İstanbul’da görev yapan 26 yaşındaki genç polis memuru Şeyda Yılmaz, 26 suç dosyası bulunan bir zanlı tarafından şehit edilmesi Türkiye’de infial yarattı. Toplumda büyük bir yankı uyandıran olay, vatandaşların aklına “Cezasızlık algısı mı var?” sorusunu getirdi. Bu olay sonrası vatandaşlar, suç dosyası kabarık olan bir kişinin nasıl dışarıda dolaşabildiğini sorgularken, Avukat Mustafa Alper Oral, bu sorunun altında yatan ‘cezasızlık algısı’nı sorusunu yanıtladı.
CEZASIZLIK ALGISI NEDİR?
Avukat Mustafa Alper Oral, son dönemde giderek daha sık tartışılan ‘cezasızlık algısı’nın toplumda derin endişelere yol açtığını belirtti. Oral, cezasızlık algısını değerlendirerek, “Cezasızlık algısı, uzun süredir hukuk camiasının ve toplumun gündeminde olan bir mesele. Özellikle suç oranlarının artması ve toplumsal infiale yol açan olayların çoğalmasıyla birlikte, insanlar işlenen suçların cezalandırılmadığı yönünde bir düşünceye kapılıyor. Bu Algı bireylerin adalete olan güvenini zedeliyor” dedi.
SUÇ KAYDI İLE SİCİL KAYDI ARASINDA FARKI VAR
Polis memuru Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesinin ardından, gözler 26 suç kaydı bulunan zanlının nasıl hala serbest olduğuna çevrildi. Vatandaşların haklı tepkilerini dile getiren Avukat Mustafa Alper Oral, bu sorunun hukuki boyutuna şu açıklık getirerek şunları kaydetti.
“Vatandaşlarımız, 26 suç kaydı olan bir kişinin dışarıda olmasına tepki gösteriyor, haklılar. Ancak bu 26 kayıt, 26 ayrı suçtan hüküm giymiş olduğu anlamına gelmiyor. Şahsın yaşı küçükken işlediği suçlar olabilir, bazı dosyalar beraatla sonuçlanmış olabilir veya aynı olayda birden fazla suçtan kaydı olabilir. Yani bu sayı her zaman kişiyi uzun süreli hapis cezasına mahkum eden bir durum değil. Suç kaydı ile sicil kaydı arasında da farklar var.”