Bütçe uygulama sonuçları açıklandı Bütçe uygulama sonuçları açıklandı

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, yurt dışından yapılan elektronik alışverişlerde yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlerdeki vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltilirken, diğer ülkelerden gelen ürünlerde bu oran yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldığını söyleyen Güllü, hızlı kargo alışverişlerinde vergi muafiyeti limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldüğünü bu düzenlemeyle birlikte, yurt dışı alışverişlerdeki maliyetler ciddi şekilde artacağını belirtti.  Güllü, yeni düzenleme, iç piyasayı canlandırmayı ve yerli ticaret sitelerini desteklemeyi amaçlasa da, bazı uluslararası alışveriş siteleri Türkiye pazarından çekilme kararı almasına neden olduğunu açıkladı. 


VERGİLER TÜKETİCİYİ NASIL ETKİLEYECEK?
Güllü, düzenlemenin hem olumlu hem de olumsuz yanlarına dikkat çekti. Güllü, "2023 yılında e-ticaret sektöründe 1.85 trilyon liralık alışveriş yapıldı. 2024 sonu itibarıyla bu rakamın 3.4 trilyon lira olması bekleniyor. Ancak, yeni düzenleme ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlerde yüzde 30, diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise yüzde 60 vergi uygulanacak. Bu da tüketicinin yurtdışından alışveriş yapmasını zorlaştıracak" dedi.
Güllü, düzenlemenin yerli firmalar için avantaj sağlayabileceğini belirtti. İç piyasada faaliyet gösteren firmalar, yüksek gümrük vergilerinden dolayı daha fazla tercih edilebilir hale gelebilir. Ancak, bu durumun da beraberinde bazı riskler taşıdığını vurguladı. "Yerli firmaların birlikte fiyat belirlemesi gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Rekabet Kurumu’nun bu durumu dikkatle izlemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


“İÇ PİYASADA REKABET ARTABİLİR”
Yurt dışı sitelerinin Türkiye pazarından çekilmesi, yerli ticaret siteleri için avantaj sağlayabileceğine ifade eden Güllü, “Bu durumun uzun vadede iç piyasa dinamiklerini nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor. Yeni düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girdi ve tüketiciler, bundan sonra yapacakları yurt dışı alışverişlerde artan vergilerle karşılaşacak” diye konuştu.


Düzenlemenin, iç piyasayı canlandırmayı hedeflediğini kaydeden Güllü “Düzenleme, iç piyasayı canlandırmayı ve yerli ticaret sitelerini desteklemeyi hedefliyor. Ancak, bazı uluslararası alışveriş siteleri, yeni vergi oranlarının ardından Türkiye pazarından çekilme kararı aldı. Bu durum, iç piyasada rekabeti artıracak ve yerli firmalar için avantaj sağlayabilir” ifadelerini kullandı


PAZAR STRATEJİLERİ DEĞİŞİYOR
Uluslararası alışveriş siteleri, yeni vergi düzenlemeleri sonrası Türkiye pazarından çekilme kararı aldığını belirten Güllü, “Bu durum, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmelerine ve yerli firmalara yönelmelerine neden olabilir. Pazar stratejilerini gözden geçiren firmalar, 30 Euro’luk limitin altında kalacak ürünlerle yeni stratejiler geliştirme arayışına girebilirler” diye kaydetti. 

Editör: Özge Toptaş