Magazin

Françoise Hardy hayatını kaybetti

Fransa’nın en başarılı pop şarkıcılarından Françoise Hardy, 80 yaşında lenf kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Abone Ol

Şarkıcının ölüm haberini dün oğlu müzisyen Thomas Dutronc duyurdu. Instagram’da kendisinin ve annesi Hardy’nin bir bebeklik fotoğrafını paylaşan Dutronc, fotoğrafın altına “Annem gitti” yazdı.

Hardy, 1944’te Nazi işgali altındaki Paris’te doğdu. Şarkıcı, annesi tarafından büyütüldü. İlk gitarı 16 yaşında kendisine hediye edilen Hardy, bu yaşlarda kendi bestelerini yapmaya ve şarkılar söylemeye başladı. 1961’de ‘Disques Vogue’ isimli bir plak şirketiyle anlaştı.
Hardy, pop ve rock’n’roll’dan etkilendi.

Şarkıcı tarafından yazılan ‘Tous les garçons et les filles’ 1962’de çıktı ve 2,5 milyondan fazla sattı. İlk single’ları ‘Je Suis D’Accord’ ve ‘Le Temps de L’Amour’ Fransız müzik listelerinde zirveye yerleşti. Hardy 1963’te Eurovision şarkı yarışmasında Monako’yu temsil edip beşinci oldu.
Şarkıcı Avrupa’da artan ünü sayesinde repertuarını İngilizce de dahil olmak üzere birçok dilde yeniden seslendirdi. ‘Dans le Monde Entier’den çevrilen 1964 tarihli ‘All Over the World’ şarkısı Britanya’da ilk 20’ye giren tek şarkısı oldu. Ama Hardy’nin ünü Fransa, İtalya ve Almanya’da sürdü. 1968’de, sözleri Serge Gainsbourg’a ait olan ve orijinali Vera Lynn tarafından seslendirilen ‘It Hurts to Say Goodbye’ın fransızca versiyonu ‘Comment te Dire Adieu’ en büyük hitlerinden oldu.
Hardy, Jean-Luc Godard, Roger Vadim, John Frankenheimer gibi yönetmenlerin filminde oynadı. Sanatçı bir moda ikonu olarak birçok modacıya da ilham verdi ve moda fotoğrafları çektirdi.

Rolling Stones ve David Bowie de dahil olmak üzere 60’lar popunun birçok erkek yıldızının hayran olduğu Hardy’ye Bob Dylan bir şiir bile yazmıştı.
Sanatçı 1970’de plak şirketi Disques Vogue’dan ayrıldı ve Sonopresse ile üç yıllık bir anlaşma imzaladı. Aynı dönem Brezilyalı müzisyen Tuca ile 1971’de büyük beğeni toplayan ‘La Question’ albümünü kaydetti.

1967’den beri birlikte olduğu sevgilisi Jacques Dutronc’la 1981 yılında evlendi. Evliliklerini ilginç olmayan bir formalite olarak değerlendiren ikili 1988’de ayrılıp dost kaldı. Françoise Hardy’nin bu evlilikten Thomas Dutronc adında bir oğlu oldu. 1970’lerde oğlunu büyütmekle uğraşan şarkıcı, kariyerine 1980’lerde uzun bir ara verdi. Son albümü olarak lanse ettiği Décalages’ı 1988’de çıkardı. daha sonra 1996’da Le Danger’ı yayınladı. 2018’de Personne D’Autre ile diskografisini tamamladı.
Hardy 2004’ten beri lenf kanseriydi. Hastalık nedeniyle yıllarca radyoterapi ve kemoterapi gören şarkıcı, 2015’te durumu kötüleşince kısa bir süre komaya girdi ve o tarihten itibaren konuşma, yutma ve solunum sorunları yaşadı. Sanatçı 2021’de ötanaziyi savunmuş ve Fransa’nın prosedüre izin vermemesini ‘insanlık dışı’ bulmuştu.
 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }