Dündar’ın ardından neler konuşulacak?

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, dün bir grup basın mensubunu yapımı süren ‘Osmangazi Meydanı’ şantiyesinde ağırladı.

Abone Ol

Yerel seçimlere doğru belediye başkanlarının yaptıklarını anlatmaları ve göstermeleri gerek. Bunu yalnızca kendi siyasi ikballeri için değil partilerinden gelen talimat doğrultusunda da yapmak zorundalar… Kendilerini nasıl ve ne kadar doğru anlatabileceklerini merakla izliyorum.

Geçen haftalarda Macera Park ve Barem programlarına davet etmeyen belediye bu kez meydan turuna çağırdı. Şaşırdık, icabet ettik…

Kıymetli okur, izninizle başta birkaç teknik bilgiyi tarihe not düşmek adına kısaca aktarayım, sonra yoruma geçelim…

Osmangazi Meydanı, bir kentsel tasarım projesi.

72 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projenin toplam maliyeti 416 milyon lira.

Proje için 151,7 milyon liraya 23 bin 315 metrekarelik alan kamulaştırılmış ve ortaya 40 bin metrekarelik bir meydan çıkmış. (Dündar, kamulaştırma bedeli için 200 milyon dedi ama el broşüründe kamulaştırma bedeli 151,7 milyon olarak yazdığı için onu baz aldık)

Meydanın altında 2 bin araçlık kapalı otopark, üstünde ise 500 kişilik nikâh salonu olacak.

Bunlar tekniğe dair kaba veriler.

***

Gelelim izlenime…

Olası afet durumunda vatandaşın sığınabileceği nitelikte yapılan kapalı otopark fikrini sevdim.

Projenin 2 etap olarak planlamasını sevmedim çünkü hemen doğu tarafındaki görüntü projenin yeni havasına gölge düşürüyor.

Meydanı canlı tutacak ticari alanların bulunmasını fikrini sevdim. (Dilerim bu alanlar rast gele değil meydana belli bir kimlik kazandırmak adına bir plan ve tasarıma göre vatandaşa en iyi hizmeti sunacak doğru işletmelere açılır.)

Meydan zemininin, belediye önündeki Osman Gazi Heykeli’nden yukarda olmasını ve aynı zamanda metro istasyonu ile hem zeminlik sağlanamamasını sevmedim. Zemin ya belediye ile ya da istasyon ile eşit olabilirdi. Kot farkını ortalayıp meydan sınırlanmış gibi…

Projede kullanılan malzemelerin kalitesini sevdim. Ama yüklenici firmayı sevmedim, çünkü işçiliği özensiz buldum. Yer tesliminin yılsonuna kadar sarkmasını da hoş bulmadım.

***

Meydan denince herkesin aklına farklı tasarımlar gelebilir.

Osmangazi Meydan projesine alttan baktığınızda meydan demek zor çünkü kot farkı var, üstten baktığınızda da zor çünkü meydanın ortasında durup etrafınıza baktığınızda bir boşluk hissi yaşamanız mümkün değil zira ticari alanlar var.

Yine de ortada oluşturulan büyük alanın bir meydan havası verdiğini de kabul etmek gerekiyor.

Bu noktada sevdiğimi söylediğim gibi ticari alanların olmasını doğru bulduğumu da söylemeliyim. O kadar büyük kamulaştırma bedeli ödeyip sonra alanı boş bırakarak kuşları yemleme meydanı oluşturmayı mantıklı bulmuyorum.

***

Belediyelerin bu tarz projelerine baktığımda benim için öncelikli kriter eski halidir. Öncelikle şunu sorarım: ‘Yeni hali, eski halinden iyi mi?’

Osmangazi Meydanı için bu soruyu sorduğumda eski halinden iyi olduğunu görüyorum.

Bazıları ‘ama daha iyi olabilirdi’, ‘şöyle olabilirdi’, ‘böyle olabilirdi’ diyebilir. Tüm bu yorumlar izafidir.

Aslolan rakamları ve imalatıyla çok büyük olan böylesi projelere girişebilmektir. Eski hali mezbelelik olan bir alanın, kente bu yeni haliyle kazandırılması bile başlı başına çetrefil bir iştir.

Netice itibarıyla Dündar, bu projeyle de önemli bir iş başarmıştır. Dolayısıyla Dündar’ın övgü beklentisini de makul karşılamak gerekiyor. Ancak eleştiriye yaklaşımı da yapıcı olmalı. Bu proje özelinde yaptığı yorumlar dolayısıyla Mustafa Özdal’ın Olay gazetesindeki işinden olmasıyla sonuçlanan süreç, Dündar’ın ardından bıraktığı olumsuz yankılardan biri olarak unutulmayacak. Tabi Down Town da öyle…

Öte yandan 3 dönemlik belediye başkanlığı boyunca Osmangazi’de hayata geçirdiği çok sayıda proje, Dündar’ın ardından övgüyle bahsedilmesini de sağlayacaktır elbet: ‘Panorama 1326 Bursa’ Fetih Müzesi, BAREM, Macera Park, Soğanlı Kentsel Dönüşüm vb.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 3 dönem kuralını 14 Mayıs’ta uyguladı. Meclis’teki isimler yüzde 65 değişti. Erdoğan, kadro yenilemeleriyle partisini diri ve dinç tutmayı başardı. Şimdi Mart 2024’te ne olacağı merak konusu…

Geçen haftalarda AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile yaptığımız görüşmede kendisi de kurala uyulmasını beklediğini söylemişti. Yine hafta başında AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da katıldığı tv programında değişim vurgusu yapmıştı.

Buradan hareketle şayet 3 dönem kuralı uygulanırsa Dündar, yeni süreçte Osmangazi’de olmayacak. Peki, Dündar’ın yerine kim gelecek? Ya da Dündar nereye gidecek?

İşte bu sorular merak konusu… Dündar’ın yerine talipli çok…

Tabi Dündar, her haftaya sığdırdığı bir projeyle belediyecilikteki iddiasını ortaya koyuyor. Kuşkusuz belediye yönetmek için tecrübe öncelikli ve gerekli…

Recep Altepe’nin görevden alınması sonrası büyükşehir başkanlığı için görüşmeye çağrılan üç isimden biri olan Dündar’ın Mart 2024’e doğru bu görev için adı geçenlerden biri olduğu ve görevi istediği herkesin malumu; bu kez karşısındaki Alinur Aktaş’ın o günkünden daha tecrübeli olduğu da…

AK Parti’nin tazelenme gibi tecrübeye de önem verdiğini biliyoruz. Bu denklemde Bursa’daki değişimin hangi dengeler ve unsurlar odağında gerçekleşeceğini merak ediyoruz. Kim bilir belki de öyle beklendiği gibi büyük değişimler olmayabilir…

***

Davut Gürkan’dan mesaj

Esasen bu merakımıza AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan dün sosyal medya hesabından yaptığı şu paylaşımla yanıt verdi:

Uzun yılların bilgi birikimi ve tecrübesi ile Türkiye'mizde belediyeciliği tamamen değiştirdik!

Milletimizle arasında duvarlar kuran, belediye binasının kapısından içeri girmenin bile mümkün olmadığı, çer çöp çukur ile anılan, vatandaşa hizmet üretmekten aciz ve yetersiz belediyecilik yapanları unutmadık!

Biz, insanımızı merkezine alan, her şart ve koşulda hemşerilerimizin yanında olan, çarşı pazarda dert dinleyen, çare üreten, projeler tasarlayıp memleketimize kazandıran bir yerel yönetim anlayışı ile gece gündüz demeden çalışıyoruz.

Hatırlamakta fayda var! Mega kent İstanbul'u 90'larda içler acısı ve utanılacak halinden kurtaran, akmayan çeşmelere içilebilir su taşıyan, çöp yığınlarını ortadan kaldıran, hizmet üreten ismi!

Ülkemizin makûs talihini değiştiren, devrim niteliğinde işlere imza atan, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği, hedef gösterdiği belediyeciliği tüm ilçelerimizle buluşturacağız!

Bizler hemşerilerimize hizmetkâr olmaya talibiz.

Tepeden bakan, hamaset siyaseti ile algı peşinde koşan, milletin faydasına, kadim Bursa'mızın hayrına bir iş başaramayanlardan hemşerilerimizi kurtaracağız inşallah!

Başkan Gürkan’ın bu mesajından AK Parti’nin ülke genelinde olduğu gibi Bursa özelinde de öncelikli hedefinin elindeki belediyeleri korumak ve CHP’nin elindeki belediyeleri alarak hizmet ağını genişletmek.

Saygıyla…

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }