Gündem

'Eyyam-ı Bahur' etkili olmayacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, halk arasında ‘eyyam-ı bahur’ olarak bilinen sıcak hava dalgasının bu hafta etkili olmayacağını açıkladı. Tekin, hafta boyunca ülkede çöl sıcakları tahmin edilmediği, sıcak hava dalgası beklentisinin söz konusu olmadığını vurgulandı.

Abone Ol

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası haber programına konuk olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, haftanın hava tahminine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tekin, ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık beklenmediğini ve hafta boyunca sıcaklıkların genel olarak mevsim normallerinde seyredeceğini belirtti. 


SICAKLIK DALGASI BEKLENMİYOR
Tekin, bu hafta, geçen haftaya nazaran daha dar alanda yağışların görüleceğini, ülkenin kuzey kesimlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanakların görülmesinin mümkün olduğunu belirtti. Tekin, halk arasında geçmişten gelen gözlemler ile sıcaklıkla ilgili ‘pastırma sıcakları’ ya da ‘kırkikindi yağışları’ gibi terimlerin kullanıldığını, günümüzde ise ‘eyyam-ı bahur’ dedikleri bu tür sıcaklıklar Afrika sıcakları veya çöl sıcakları olarak adlandırıldıklarını ifade etti. Ancak Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak, bu hafta böyle bir sıcaklık dalgası beklemediklerini söyledi. 


KUVVETLİ RÜZGARLAR BEKLENİYOR
Ülke genelinde geçtiğimiz haftaya göre dar alanda yağışların görüleceğini belirten Tekin, “Özellikle kuzey kesimlerinde sağanak yağışların etkili olacak. Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında ise yağışların devam edecek ve bu yağışların kuvvetli olmayacak görülüyor. Çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağışların sürecek, özellikle Trabzon ve Rize çevresinde yağışların daha kuvvetli olması bekleniyor” dedi. 


Bunun yanı sıra, kuvvetli kuzeyli rüzgarların da etkili olacağı uyarısında bulunan Tekin, “Marmara’nın güneydoğusu ve Doğu Anadolu'nun güneyinde rüzgarların kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Marmara'nın güneyi, Batı ve Orta Karadeniz'de rüzgar hızlarının 40-60 km/saate kadar çıkabileceği öngörülüyor. Bu durumun ağaç devrilmelerine ve çatı uçmalarına neden olabilir” diye yorumladı. 
 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }