Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, iş yaşamında yaklaşık 2 milyon emekli var. Birçok vatandaş emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor. Emekliler, hem emekli maaşı hem de çalıştıkları iş yerinden maaş alabiliyordu. 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, emeklilik sonrası çalışma koşullarında önemli değişiklikler getirmişti. Bu tarihten sonra sigorta girişi olan kişiler, emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de bir işte çalışarak ücret elde edemeyecek. Lider Haber TV’de Murat Er’in hazırlayıp sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Ekonomist Selçuk Gülten, emeklilikte çalışma döneminin sona ermesi ilgi ilgili değerlendirmede bulundu.
2008 SONRASI UYGULAMA DEĞİŞTİ
2008 yılında yapılan kanun değişikliğini hatırlatan Ekonomist Selçuk Gülten, "O tarihte getirilen düzenleme ile emekli olan kişinin çalışmaya başlaması durumunda maaşı kesilecek ve sadece çalıştığı yerden gelir elde edebilecektir. Hem emekli maaşı alıp hem de çalışmak mümkün olmayacak," dedi. 2008 yılında yapılan reformda, emekli olduktan sonra çalışmak isteyenlerin, maaşlarının kesilmesini ve daha yüksek prim ödemek yerine tek bir gelir kaynağını seçmeleri gerektiği vurgulandı. Gülten, bu düzenlemenin daha önce sadece SSK’lıları kapsarken, artık Bağ-Kur’lular için de geçerli olduğunu belirtti.
HEM EMEKLİ HEM ÇALIŞAN OLAMAYACAK
Artık hem emekli maaşı alıp hem sigortalı çalışmanın mümkün olmayacağını belirten Gülten, “Artık eğer sizin ilk işe giriş tarihiniz 1 Ekim 2008'den önce ise ve emekliliğe hak kazandıysanız Çalışmak da istiyorsanız emekli maaşım olsun hem de çalışayım diyorsanız böyle bir hakkınız yok. Ya emekli maaşınızı seçeceksiniz ya da bir iş yerinde çalışıp oradan ücret geliri elde edeceksiniz. İkisinden birini seçmek zorundasınız. Yaklaşık 4 milyon emekliden bin 900'ü sigortalı gözüküyor. Şimdi bu yasa uygulanmaya başlandığı andan itibaren şu olacak, o bin 900'ün tamamı diyecek ki ya beni çalışıyor gösterme kardeşim madem maaşım kesilecek eski sistem yoluna devam edelim” diye konuştu.
“2008 SORASININ SEÇENEK HAKKI YOK”
Sigortası 2008 sonrası başlayan bir emeklinin seçenek hakkı kalmadığını açıklayan Gülten, “2008 sonrası sigorta girişi olan biri emeklilik sonrasında çalışmaya başladığındı maaşı kesilecek. Sigortalı çalıştığı yerden maaş almaya devam edecek ama emekli maaşını kesilmiş olacak. Diyelim ki 10 ay çalıştı anlaşamadı. Ben tekrar çalışmak istemiyorum dediğinde SSK'ya dilekçe verecek çalışmamı sonlandırdım. Bana emekli maaşımı tekrar bağlayın deme hakkı ama sürekli o aradaki çalıştığı dönemde emekli maaşı alamamış olacak” diye anlattı.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR”
Sosyal güvenlik reformuyla birlikte sigortalılığın daha sürdürülebilir olması için bir takım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Gülten, “O tarihten sonra sigortalı olanlar 7200 prim gününü tamamlayacaklar. Erkeklerde 60, bayanlarda 58 yaşını dolduracaklar. 2008'de başlayan birisinin 60 yaşına gelmesi de hemen mümkün olmayacağı için yani bir de 7200'ü doldurması da tam mümkün olmayacak. Ama 5 yıl sonraki emeklileri konuştuğumuzda hemen hepsi bu kapsamda olmuş olacaklar. Eskiden emekli olanlar hariç bu yeni yasaya göre emekli olanların tamamında ‘ya emekli maaşı al ya da çalış.’ İki seçenekten biri denecek” dedi.
“4 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYECEK”
Bu kanunun yürürlüğe girmesi için 5 yıl daha olduğunu ve bu süre içinde değişiklikler olabileceği umudunu paylaşan Gülten, “5 yılda bizim Türkiye'de kanunlar yani 5 kere daha değişebilir. Ama şu anki uygulama bu şekilde ve bundan etkilenecek kişi sayısı da yaklaşık şu bugünün sayısıyla söylüyorum. 4 milyon civarında insan şu an Türkiye'de emekli olup çalışıyor durumda. Yani yaklaşık o yıllardaki sayının artışı da düşünülerek 4 milyon kişiyi etkileyecek bir düzenleme. Bunun ben bir daha gözden geçirilmesi taraftarıyım” diye kaydetti.
YASAL DÜZENLEME DEĞİŞMELİ
Yani bu yasal düzenlemenin değişmesi gerektiğini savunan Gülten, “Çünkü devlete de bir zarar var. Çünkü sigorta primi almayacak. Yani dediğiniz gibi ben kayıtlı çalışayım derse emekli bunu tespit edebilecek kadar SSK müfettişimiz, SSK denetmenimiz zaten yok. Tespit etsek bile adam bugün ayrılır işten, 2 gün sonra tekrar gelir çalışmaya başlar ya da başka bir iş yerine gider. Yani bu sorunları zorlamamak lazım” dedi.