Bu hafta, Meclis kritik konular üzerinde yoğun mesai yapacak. En düşük emekli aylığının 12.500 TL'ye yükselmesiyle ilgili vergi ve sosyal güvenlik kanun teklifleri Genel Kurul'da görüşülecek. Milyonlarca vatandaş 'Emekli zammı ne zaman ödenecek? Zam farkları hangi gün hesaplara yatacak? Ödeme tarihi belli oldu mu?' sorularının cevaplarını merak ediyor. Detaylar belli oldu.

MECLİS'İN GÜNDEMİ

Ağustos'ta kapanması planlanan TBMM, bu hafta oldukça yoğun bir programla çalışacak.

TBMM Genel Kurulu, en düşük emekli aylığının 12.500 TL olmasını ve vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifini ele alacak.

Ayrıca 9. Yargı Paketi de gündemde.

EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ VE ZAM FARKLARI

Salı günü toplanacak olan Genel Kurul'un ilk gündem maddesi, en düşük emekli aylığının 10.000 TL'den 12.500 TL'ye çıkarılmasını içeren gelir vergisi teklifi olacak.

Bu düzenlemeden 3 milyon 703 bin kişi yararlanacak. Ayrıca, yurtdışı çıkış harcının 150 TL'den 500 TL'ye çıkarılması da teklif ediliyor.

Teklifin çarşamba günü yasalaşarak Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmesi bekleniyor.

EMEKLİ ZAM FARKI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Cumhurbaşkanı onayının ardından emekliler, temmuz ayına ait zam farklarını ağustos ayının ilk haftasında alabilecekler.

9. YARGI PAKETİ

Genel Kurul, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni de görüşecek.

Teklife göre, kadın evlendiğinde kocasının soyadını alacak ve evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilecek.

Narin Güran'ın mezarı yaptırıldı Narin Güran'ın mezarı yaptırıldı

Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa, kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilecek.

SAHİPSİZ HAYVANLAR

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek.

Teklif, saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara yerel yönetimlerce "ötanazi" yapılmasını içeriyor.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi ve sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezasının 2.000 TL'den 60.000 TL'ye çıkarılması öngörülüyor.

TÜKETİCİ HAKLARI

Salı günü, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek.

Bu teklife göre, kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilebilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemlerle kurulabilecek.

Editör: Özge Toptaş