Türkiye’nin Teknolojik İlerleme Yol Haritasında yer alan Ay Yüzeyine İniş misyonunun Dünya’daki uygulamasını gerçekleştirmek amacıyla TÜBİTAK tarafından TEKNOFEST kapsamında roketin yüzeye yumuşak inişini amaçlayan Dünya’daki ilk ve tek yarışma Dikey İnişli Roket Yarışması Ankara’da TÜBİTAK SAGE Yerleşkesinde düzenleniyor.
Yarışmadaki temel amaç, roketin belirlenen irtifadan serbest bırakılmasının ardından Soğuk Gaz İtki Sistemi kullanarak kontrollü bir şekilde hedef alana yumuşak inişinin sağlanması.
Yarışma; Ön Tasarım Aşaması, Kritik Tasarım Aşaması, Atışa Hazırlık Aşaması ve Deneme Atışları olmak üzere 4 değerlendirme aşamasından oluşuyor.
Yarışma başvuru döneminden itibaren geçen süreçte takımlara 20 farklı konuda teknik eğitim verilirken tüm takımlarla birebir tasarım değerlendirme toplantıları düzenlendi.
2022 yılından beri düzenlenen Dikey İnişli Roket Yarışmasına bu sene 147 takım tarafından başvuru yapıldı. Ön Tasarım, Kritik tasarım, Atışa Hazırlık ve Deneme Atışı Aşamaları tamamlayan 16 takım final atışlarına kalmaya hak kazandı.
KALKIŞ TESTLERİ BAŞLADI
Yarışmanın ilk gününde yarışmacı takımlar kurulumlarını tamamladı ve tasarladıkları roketlerin sızdırmazlık testleri yapıldı. Sızdırmazlık testini geçen takımlar kalkış testlerine başladı. Bugün de takımların hazırlık süreçleri ve testler devem edecek. Cuma gününden itibaren ise hazırlık testlerini başarıyla tamamlayan takımlar Dikey İniş Denemelerini gerçekleştirecek.
Dikey İnişli Roket Yarışması kapsamında; birinci olan takıma 150.000 TL değerinde ödül verilecek. İkinci olan takıma 120.000 TL, üçüncü olan takıma ise 100.000 TL ödül takdim edilecek.