Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin gün yüzüne çıkarılması bile başlı başına Alinur Aktaş ismini kentin unutulmazları arasına yazdırmaya yeterken Aktaş, durmak bilmeden yeni projelerle şehre mührünü vuruyor.
Gözden ırakta, bu şehrin geleceğini planlayanlarca devreye alınan önemli bir çalışma sürüyor.
Seçim üzere kimse farkında olmasa da Çınarcık Barajı suyunun kente içme suyu olarak kazandırılmasına dönük projede işçiler harıl harıl çalışıyor.
2025’in sonuna doğru tamamlanacak ve Bursa’nın 2060 yılına kadar su ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılamasına vesile olacak proje için dün Başkan Alinur Aktaş, Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin ilk kaynak töreninde bir araya geldi.
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen sıcak siyasi gündemin de etkisiyle heyecanın üst safhada olduğu törende Başkan Aktaş, “Şehrimizin su ihtiyacının yüzde 90’ı Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 10’u ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanıyor. Doğancı Barajı yıllık 110 milyon metreküp, Nilüfer Barajı ise yıllık 60 milyon metreküp su hacmi kapasitesine sahip. Uludağ ve eteklerinden çıkan su kaynaklarından ise yılda 15 milyon metreküplük su alınabiliyor. Toplamda 185 milyon metreküp su alabiliyoruz. Özellikle yaz mevsiminde kuraklık yaşanması durumunda 155 adet derin kuyu devreye alınabilecek olup, söz konusu kuyularda yıllık 55 milyon metreküp kapasiteli suyumuz mevcut. Nitekim kuraklığın zirve yaptığı 2019 ve 2022 yıllarında, kuyu sularını kullanarak Bursalı hemşerilerimizi bir gün dahi susuz bırakmadık” bilgilerini paylaştı.
DSİ Bölge Müdürü İnan Gündüz, İller Bankası Bursa Bölge Müdürü Derya İnal, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, AK Parti Nilüfer Belediye Başkan adayı Celil Çolak, BUSKİ bürokratları ve vatandaşın katılımıyla düzenlenen törendeki hitabında Aktaş, kayıp kaçakların önlenmesinde Türkiye birincisi olduklarını ve bu konuda da Emine Erdoğan’ın elinden 2023 Ocak ayında ödül aldıklarını hatırlattı.
Hes, Ges ve Çamur Yakma Tesisi ile kendi enerjilerini üretmede bütün su idarelerine örnek olduklarını vurgulayan Aktaş, “Enerjimizin yüzde 17’sini yenilenebilir enerji tesislerimizden sağlıyoruz. ‘Çevreci belediyeyiz’ sözümüzün altını hakiki manada doldurup Bursa’nın yüzde 93’ünü kapsayacak şekilde atık su arıtımı sağlıyoruz. TSE’den 8 adet ile en fazla kalite belgesi alan su ve kanal idaresiyiz. Bütün su ve kanal idareleri arasında 2 kalite belgesini Türkiye’de ilk, 2 tanesini de Bursa’da ilk biz aldık. Ayrıca mevcut laboratuvarlarımız uluslararası yeterliliğe sahip. Laboratuvarda akredite olduğumuz 299 parametre sayısı ile bütün su ve kanal idareleri arasında birinciyiz. Bir ay içerisinde bu sayıyı 400’ün üzerine çıkartıyoruz. Kendi rekorumuzu kendimiz kırmış olacağız. BUSKİ tarafından 1989-2023 yılları arasında toplamda yaklaşık 13 bin kilometre içme suyu hattı imalatı gerçekleştirildi. Tarım şehri Bursa’mızda tarımsal üretimin verimliliği ve çeşitlenmesi için sulama göleti ve tesis sayısını arttırdık. 17 adet biyolojik atık su arıtma tesisi, 4 adet içme suyu arıtma tesisi, 52 adet paket atık su arıtma tesisi, 38 adet paket içme suyu arıtma tesisi, 315 adet ilaçlama deposu/havuzu, 340 adet su deposu, 85 adet sulama tesisi, 11 adet göletimiz var. BUSKİ’nin çalışmaları bizim için iftihar vesilesidir” dedi.
Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin tamamlandığında Bursa’nın 2060 yılına kadar su sıkıntısı olmayacağını belirten Aktaş, Çınarcık Barajı’ndan BUSKİ’ye yıllık 75 milyon metreküpü içme suyu, 70 milyon metreküpü de kullanma suyu olmak üzere yıllık toplam 145 milyon metreküp su tahsisi yapıldığını belirtti.
Çınarcık’ta projelerin DSİ tarafından yapıldığını, yatırımların gerçekleştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı ile kredi anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Aktaş, “Projeyi de 130 milyon avroya ihale ettik. Proje kapsamında 68 km isale hattı, 3 adet su deposu ve günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşa edeceğiz. 2025’in ikinci yarısında bitireceğiz inşallah. İmalatlara zaten başladık. Bursa’ya can suyu olacak projeyi şehre ulaştıracak isale hattında kullanacağımız boruların bir kısmı 2 metre 20 cm’lik devasa çapa sahip. Her geçen gün kendi rekorumuzu kırarak, kendi hizmet çıtamızı daha da yukarılara çıkartarak yolumuza devam ediyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa Milletvekili Mustafa Varank, da törendeki konuşmasında şunları söyledi:
“Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu şehrin 2060’larını planlamak için gayret gösteriyor. Bu şehre karşı sorumlulukla hareket ediyor ve hizmet ediyor. Bir insan sadece göz boyamıyorsa, sadece yerin üstüne yatırım yapmıyorsa, bu şehrin ihtiyacı olan vatandaşın da hiç görmeyeceği bir yatırımı yerin altına da yapıyorsa o insan doğru insandır.”
Önceki kabinenin Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak ‘atom karınca’ diye nitelendirilen Sayın Varank’tan esinle ifade etmeliyiz ki Aktaş, seçim üzere göz boyayacak işlerden ziyade yine kentinin bugününü ve yarınını düşünen işlere imza atıyor.
Projenin adı Çınarcık ama Aktaş, şimdiden Bursa’nın Çınarları arasında yerini aldı bile.
Küresel iklim değişikliği kaynaklı kuraklık ve susuzlukla karşı karşıya kalındığında Bursa’nın çeşmelerinden su akmaya devam ettiğinde herkes Aktaş’ı ve ortaya koyduğu vizyonu çok daha iyi anlayacak.
Bursa’nın çınarı olarak gerçek hizmetleri üreten ve imza atan isim olarak anılacak. Birileri ise bırakın çınarı, çınarcık bile olamayacak…
Saygıyla…