Çin'de yapılan yeni bir araştırma, duygusal durumun alışveriş alışkanlıklarımızı nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Araştırma, üzüntü içinde olan bireylerin beklenenden daha fazla harcama yapma eğiliminde olduklarını ortaya koyuyor.

Gün geçtikçe artan tüketim çılgınlığı ve alışveriş alışkanlıklarımızın ne derece duygusal temellere dayandığı da merak konusu. Araştırmanın sonuçlarına göre, ruh halimiz alışveriş kararlarımızda belirleyici bir faktör olarak öne çıkıyor.


RUH HALİNE GÖRE ALIŞVERİŞ YAPILIYOR
Duygularından çok kazancına göre harcama yaptığını belirten Sait Ateş isimli vatandaş, “Seviyorum. Kazancıma göre kazanıyorsam yapıyorum, harcıyorum yani. Kesinlikle duygular yönlendiriyor. Ben kendi adıma örnek vermeyeyim de ben rehberim. Profesyonel turist rehberiyim. Müşterilerimden çok iyi biliyorum; ne zaman böyle bir gergin ortam olsa daha çok para harcıyorlar. Öyle söyleyeyim. Aslında ben de öyle. Yani stresini bir nebze oradan artık çıkartıyorsun” dedi. 


“İHTİYAÇ HALİNDE YAPIYORUZ”
Alışveriş yapmayı sevdiğini ama ihtiyaca göre alışveriş yapmaya çalıştığını ifade eden İbrahim Öznişastacı;  “Alışveriş yapmayı seviyorum. Daha doğrusu ihtiyaç halinde yapıyoruz. Fazlasına kaçmıyoruz” diye konuştu. Bir diğer vatandaş Ayşe Sakin ise mutluyken alışveriş yaptığını söyleyerek “Mutluyken daha çok alışveriş yapılıyor. Yani hemen hemen her gün alışveriş yapabiliyoruz olabiliyor. Yani market alışverişi falan filan da dahilse evet her gün yapıyorum. Üzgünken de kendimi mutlu etmek için yaptığım oluyor. Mutluyken de daha çok mutlu olmak için. Yani iki halde de yapıyorum açıkçası! ifadelerini kullandı. 

Milli İstihbarat Akademisi'nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan Milli İstihbarat Akademisi'nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan


ÜZGÜNKEN DAHA ÇOK ALIŞVERİŞ YAPILIYOR
ihtiyacı oldukça alışveriş yaptığını söyleyen Ceren Tirelioğlu, “İhtiyacım oldukça, ayda bir. Duygularımla değil de genel olarak ihtiyacım olduğu için alışveriş yapmayı seviyorum. Onun dışında alışveriş yapmak tabii ki insanı mutlu ediyor. Öyle söyleyebilirim. Peki araştırmaya göre üzgünken insanlar daha fazla alışveriş yapıyormuş. Üzgünken insanlar genelde tatlı alışveriş yapmayı çok severler. Bende çok severim” dedi. 


 Çok sık alışveriş yapmadığını ifade eden Sude Saruhan, “Yılda birkaç ay falan çok yapmam. Nadir. Genelde bunalımdayken. Çünkü ben de bunalımdayken daha çok kendime alışveriş yapma ihtiyacımda bulunuyorum” diye konuştu. 

Editör: Emre Gündoğdu