Kültür - Sanat

Çay tiryakileri dikkat! Meğer yıllardır yanlış demliyormuşuz: Altın değerinde çay demleme yöntemi

Abone Ol

Ülkemizde yıllardır vazgeçilmez bir içecek olan çay, pek çok farklı demleme yöntemi ile artık daha lezzetli bir hâle geliyor. Kimyager Dr. Michelle Francl, bilimsel olarak içeceklerdeki acılığı hafifleten şeyin, basit bir kimya denemesinden geçtiğini söylüyor.

Çayı yıllardır yanlış demliyor olabilirsiniz. İşte, tiryakilerine en lezzetli çay demlemenin püf noktası...

İngiltere'de yayınlanan Royal Society of Chemistry'nin çıkardığı, "The Chemistry of Tea" (Çayın Kimyası) adlı kitap, alışık olmadığımız birkaç formül sunuyor. Dr. Francl, kimyanın güzelliğinin aynı zamanda günlük hayatta uygulanabilecek birçok formül sunduğu harika tatlara ulaşılabileceğini anlattı. Francl, sadece az bir tutam sofra tuzu kullanmanın fincandaki çayın tadındaki acılığı ortadan kaldırdığını belirtti. Bunun sebebi; "anahtar element" olan sodyum iyonunun "acı tat algısını üreten" kimyasal mekanizmasıyla etkileşime girmesi olarak tanımlanıyor.

Ayrıca sıcak bardağa koyulmaması gerektiğini de söyleyen Francl, bu ipuçları ile en lezzetli çay tadına ulaşabileceğini belirtiyor. Türkiye'de ise en çok dikkat edilen demleme yöntemi; çay ve su koyma sırası. Uzmanlar, önce suyu, sonra çayı eklemenin demlikte en lezzetli çaya ulaşmanın yöntemi olacağını belirtiyor. Çayseverler, bu basit ipucunu deneyerek çayın lezzetini artırabilir.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }