DİJİTAL ŞİDDET (2)

Abone Ol

Araştırmalar, Türkiye’de her beş kişiden biri dijital şiddete uğradığını göstermektedir. Dijital şiddete en çok gençler maruz kalmakta, 15-17 yaş arası her beş gençten biri, 18-32 yaş arası her üç gençten biri dijital şiddete uğradığını belirtmektedir.

***

Kadınlar cinsiyetlerinden ve fiziksel görünümlerinden ötürü, erkekler siyasi görüşlerinden dolayı daha fazla dijital şiddete uğradıklarını dile getirmektedirler.

***

Kadınların yüzde 51’i dijital ortamlarda yazılı, sesli veya görüntülü taciz mesajları almakta, yüzde 46’sı ısrarlı takibe uğramaktadır. Kişiler en çok tanımadıkları kimseler ve troller tarafından dijital şiddete maruz kalmaktadırlar.

***

Dijital şiddet eylemlerinin en çok gerçekleştiği platformlar Instagram yüzde 53, Facebook yüzde 35 ve Twitter yüzde 19 olduğu belirtilmektedir. Türkiye’de modern yaşam tarzı sürenler ile ateist ve inançsızların daha fazla dijital şiddete uğradığı görülmektedir.

***

Siyasi olarak son derece kutuplaşan, sosyal medyanın ve özellikle Twitter’ın troller tarafından manipüle edildiği Türkiye’de her 5 kişiden biri siyasi görüşünden dolayı dijital şiddete uğradığını ifade etmektedir.

***

Siyasi görüşü nedeniyle dijital şiddete uğrayan başlıca gruplar; erkekler, modern yaşam tarzına sahip olanlar, ateist ve inançsızlardır.

***

Türkiye özelinde toplumsal cinsiyete dayalı dijital şiddet, etnik kimliğe dayalı dijital şiddet, siyasi kimliğe dayalı dijital şiddet ve özellikle genç kuşak için fiziksel görünüme dayalı dijital şiddet gibi farklı dijital şiddet türlerinin yaygın olduğunu söylenebilir.

***

Pek çok şiddet türünde olduğu gibi, dijital şiddet de kökeninde ötekileştirme ayrıştırmadan beslenmektedir.

SON SÖZ

Ötekileştirme ve ayrıştırmalardan çok ötede, bütüncül bir dünya anlayışıyla yaşamak umuduyla…

Kaynaklar:

Avrupa Konseyi (2018). Mapping study on cyberviolence. https://rm.coe.int/t-cy-2017-10-cbg-study-provi- sional/16808c4914

NNEDV (2006,2008). Power & Control Wheel: On Technology & Abuse. SafetyNet Project. http://nnedv.org/safe- tynet

PEW (2021). The State of Online Harassment. https://www.pewresearch.org/internet/2021/01/13/the-state-of- online-harassment/

UNICEF (2019). UNICEF poll: More than a third of young people in 30 countries report being a victim of online bullying. https://www.unicef.org/press-releases/unicef-poll-more-third-young-people-30-countries-report-being- victim-online-bullying

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }