ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM

Abone Ol

Pek çok anne baba çocukların cinsellikle ilgili sordukları sorular karşısında tedirgin olur ve çoğu zaman soruları yanıtlamakta güçlük yaşarlar. Çocuk bu tedirginliği hissettiğinde cinsellik konuşmanın ayıp olduğunu düşünür ama merakı geçmediği için soruların yanıtlarını farklı kaynaklarda aramaya başlar.  Bu da çocuğun çoğu zaman yanlış bilgi öğrenmesine neden olur.

***

Ayrıca anne babanın cinsellikle ilgili soruları yanıtlamaktan kaçınmaları çocuğun yaptığı arayışın yanlış olduğunu sanmasına bu da cinsellikle ilgili yanlış düşüncelerin oluşmasına zemin hazırlar. Ailelerin çocuklarına verdikleri sağlıklı bilgiler çocuğun normal ve iyi hissetmesini sağlar. İhtiyaçları karşılanamamış çocuklar ise utanç ve suçluluk duygusu yaşarlar.

***

Anne babanın bu konuda nasıl bir tutum sergiledikleri çocuğun yetişkinlikteki cinsel hayatını şekillenmesine katkı sağlayan ilk tohumlardır. Anne babaların en zorlandıkları konu cinselliği nasıl açıklayacaklarını bilememeleridir. Sorular karşısında hazırlıksız yakalanırlar ve kaygı hissederler. Bu kaygı çocuğa da geçer. Kuşkusuz ki yetişkinlerin de cinsel bilgisi az olabilir, yanlış anlatacağıma hiç anlatmayayım diye çocuklarının sorularını geçiştirebilirler.

***

Sorun şu ki, eğer çocukların sorularını sağlıklı biçimde yanıtlanmazsa, bu bilgiyi bir şekilde farklı kaynaklardan elde etme çabasına girecekler ve öğrendikleri yanlış bilgilerin doğru olduğuna inanarak büyüyeceklerdir. Bu nedenle anne babalar bu konuda çocukların sorularını yanıtlamaktan kaçınmak yerine nasıl yanıtlayabileceklerinin arayışı içinde olmalıdırlar.

***

Çocukların cinsellikle ilgili sorularını yanıtlarken; en önemli kural çocuğun yaş grubuna, sorduğu zaman ve sorduğu soru kadar cevap vermektir. Çocuk kendi yaşına özgü soru sorar sorduğu sorudan fazlasını açıklarsanız henüz hazır olmadığı bir konuyu açıklamış ve kafa karıştırmış olursunuz.

***

İleriki yaşlarında çocuğunuzun sağlıklı bir cinsel hayatı ve partner ilişkisi olsun istiyorsanız cinselliğin sadece beden ile ilgili olmadığını; sevgi, saygı ve birlikteliği de beraberinde getirdiğini anlatmalısınız. Anne baba olarak çocuğunuzun yanında karşı cins ile ilgili eleştiri yapmamaya özen gösterilmelidir (kızın etiğine bak namussuz, kadın değil mi araba kullanmasından belli, erkek işte çalışsın para getirsin). Bu çocuğun kendi cinsiyetinden utanmasına ve karşı cinsiyet içinde önyargı geliştirmesine sebep olabilir.

***

Çocuğunuza dokunma türlerini öğretebilirsiniz: anne babaya nasıl sarılırım, partnere nasıl sarılırım, hangi tür sarılmaları taciz olarak anlamlandırılması gereklidir gibi…

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }