İlk defa 2008/Ekim öncesi sigortalı olup bu tarihten sonra kendisine malullük veya yaşlılık aylığı bağlananların, emeklilik sonrası yeniden çalışmaya başlamaları hâlinde uygulanacak mevzuat aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Bu kişiler, 5510 sayılı Kanun’un geçici 14. maddesi gereğince Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışabilmektedirler.
***
Malullük aylığı alanların, aylık aldıkları statüde çalışmaya başlamaları durumunda, malullük aylıkları kesilmektedir. Statüsünden farklı bir statüde çalışanlar hakkında SGDP uygulanmakta ya da sigortalı sayılmadıkları durumlar söz konusu olabilmektedir. Ayrıca, 4/c kapsamında malullük aylığı alanlar 4/a kapsamında çalıştıklarında, aylıkları kesilmekte ve haklarında tüm sigorta kolları uygulanmaktadır.
***
Yaşlılık aylığı için ise bazı genel kurallar bulunmaktadır. 2005 yılında yürürlüğe giren 5335 sayılı Kanun gereği, SGK’dan yaşlılık veya emekli aylığı alanların, kamu işyerlerinde Kanunda belirtilen istisnalar dışında çalışmaları hâlinde aylıkları kesilir ve tüm sigorta kollarına tabi olurlar. Yine, yaşlılık aylığı almakta iken Bağ-Kur kapsamında iş yapanlar, 1 Mart 2006’dan itibaren bu kapsamda sigortalı sayılmamakta ve emekli aylıklarını almaya devam etmektedirler. Ancak bu kişilerin yazılı istekte bulunmaları hâlinde aylıkları kesilir ve tüm sigorta kolları uygulanır.
***
4/a, 4/b ve 4/c kapsamında yaşlılık aylığı alanların, özel sektör işyerinde 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlamaları hâlinde ise tercihlerine göre ya SGDP ya da tüm sigorta kolları uygulanmaktadır. Emeklilik sonrası çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilen ve tüm sigorta kollarına tabi prim alınan emeklilerin bu çalışmaları, bazen emekli aylıklarının yeniden hesaplanmasında dikkate alınmakta, bazen de müstakil hizmet olarak değerlendirilmektedir. SGDP ödenen süreler ise sigortalılık süresi ve hizmet olarak sayılmamakta, bu çalışmalar sonucu emekli aylığında artış sağlanmamakta ve toptan ödeme yapılmamaktadır.
***
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında malullük veya yaşlılık aylığı alanların, emeklilik sonrası yeniden çalışmaya başlamaları durumunda, emekli aylıklarının kesilip kesilmeyeceği ve hangi sigorta kollarının uygulanacağı üç temel kritere bağlıdır: sigortalılık başlangıç tarihi, emekli aylığı türü ve statüsü ile emeklilik sonrası çalışılan statü ve işyerinin kamu/özel niteliği. Diğer yandan, ilk defa 2008/Ekim sonrası sigortalı olup bu tarihten sonra yaşlılık aylığı bağlananların emeklilik sonrası yeniden çalışmaya başlamaları hâlinde, aylıkları kesilmektedir.
***
29 Ocak 2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun’un 6. ve 30. maddelerinde yapılan değişiklik öncesinde, emeklilerin sadece Bağ-Kur kapsamında çalışmaları hâlinde, aylıklarından SGDP kesilerek çalışmalarına imkân verilmişken, bu uygulama kaldırılmıştır. 10 Şubat 2016 tarihinden sonra, ilk defa 2008/Ekim sonrası sigortalı olup bu tarihten sonra yaşlılık aylığı alanlar Bağ-Kur kapsamında bir iş yaparlarsa sigortalı sayılmazlar. Ancak, bunların yazılı istekte bulunmaları hâlinde aylıkları kesilir ve tüm sigorta kolları uygulanır. Diğer bir ifadeyle, 5510 sayılı Kanun’da SGDP’ye tabi çalışma şekli bulunmamaktadır. SGDP sadece emeklilere özgü bir prim uygulaması olup, emeklinin hem emekli aylığını alıp hem de çalışmasına imkân verir.
***
SGDP ödenen süreler sigortalılık süresi ve hizmet olarak sayılmaz. Bu çalışmalar karşılığında emekli aylığında artış yapılmaz ve toptan ödeme yapılmaz. SGDP ile çalışan emekliye ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında gerekli yardımlar yapılır. İlk defa 2008/Ekim sonrası SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olup bu tarihten sonra kendisine malullük aylığı bağlananların, aynı kapsamlarda çalışmaları hâlinde emekli aylıkları kesilir ve tüm sigorta kolları uygulanır.