DENETİM ŞART

Abone Ol

Önceki gün açıklanan eylül ayı enflasyon rakamları gelecek açısından gerçekten unut verici. Tabi ki bu unut verilere göre. Vatandaşa yansıyan kısmı ise asıl gerçekler. Önemli olan o verilerin vatandaşa yansıyıp yansımadığı.  

*** 

Geçmiş zamanlarda bir film vardı ve o filmdeki bir siz replik olmuş neredeyse herkes tarafından kullanılır hale gelmişti. "Zeki Müren de bizi görecek mi ?" Vatandaşın açıklanan enflasyon verilerine bakış açısı tam da bu. Yani o veriler bizi ne kadar etkileyecek ve bize nasıl yansıyacak? 

*** 

Çarşı pazar, bakkal manav fiyatları bu veriler üzerinden yapılmaya başlanırsa eyvallah ta serbest piyasa ekonomisi dediğimiz ortam bu düşüncelere pekte müsaade etmiyor gibi.  

*** 

Çünkü cebine parayı koyup alış verişe çıktığımız zaman hem yetmediğini hem de fazlası ile borçlanarak elde avuçta doğru düzgün bir şey olmadan geri geldiğinizi görebiliyorsunuz.  

*** 

Böyle olunca da vatandaş zeki Müren de bizi görecek mi diye haklı bir şekilde soruyor. Elbette göreceği günleri yaşayacağız bunu çok iyi biliyoruz ama özel sektör ile devletin zam ayarlaması yapanların bu rakamları çok iyi öğrenmesi gerekir.  

*** 

Kaşıkla gösterilen yerde kepçe ile alınmaya kalkılır ise sonuç vehamet olur bunu da hepimiz çok iyi biliyoruz. Bir de hala yıllardır söylenilmesine rağmen bir türlü önüne geçilemeyen fırsatçılar.  

*** 

Üçe aldığını otuz üçe satmaya kalkanlara, piyasadan bana ne kardeşim ben kazancına bakarım diyerek vatandaşın cebindeki üç kuruşa göz dikenlere aman verilmez ise sürekli düşüş eğiliminde olan rakamlar piyasaya yansır ve biz de vatandaş olarak güzel günleri görürüz elbette.  

*** 

Bunun için de denetimin şart olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Nasıl yapılan yanlışlarda eğitim şart kelimesini şiar edindiysek piyasadaki yanlışların önüne geçmek için de denetim şart kelimesini artık ezberlemeliyiz.  

*** 

Çünkü öylesine açgözlüler var ki hani gözünü toprak doyursun denilen cinsten mübarekler işi öylesine azıttılar ki onları ne garibanın parası ne de toprak doyuramaz.  

SON SÖZ 

O yüzden açıklanan verilere sevinelim eyvallah ama denetimi de elden bırakmayalım olur mu? 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }