Türk karasularında köpek balıklarının yaşadığına dair son günlerde yayılan haberler halk arasında paniğe yol açtı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu balıkların genellikle sığ sular yerine derin denizleri tercih ettiğini ve bu nedenle insanlara yönelik bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Gökoğlu, köpek balıklarının sığ sularda nadiren görüldüğünü ve sosyal medyada yayılan görüntülerin halkta gereksiz bir korku yarattığını ifade etti. Gökoğlu, sosyal medya fenomenlerinin bu tür görüntüleri popülerlik kazanmak amacıyla kullandığını ve bu durumun halkta panik oluşturduğunu vurguladı. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya yansıyan görüntülerde mako cinsi köpek balığının sahile yakın bulunması ile ilgili yorumda bulunan Gökoğlu, "Makolar genellikle açık denizlerde yaşar ve ton balıklarıyla beslenirler. Genç makolar besin bulmak için kıyılara yaklaşabilirler. Ancak bu türlerin insanlara herhangi bir zarar verdiğine dair şu ana kadar bir vaka bulunmuyor" dedi.
“NESLİ AZALIYOR ZATEN”
Gökoğlu, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında köpek balıkları gibi tehlikeli türlerin nadir olduğunu, köpek balıklarının üreme sıklığının düşük olduğuna dikkat çekerek, “Köpek balıkları, çok yavru veren türler değildir ve üreme sıklıkları genellikle iki veya üç yılda bir gerçekleşir. Bu yüzden, köpek balıklarının çoğaldığı izlenimi yanıltıcıdır. Yavrular dünyaya geldikleri için de her türlü av aracı bunları yakalar. Dolayısıyla kıkırdaklı balıklar giderek Akdeniz'in nesilleri azalan türler arasında mako bunlardan biri. Ülkemizde de avcılığı yasaklanmış. ICM’in de koruma altında kırmızı listede olan türlerden biri. Vatandaşımız korkmasın. Gittikçe azalıyor zaten nesli” şeklinde konuştu.
ASLAN VE BALON BALIĞI ARTIK YERLEŞTİ
İklim değişikliğinin deniz ekosistemleri üzerinde yarattığı etkilerden de bahseden Gökoğlu, Türkiye karasularına Kızıldeniz kökenli bazı zararlı türlerin gelmeye başladığını söyledi. Bu yıl Akdeniz’de yoğun bir denizanası akınının yaşandığını ve balon balıkları ile aslan balıklarının bölgeye yerleştiğini belirtti. "Denizanası yoğunluğu bu yıl beklenenden çok daha fazla oldu. Balon Balığı ve Aslan Balığı da artık Akdeniz'in yerleşik türleri arasında yer alıyor. Balon Balığının eti tetrodotoksin içerdiği için yenmemeli, İnsanlar için tehlikesi yok. Ancak yendiği an tehlike oluşturabilir” dedi.
Aslan Balıkları ise dikenleri zehirli ve genellikle balıkçılar yaralandığına dikkat çeken Gökoğlu, “Aslan Balığı dikenleri battığı zaman da elinize zehirlenme riski var. Doku ölümlerine sebep olabilir. Aslan Balıkları kıyıda yani insanların yüzdüğü yerlere gelmez. Kayalık yerlerde daha çok saklanabileceği ortamların olması gerekiyor. Balıkçılarımızın dikkat etmesi lazım. Sokma olayları genelde zaten balıkçıların başına gelir” diye anlattı.
“BEN YENMEDİYSEM KİMSE YENMEZ”
Türkiye ve Akdeniz kıyılarında tedirgin edecek bir tür olmadığını savunan Gökoğlu “Vatandaşlarımız rahatlıkla denizlerine girsinler, yazın tadını çıkarsınlar. Bu tür çok da nadir olsa, bu tür köpekbalığının görülme durumu olabilir. Bunlar zaten denizin hayvanları, denizin her yerinde olabilirler. Biz nasıl karada her yerde olabiliyorsak onlar da deniz suyunun her alanında olabilir. Dediğim gibi vatandaşımızın korkmasına gerek yok. Benim yaşamımın büyük bir kısmı su altında geçiyor. Köpek balıklarıyla her zaman karşılaşabilecek kişi benim. Ben köpek balıkları tarafından yenilmediysem şu ana kadar hiç kimse yenmez” diye konuştu.