Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk kadınlara verdiği değeri, “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözüyle anlatmıştı.
Yüz yıllık cumhuriyet boyunca Türk kadını önündeki tüm engelleri aşarak tarihe damga vurdu. İşte 100’üncü yaşını kutlayan Cumhuriyetin ilklere imza atan ve kendinden sonra gelenlere ilham kaynağı olan kadınları.
Selma Rıza Feraceli
İK KADIN GAZETECİ: SELMA RIZA FERACELİ
1872 yılında 7 çocuklu bir ailede doğan Selma Rıza, eğitimini evde aldı. Bir gece her şeyi arkasında bırakarak Paris’e abisinin yanına kaçan Rıza, böylece İttihat ve Terakki'nin ilk ve tek yeminli kadın üyesi olarak tarihe geçti. Sorbonne Üniversitesi'nde eğitim alan ilk Türk kadın oldu. lk Türk kadın gazeteci olan Selma Rıza, bu unvanı, Fransızca yayımlanan Meşveret ve Türkçe yayımlanan Şûrâ-yı Ümmet gazetesinde çalışırken aldı.
Safiye Ali
İLK KADIN TIP DOKTORU: SAFİYE ALİ
Safiye Ali, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadını. Amerikan Kız Koleji'nde öğrenim gören Ali, lise yıllarında doktor olmak istiyordu. Ancak Darülfünun Tıp Fakültesi henüz kadın öğrenci kabul etmiyordu. I. Dünya Savaşı sürerken maddi güçlüklere rağmen Almanya'ya giderek ile Tıp Fakültesi’nde öğrenim gördü ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadını doktoru oldu.
Süreyya Ağaoğlu
İLK KADIN AVUKAT: SÜREYYA AĞAOĞLU
Ünlü düşünür ve siyasetçi Ahmet Ağaoğlu’nun kızı olan Süreyya Ağaoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başvuran ilk kız öğrenci olarak tarihe geçti. Fakültenin kız öğrencilere açılmasında öncü rol oynadı ve bu mesleği seçerek ilk kadın avukat oldu.
Türkan Akyol
İLK KADIN BAKAN: TÜRKAN AKYOL
Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve rektörü unvanına sahip prof. Dr. Türkan Akyol, çalışmalarıyla hem tıp hem siyaset alanında saygın bir yer edindi. Üniversitedeki akademik faaliyetlerinin yanı sıra Akyol, Türk siyasetinin de önemli figürleri arasında yer aldı.
Afife Jale
İLK KADIN TİYATRO OYUNCU: AFİFE JALE
Darülbedayi’nin tiyatro kursu sınavına girerek kazanan Afife Jale, o dönemde Müslüman kadınların sahneye çıkmasının yasak olmasına rağmen, sadece kadınlara özel gösteriler sergileneceği sözüyle seçilen beş Müslüman kadından biri olmuştu.
Lale Aytaman
İLK KADIN VALİ: LALE AYTAMAN
İstanbul'da 1944'te doğan Lale Aytaman, İstanbul Avusturya Kız Lisesi'inden mezun olduktan sonra 1962 Phoenix, Arizona'da AFS öğrenci değişimi programına katıldı. İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okurken bursla Hamburg Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yaptı. Hamburg Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Aytaman, doktorasını da burada tamamladı. Aytaman, Ankara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak Almanca dersler verdi. 6 Temmuz 1991'de Muğla Valiliği görevine getirilen Aytaman, bu görevi 1995'e kadar sürdürdü. Aytaman bu göreviyle birlikte Türkiye'nin ilk kadın valisi unvanını aldı.
Sabiha Gökçen
İLK KADIN SAVAŞ PİLOTU: SABİHA GÖKÇEN
Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen dünyanın da ilk kadın savaş uçağı pilotu oldu. Sabiha Gökçen, kariyeri boyunca 8 bin saat civarı uçuş gerçekleştirdi. Atatürk’te kendisine oldukça destek veriyordu. Dünyada en iyi 20 havacıdan biri seçilen Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk kadın havacı oldu.
Feriha Sanerk
İLK KADIN EMNİYET MÜDÜRÜ: FERİHA SANERK
Feriha Sanberk, 1941'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne ilk kız öğrenci olarak girdi. 1951 yılında Kaymakamlık kursunu bitirdi fakat kadın olduğu için Kaymakam olamadı. Bu sebeple Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurdu, Sanberk Emniyet Müdürüde olamadı, yılmadı olayı yargıya taşıdı ve kazanarak aynı yıl göreve atandı.
Fatma Refet Angın
İLK KADIN ÖĞRETMEN: FATMA REFET ANGIN
Fatma Rafet Angın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden. Babası bir Kuvâ-yi Milliye üyesiydi. Mustafa Kemal'in arkasından Anadolu'ya gidip orta cephede üç yıl savaştı.
Semiha Berksoy
İLK KADIN OPERA SANATÇISI: SEMİHA BERKSOY
Türkiye'nin uluslararası alanda tanınmış ilk sanatçılarından birisi ve cumhuriyet döneminin sanat simgelerindendir. Sesli ilk Türk filminde ve Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile sahneye konan ilk Türk operasında, Ankara Devlet Opera ve Balesinde opera sanatının başlıca yapıtlarının ilk sahnelenişlerinde sahne aldı.
Sabiha Rıfat Gürayman
İLK KADIN MÜHENDİS: SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi olan Sabiha Gürayman aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk kadın voleybolcusuydu.
Tansu Çiller
İLK KADIN BAŞBAKAN: TANSU ÇİLLER
Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve 22. Türkiye Başbakanı Tansu Çiller. Başbakanlık görevini 1993-1996 yılları arasında sürdüren Çiller, Türkiye siyasi tarihindeki ilk ve tek kadın başbakandır.
Keriman Halis
İLK KADIN DÜNYA GÜZELİ: KERİMAN HALİS
Keriman Halis 1932 yılı Dünya Güzellik Kraliçesi'dir. Cumhuriyet Gazetesinin düzenlediği Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması'nda birinci seçilerek Türkiye'yi Dünya Güzellik Yarışması'nda temsil etmiş ve Türkiye'nin ilk Dünya güzeli oldu.
Samiye Morkaya
İLK KADIN OTOMOBİL YARIŞÇISI: SAMİYE MORKAYA
Cumhuriyet tarihine adını altın harflerle yazdıran, Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve ralli şampiyonu Samiye Morkay elde ettiği başarılar tüm kadınlara ilham kaynağı oldu.
Lale Orta
İLK KADIN MİLLİ MAÇ HAKEMİ: LALE ORTA
Lale Orta, eski Merkez Hakem Kurulu Başkanı, Türk futbolcu, antrenör, futbol hakemi ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk kadın futbol antrenörü ve ilk kadın kadın milli maç hakemidir.
İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI: MÜFİDE İLHAN
1950 yılında Mersin'den belediye başkanı seçilen Müfide İlhan, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı olarak biliniyor.
Cumhuriyetin 100 yılından ilklere imza atan kadınlar
— Lider Haber TV (@liderhabertv) October 29, 2023
Detaylar https://t.co/UOH1YTtAer#türkiyeyüzyılı #29ekim #cumhuriyetbayramı #cumhuriyet #cumhuriyetkadınları #liderhaber #keşfet pic.twitter.com/LBpvYGboBD