Efkan Ala’nın farkı

Temmuz 2017’de New York’taydık…

Abone Ol

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) organizasyonunda iş dünyası temsilcileriyle birlikte bir grup gazeteci olarak 5 günlük fuar programı dâhilinde ABD’ye gitmiştik.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, o yıllarda basın mensuplarının yurtdışı fuar ziyaretleri içinde yer almasına fırsat tanıyor, kentin nabzını tutan gazetecilerin ufkunu açmaya yatırım yapıyor, düşünce ikliminin çeşitlenmesini ve beşeri gelişimi teşvik ediyordu.

Burkay’ın vizyonunun bir göstergesi olarak insana yaptığı yatırım, her zaman takdiri ve teşekkürü hak ediyor.

O programa iş insanlarının yanı sıra dönemin Bursa Milletvekilleri Efkan Ala, Müfit Aydın, İsmail Aydın ve Osman Mesten de katılmıştı…

O günlerde ülkenin gözü kulağı yeni kabinedeydi. Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı olarak açıklandı.

Bu atama, ekipteki gazetecilerce sürpriz olarak değerlendiriliyordu.

‘Abi’ modeliyle dizayn edilen Bursa siyasetinin yeni abisi Çavuşoğlu olarak yorumlanıyordu.

Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, o dönemde Bursa Milletvekili idi.

Yine İçişleri Bakanı olarak 25’inci dönemde Erzurum’dan Milletvekili olan Efkan Ala, 26’ncı dönemde Bursa’dan seçilmişti.

Müezzinoğlu, Ala ve Çavuşoğlu üçgeninde bir denklem oluşmuştu. Bu denklemin bir güç savaşına mı dönüşeceği yoksa uyum sağlanıp sağlanamayacağı konuşuluyordu.

Ayrıca önceki dönemlerde Bursa siyasetinde etkin olan Faruk Çelik ve Bülent Arınç’ın yeni dönemdeki rollerinin ne derece etkili olacağı da tartışılıyordu.

Lakin artık yeni bir denge kurulmuş ve uyum sağlanmıştı. Şüphesiz bu denge ve uyumda Ala’nın rolü büyüktü.

Devlet tecrübesi tartışmadan ari olan Ala’nın, siyasi kariyeri merak konusuydu. Kendisi her zamanki gibi sakin ve temkinliydi.

Genelde hakkında ‘iletişime geçmek zor’ eleştirileri yapsa da aslında bu durumun, Ala’nın devlet adamlığı refleksinden kaynaklandığını kabul etmek gerek.

O programda Efkan Ala’nın siyasi kimliğinden çok entelektüel birikimine şahit olduğumuz toplantılara katıldık.

Birebir sohbet etme fırsatı bulduğumuz programlarda Ala’nın insani yönünün gücüne de tanıklık ettik.

Yakın döneme gelecek olursak 14 Mayıs seçimleri için oluşturulan milletvekili listesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Bursa’dan aday gösterilmesi, ‘dengeler bozuldu’ yorumları yapılmıştı.

Fakat Efkan Ala ve AK Parti il teşkilatı, o süreçte son derece uyum içinde çalışmayı başardı.

Ve Sayın Efkan Ala, AK Parti Genel Başkanvekili görevine atandı.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından partide ikinci adam konumuna getirilen Efkan Ala’nın yine uyum içinde olacağını düşünüyorum.

Kendisine yakınlığı bilinen AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın, ayrılık söylentilerinin aksine görevine devam edeceğini düşünüyorum.

Efkan Ala’nın yeni görevinin Bursa için de bir fırsat olduğunu belirtmek gerekiyor. Dilerim bu dönem Bursa, bu fırsatı hakkıyla kent faydasına dönüştürebilir.

Saygılarımla…

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }