BULİMİA NEVROZA

Abone Ol

Bulimia Nervosa, aşırı yeme atakları ve ardından kilo alımını önlemeye yönelik telafi edici davranışlarla kendini gösteren bir yeme bozukluğudur. Kusma, müshil ya da diüretiklerin kullanımı, aşırı egzersiz yapmak gibi telafi edici davranışların amacı, aşırı yeme ataklarından sonra kilo alımını kontrol etmek amacıyla birey tarafından kullanılan yöntemlerdir.

***

Bulimia nervoza en çok ergenlik döneminde ve genç kadınlarda görülmektedir. Bu soruna sahip olan bireylerin yüzde 80’inin kadın olduğu tahmin edilmekle birlikte, erkek bireylerde de görülme sıklığı da gün geçtikçe artış göstermektedir. Bulimia Nervosa'nın ortaya çıkmasına neden olan tek bir sebep yoktur. Vücut görünümü, aile etkileri, genetik, geçmiş travmatik deneyimler ve nörokimyasal ve gelişimsel faktörler ile ilgili sosyal tutumlar, bulimia nervozanın gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

***

Araştırmacılar, bu yeme bozukluğunun kişide özgüven düşüklüğü, vücudunun görünümüne dair memnuniyetsizliği ve bunun neticesinde oluşabilecek aşırı endişeyle başlayabileceğini göstermektedir. Bireylerde bu sorunun gelişimine depresyon ve anksiyete bozuklukları, geçmiş travmatik deneyimler, aşırı stres, aşırı diyet ve kültürel faktörler tetikleyebilmektedir.

Bulimia nevrozaya sahip olan bireylerde gözlenen fiziksel ve davranışsal belirtiler arasında bireyin öncelikli yapması gereken faaliyetler olmasına karşın egzersize her zaman öncelik tanıması, ciltte gözlenen belirgin kuruluklar, dikkat ve odaklanma güçlüğü, uyku bozuklukları yer almaktadır.

***

Bunun yanı sıra yemeklerden sonra çok sık müshil veya idrar söktürücü kullanmak, sıkı bir diyet uygulamanın ardından aşırı yemek yeme davranışı, sürekli yorgunluk hissi ve iştahı bastırmanın bir yolu olarak detoks çayları içmek sık rastlanan belirtilerdir.  Alınan kalorileri "yakmak" için aşırı egzersiz yapmak, vücut şekli ve ağırlığıyla ilgili tekrarlayan veya takıntılı davranışlarda bulunmak (örneğin kendilerini tekrar tekrar tartma, aynaya takıntılı bir şekilde bakma), ailesiyle ve/veya arkadaşlarıyla diyet, kalori, yiyecek veya kilo hakkında çok fazla konuşmak da yaygın davranışlar arasında sayılabilir.

***

Ayrıca aşırı sinirlilik hali, aşırı derecede yenen bir yemek sonrasında aşırı suçluluk duygusu, sık sık özeleştiri yapma ihtiyacı ve sürekli onay alma ihtiyacı da bulimia nevrozada gözlenen önemli belirtiler arasındadır. Bulimia nervozada tedavi planı, yeme bozukluklarının tedavisinde uzmanlaşmış terapistler, psikiyatristler ve beslenme uzmanları tarafından oluşturulan ilgili psikoterapileri ve ilaç tedavilerini kapsamaktadır.

***

Psikoterapi sürecinde bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve diyalektik davranışçı terapi (DBT) gibi terapi yöntemleri ile bireylerin olumsuz duygu ve düşüncelerini durdurma becerisini öğretmek hedeflenmektedir. Geçmiş ve mevcut travmalarla baş etme becerilerinin olmaması, bulimia nervoza ve diğer yeme bozukluğu olan kişilerin olumsuz duygularını ve düşüncelerini profesyonel yardım almadan yenmeyi çok zor bulmalarının nedenlerinden biridir.

***

CBT ve DBT yalnızca radikal kabul ve sıkıntı toleransıyla başa çıkma tekniklerini öğretmekle kalmaz, aynı zamanda kişilerin yeme bozukluklarının üstesinden gelmek ve sağlıklı benliklerini keşfetmeleri için kişilerarası etkililiği ve farkındalığı geliştirir.

***

Bulimia nervoza gibi yeme bozukluğu olan kişilerde panik ve korku duygusu yaratan günlük durumlarla baş etmeyi öğrenmek, herhangi bir yeme bozukluğu tedavi programının büyük bir parçasıdır.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }