Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası Programı’na konuk olan TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü tüketici haklarını korumaya yönelik teklifin TBMM’de görüşülmeye başlanmasıyla ilgili bilgiler verdi. Bu teklifin mağduriyeti önleyeceğini belirten Güllü, “Muhalefet vergiden vazgeçmeye yönelik düzenlemelerin olduğunu söylüyor. Şu anlık öyle bir durum söz konusu değil. Tüketici kredileri ve konut finansman kredileri gidip bankada birebir kuruluyor. Artık uzaktan iletişim yoluyla ve güvenli doğrulama sistemleri kullanılarak tüketiciyle yazılı sözleşme dışında anlaşma sağlanması da mümkün. Bu tüketici açısından çok büyük bir kolaylık. E-Devlet uygulamaları sık ve güzel bir şekilde işliyor. UYAP sistemimiz gayet güzel. Bu daha da güzel bir uygulama olacak. Son zamanlarda kredi sağlayacağız diye vatandaşlarımız aranıyor. Bu sistem vatandaşlarımızın dolandırılmasının önüne geçecek. Doğrudan satış sistemine ilişkin olarak vatandaşların hak ve yükümlülükleri daha anlaşılır hale gelecek. E ticaret inanılmaz boyutlara ulaştığı için bu tüketiciyi koruyacak” dedi.

BURS VAADİYLE DOLANDIRICILIK

Kampüslerde üniversite öğrencilerini burs vaadiyle dolandırdıklarını söyleyen Güllü, “Tüketici Konfederasyonu olarak yetersiz olarak gördüğümüz mesafeli satış sözleşmesinin de tekrardan incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Genellikle üniversite öğrencileri başta olmak üzere birçok öğrencimizi burs vaadiyle dolandırıyorlar. Aslında bunun yazılı olması lazım. Cayma hakkım yazılı olarak yapıldı ve bilgilendirildim şeklinde olursa daha çok mağduriyetin önüne geçeceğini düşünüyorum. Bunun cezası 3 yıldan 10 yıla, basit dolandırıcılık suçu ise 1 yıldan 5 yıla kadar oluyor. Bu tarz şikayetlerin de yüzde 753 arttığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

KİRALAR ELDEN ÖDENMEYECEK

Kiraların artık banka ya da PTT üzerinden ödenebileceğini söyleyen Güllü, “Bundan sonra elden kira ödemesi olmayacak. Bu olay kiracıyı koruyan bir durum. Bugün siz 1 aylık kirayı bile ödemediğiniz takdirde sizi icraya vererek ev sahibi sizi tahliye edebilir. Bu yüzden tüketicilerin elden ödeme yapmamaları gerek. Böyle olmadığı takdirde kira bedelinin yüzde 10’u kadar en az 5 bin en fazla 20 milyon olmak üzere cezai işlemi var. Bu tarz işlemleri yapmayı bilmeyenler vatandaşlarımız yakınlarından destek almalı veya vergi dairesini aramalı.  Bu tarz durumlara istisna gelmemesi lazım yoksa suistimale açık olur” ifadelerine yer verdi.

TİCARET BAKANLIĞI SAHAYA ÇIKTI

Tüketici güven endeksi kasımda aylık yüzde 1 azaldı Tüketici güven endeksi kasımda aylık yüzde 1 azaldı

Fahiş fiyatlara yönelik çalışmalar hakkında Ticaret Bakanlığı’nın 9 ayda 340 bin firmaya denetim yaptığını vurgulayan İbrahim Güllü, “Tüketiciler açısından bakanlığın sahada olması bizim için bir güvence. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 9 ayda 340 bin firmaya denetim yapılmış. Bilgilendirme hakkımız yerine geldiği için de biz bu değerlendirmeyi olumlu görüyoruz. Sadece ticari olarak değil bu firmaların afişe edilmesi lazım. Marketlerde de bu yapılmalı” şeklinde konuştu.

Editör: Emre Gündoğdu