Ekonomi

Cevdet Yılmaz’dan enflasyon açıklaması: Tek haneli rakamlara yeniden ulaşmayı hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla ilgili, “2026 ve 2027 yılı perspektifinde tek haneli rakamlara yeniden ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen KOP Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Yılmaz, kalkınmanın yalnızca ekonomik büyümeden ibaret olmadığını, sosyal yapımı güçlendirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlanan büyümenin iyileşmenin toplumun tüm kesimlerine, ülkenin tüm bölgelerine yayılması son derece kıymetli olduğunu belirtti. Yılmaz, Konya Ovası Projesi (KOP) ya da GAP gibi dev yatırımlar hem bu bölgelerin potansiyelini hareket ettirebilmekte, tarım ve su yönetiminde yeni bir seviyeye yakalanmasını sağlamakta hem de yerel kalkınmaya güç ve katkı vermediğini aktardı.

Yılmaz, her fırsatta iş dünyası başta olmak üzere toplumun çeşitli kesimleriyle istişareler gerçekleştirerek politikalarını hayata geçirdiklerini bildirdi.

Orta Anadolu'da savunma sanayinin ciddi bir hamle yaptığını gördüklerini ifade eden Yılmaz, “Savunma sanayisi sadece ülkemizin güvenliği açısından değil, aynı zamanda refahı açısından da çok önemlidir. Geçen sene 7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu sene hedefimiz 8 milyar doları aşmak. Bu gelişim Konya’nın girişimcilik ruhunu gösterdiği gibi modern milletin tesisleriyle nitelikli iş birleştirerek neler ortaya koyacağını ispatlıyor. Daha iyi nasıl yaparız diye planlamalar yapıyoruz. KOP eylem planımızda bunun bir neticesi” ifadelerini kullandı.

KOP eylem planına değinen Yılmaz, “Hangi illeri kapsıyor bölgemiz? Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir illerimizden oluşuyor. Sekiz ilimizden oluşan büyük bir bölgeden bahsediyoruz. Başlangıçta biraz daha dar bir tarımı vardı, kopuk. Daha az sayıda il vardı. Ve sadece tarım sektörüne odaklı bir programdı. Şimdi hem il sayısı itibarıyla hem de sektör çeşitliliği itibarıyla çok daha kapsamlı hale gelmiş. En baktığımız zaman az önce sergide de gördük. Sultan Abdülhamit dönemine kadar uzanan köklü bir proje. Proje tarihi köklerinde olan bir proje. Çok şükür burada çok önemli tarihi hamleler yapmak da Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bizlere nasip oldu. Nitekim 2003, 2024 döneminde KOP Bölgesinde 575 milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirdik” diye konuştu.

2004 yılında bölgenin ihracatı sadece 396 milyon dolar iken 2024 yılında kasım ayı itibariyle 4,6 milyar dolara yükseldiğinin bilgisini veren Yılmaz, “Faaliyet bazında baktığınızda bu daha yüksek 6.3 milyar dolarlık bir ihracat görüyoruz. Aynı dönemde ülkemizin ihracatı 3 buçuk kat artarken KOP bölgesinin ihracatı 11 kat civarında artmıştır. Bu da bölgenin dinamizmini ortaya koyuyor. Nitekim 2003 yılından bu yana KOP illerine toplamda güncel değerle 264 liralık tarımsal destek verilmiştir. Ülkemizin en önemli tarımcılar üretim merkezlerinden biri olan KOP bölgesinde 2023 yılında 2002 yılına göre sebze ve meyve üretimi on kat, tarımlar ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi 3 kat artmıştır. Bölgenin küçük baş hayvan varlığı 2023 yılında 2002 yılına göre yaklaşık iki kat artış göstermiş. Böylece ülke içindeki payı yüzde 10.3’den yüzde 12’ye yükselmiştir. Benzer şekilde 2004 yılında Türkiye'deki büyükbaş hayvan varlığının yüzde 8 bölgedeyken bugün bu oran yüzde 13 civarına yükselmiştir” şeklinde konuştu.

Bölgede yine 1 buçuk milyon hektar gibi çok geniş bir alanda toplulaştırma çalışmalarının yapıldığını aktaran Yılmaz, “Bununla birlikte birçok göstergenin iyileştiğini görüyoruz. Üniversitelerimize baktığınızda eğitime baktığınızda 2002’de sadece 3 üniversite varken bölgemizde günümüzde 3’ü vakıf olmak üzere toplam 13 üniversiteye ulaşmış durumdayız. Sağlık hizmetleri altyapısı güçlenmiş 2002’de 87 olan hastane sayısı bugün 108 yükselmiş yatak sayısı neredeyse iki katına çıkmış hastane yatak sayısı niteliğine çok büyük oranda dönüşmüştür. Bölgemizde 2002’de sadece 448 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu yaklaşık 5 kat artarak 2 bin 861 kilometreye çıkmıştır. 2002 yılında bölgede otoyol bulunmazken bugün 302 kilometre otoyol olan bir bölgeden bahsediyoruz. Demiryolu yatırımlarında da tarihi gelişmeler kaydedilmiştir. Bölgeye 2002 yılından bugüne kadar bin 73 kilometre hızlı ve yüksek hızlı trenler için demiryolu hattı inşa edilmiştir. Ankara Konya yüksek hızlı tren, Konya Karaman hızlı tren ve Ankara Kırıkkale, Yozgat, Sivas yüksek hızlı tren hatlarını içeren bu hat uzunluğu ülkemizdeki hızlı ve yüksek hızlı demiryolu hattının yaklaşık yarışını oluşturmaktır. Havayolu taşımacılığında da yine önemli artışlar var” dedi.

“2024-2028 DÖNEMİ İÇİN EYLEM PLANI KAPSAMINDA 166 PROJEYE 350 MİLYAR TL CİVARINDA BİR KAYNAK ÖNGÖRÜYORUZ”

Bugüne kadar yapılan yatırımların önümüzdeki dönemde yapacakları yeni yatırımların daha etkili olmasını sağlayacak sağlam bir zemin sağlam bir altyapı oluşturduğunu belirten Yılmaz, “Yeni KOP eylem planımız da gelecek dönemde bölgede yapılacak yatırımlarımız için bir mihenk noktası olacaktır. 2024-2028 dönemi için eylem planı kapsamında 166 projeye 350 milyar TL civarında bir kaynak öngörüyoruz. Bölgede yapılacak toplam yatırım tutarı değil. Sadece bu eylem planımız kapsamında ele aldığımız projelerin tutarından bahsediyorum. Bu da bölgemize, bölgedeki yatırımlara büyük bir ivme katacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE BU YILIN SONUNA GELDİĞİNDE YİNE ENFLASYONU KONUŞACAĞIZ”

Özellikle enflasyonla mücadelede gıda arzının arttırılmasına büyük önem verdiklerinin vurgulayan Yılmaz, “Artan gıda arzı hem insanımızın daha sağlıklı, daha uygun maliyetle bu imkanla erişmesini sağlayacak hem de makro ekonomik istikrarımıza enflasyonu düşürme etkisiyle katkıda bulunacak. Bu arada şunu da ifade edeyim. Bu mücadelemizi de başarıyla sürdürüyoruz. Geçen yılın Haziran ayından itibaren başlayan dezenflasyon sürecimizin bu yıl da devam edeceğini öngörüyoruz. Her geçen ay hedeflerimize daha çok yaklaşacağız. İnşallah Türkiye bu yılın sonuna geldiğinde yine enflasyonu konuşacağız ama bugünkü kadar artık konuşmayacağız. Çok daha makul bu seviyelerde bir enflasyonla bu yılı kapatacağız. 2026 ve 2027 yılı perspektifinde ise tek haneli rakamlara yeniden ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bölgenin su meselesine dikkat çeken Yılmaz, “Tarımı çok daha akıcı hale getirmemiz lazım. Su varlığıyla bitki deseni arasındaki uyumu güçlendirmemiz lazım. Bunları yapmazsak geleceğimizi çiftçilerimizin geleceğini riske atmış oluruz. Bunu elbette çiftçilerimizin gelirini düşürmeden onlara alternatifler sunarak onların bu geçiş süreçlerini en sağlıklı şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan bir yaklaşımda gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Bu bölgede ulaşıma çok büyük yatırımlar yapıldığını aktaran Yılmaz, “Bugün geldiğimiz noktada en önemli önceliğimiz makro politikalarımız açısından da üretim alanlarıyla pazarları buluşturan lojistik maliyetlerini aşağıya çeken böylece sanayinin rekabet gücünü arttıran yatırımlar. Özellikle demir yolu yatırımı. Bu çerçevede de Karadeniz'den Samsun'dan başlayıp Mersin'e kadar bir hat çektiğimizde Orta Anadolu’dan Mersin Limanı'nı buluşturan hatları çok önemli görüyoruz. Buradaki sanayi potansiyeli ve turizm potansiyeliyle Akdeniz'i mutlaka birleştirmemiz lazım. Adım adım da bunu hayata geçiriyoruz. 12. Planımızda da bu konuyla ilgili tedbirler var. Ulaştırmalara atacağımız bu adımlar KOP eylem planının da hayata geçmesi bakımından daha etkili olması bakımından son derece kıymetli bunu da ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

İHA

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }