Bilim ve Teknoloji

Enerji verimliliğinde kent kültürü önerisi

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yaptığı konuşmasında enerji verimliliğinin bir kent kültürü haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin enerji kaynakları bakımından zengin olmadığını belirtti. Tat, ülkenin enerjisini daha verimli kullanmanın önemine vurgu yaparak sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini ifade etti. Tat, ülkede enerji bağımsızlığının ülke bağımsızlığı ile eşdeğer olduğuna vurgu yaparken "Öncelikle ülkemiz enerji ile ilgili alternatif kaynaklara bakacak olduğumuzu, çok zengin bir ülke olmadığımızı belirtmek isterim. Bu nedenle enerjimizi mutlaka verimli ve etkin bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Enerjide ülke olarak ciddi anlamda dışa bağımlılığımız söz konusu. Bir ülkenin bağımsızlığı, enerji bağımsızlığıyla aynı eşdeğer düzeyde örtüştürülebilir. Bu nedenle gelecekte daha bağımsız bir ülke olabilmek adına enerjide dışa bağımlılığı minimuma indirmemiz gerekiyor” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Ham maddesi kaynağı kendimizde olan yerli yenilenebilir enerji kaynaklarını öncelikle kullanmak gerektiğine dikkati çeken Tat, “Bu hafta enerji verimliliği haftası olması vesilesiyle de bu konuyu çok gündemde tutmak gerektiğine inanıyorum. Bir diğer konu ise tabii ki de bugün en büyük tüketimin olduğu hane halkının ve endüstriyel tesislerin enerji tüketimlerine de değinmek gerekiyor. Enerji, en verimli enerji tasarrufu edilen enerjidir. Sürekli ülkemizde enerjiyi hoyratça kullanıyoruz. Bugün konutlarda olsun endüstriyel tesislerde olsun, bu hoyratça kullandığımız enerji bizim gereksiz yere birçok hidroelektriğe mal oluyor” diye anlattı.

ENERJİ VERİMİ KENT KÜLTÜRÜ HALİNE GELMELİ

Tat, yüksek enerji verimine sahip cihazların tercih edilmesi ve yapı izolasyonlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Enerji verimliliğinin toplumun bir yaşam tarzı haline gelmesi için eğitimin önemli. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilkokul seviyesinde enerji verimliliğini ders olarak işlenmesi gerekir” diye konuştu.  Tat, enerji verimliliğinin bir kent kültürü haline gelmesi gerektiğini vurgulayarak, güneş enerjisinin ücretsiz bir kaynak olduğunu hatırlattı, "Yüzümüzü bedava olan güneşe mutlaka dönmeliyiz" diyen Tat, sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanmak gerektiğinin altını çizdi.

Çatılarda gün ısı kullanımının hiçbir prosedür gerektirmediğini ancak güneş enerji sistemi yapmak isteyen birini çok fazla prosedürlere boğulduğuna dikkat çeken Başkan Tat, “Gün ısı panelleri kaldırıp yerine güneş panelleri konularak enerji üretilip buradan enerjilerini sağlamasının önü açılmalı. Bununla ilgili kolaylaştırıcı prosedürlerin de olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Tabi ki prosedürler olmalı ama kolaylaştırıcı olmalı” dedi.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }