok?
Değil. Çalışmanın maliyeti Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini düşündüğünüzde çok küçük.
Öyle sanıyorum bu çalışmanın bütçesi, Sayın Bozbey’in belediyenin 8’inci katında yapımı devam eden başkanlık katı harcamaları kadar değildir!
Öyle neden yapılmıyor?
Kimse bilmiyor!..
***
Sayın Bozbey’in aradan geçen onca süreye rağmen İMO Bursa’nın çağrısına neden yanıt vermediğini açıklaması lazım.
İMO Bursa, para kazanmak için bu çalışmayı yapmak istemiyor herhalde!
Sayın Bozbey, bu çalışmanın gereksiz olduğunu düşünüyorsa gerekçeleriyle izah etmeli…
Kent kamuoyu, bu işin peşini bırakmamalı…
Kendi hesabına değil kentin hesabına çalışanlara saygıyla…