Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın, caminin bölgedeki önemli bir ihtiyacı karşıladığını söyledi.

Bölgede, 15 bini aşkın üniversite öğrencisinin yanı sıra Abdülhamid Han, Siyami Ersek ve Haydarpaşa Numune hastaneleri, öğrenci yurdu, meslek lisesi ve askeri lojmanlarla birlikte 50 bin insanın olduğunu dile getiren Aydın, buna karşın 1-1,5 kilometrekarelik alanda ibadet edilebilecek bir mekanın bulunmadığını kaydetti.

Üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün, cami yapımı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteğini aldığını anlatan Aydın, sonrasında üniversiteye ait alanda, koruma kurulu kararı ve ruhsat alınmasının ardından caminin temelinin atıldığını belirtti.

Aydın, "Ramazandan önceki dönemde tamamlanıp tüm gün kullanıma açık tuttuğumuz cami, iki katlı, 1000 metrekare tabanlı ve toplam kullanım alanı 2 bin 200 metrekare. Cuma namazları dışında alt kat öğrencilerin konferans, etüt yapabileceği, sosyal, kültürel aktiviteler gerçekleştirebileceği, hayır çalışmaları yapabileceği şekilde tasarlandı." ifadelerini kullandı.

Rektör Aydın, caminin mimari olarak 2. Abdülhamid dönemi yapılarına ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'ye benzediğini, bölgeye son derece uyumlu bir eser olduğunu söyledi.

Minarelerin Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin kulelerinin, saçakların ise külliye içerisindeki tarihi yapıların özelliklerini taşıdığını anlatan Aydın, şöyle konuştu:
"Sade, sakin ve çok aydınlık bir cami olduğunu söyleyebiliriz. Camiye girildiği zaman ana kubbede İhlas Suresi ve Bakara Suresi'nin 144. ayeti yer alıyor. Ayrıca cami, çevresel etkinliği, direkt cadde kenarında oluşu, en uzak hastaneye bile 600-700 metre yürüme mesafesinde oluşu açısından ulaşılabilir, kullanılabilir ve içinde de huzur bulunarak ibadet edilebilen bir cami konumunda. 2 bin 200 kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Ayrıca cuma günleri açık alanda da 1500 kişi namaz kılabilir. Normal vakit namazlarında en az 10-15 saf doluyor. Cuma namazlarında alt ve üst kat dolup taşıyor. Yani bu caminin bu bölgeye kazandırılması zorunlu bir ihtiyaçtı."

Vatandaşların camiye ilişkin düşünce ve taleplerini kendilerine ilettiğini kaydeden Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu konuda, ömrü hayatımız boyunca bizlerin ve camideki emeği geçen arkadaşlarımızın, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere aldığımız duaları bugüne kadar almadık diyebilirim. Orada ibadette karşılaştığımız insanların, caminin nasıl bir boşluğu doldurduğunu anlatmalarını telaffuz edecek kelimeler bulamıyorum. Bu bölge dışından Üsküdar ve Kadıköy'den sivil insanların da beş vakit namaz için bu camiye geldiklerini söylemeleri bizim için büyük bir onur ve gurur kaynağı."

MEKTEB-İ TIBBİYE-İ ŞAHANE BİNASINDAN ESİNLENİLDİ
Caminin proje müdürü ve uygulama sorumlusu mimar Seda Savaş, cami mimarisi tasarımında tarihi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binasından esinlendiklerini söyledi.

Caminin çift minaresi ve 4 kubbesi bulunduğunu aktaran Savaş, "4 kubbenin etrafında 4 yarım kubbeden oluşan bir mimariye sahip. Yaklaşık 1000 metrekare üzerine kurulu ama kullanım alanı olarak 2 bin metrekare ve 2 bin 200 kişinin aynı anda ibadet edebileceği büyüklükte bir cami. Ana kubbesinde ise İhlas Suresi yazılı." dedi.