Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Verilere göre enflasyon aylık yüzde 1,64 yıllık yüzde 71.60 oldu. Enflasyon rakamlarının ardından yeni kira artış oranı ise yüzde 65,07 olarak belirlendi. Yeni ev ve iş yerlerine yapılacak kira oranın belli olmasının ardından Lider Haber TV de yayımlanan Gün Ortası programına katılan gayrimenkul uzmanı Gamze Özlü, Murat Er ‘in sorularını yanıtladı.

Gayrimenkul Uzmanı Özlü Yüzde 25 In Kalkması Herkes Için Iyi Oldu 2

KİRACILARIN HAKLARI O KADAR FAZLA Kİ”

Kiracıların daha öneki yasal haklarının yüzde 25 olduğunu hatırlatan Özlü, “Kiracılar yasal haklarının yüzde 25 olduğunu bilerek bu oranı kullanmak istiyor. Bu durumun bazı mal sahiplerini evlerini satmaya yöneltti. Bir kiracıyı daireye soktuğunuz takdirde, kiracıların hakları o kadar fazla ki 1 sene boyunca kiracıyı o kiralık daireden çıkartamıyorsunuz. 5 sene sonra sadece kira tespit davası açabiliyorsunuz ve kira tespit davası açtıktan sonra o bölgedeki emlakçı ve gayrimenkul danışmanı ile görüşülüp ortak bir kira bedeli tespit edebiliyorsunuz. Bunu tespit etmeniz bile 6 buçuk seneyi buluyor çünkü bu davayı ancak 5 sene sonra açabiliyorsunuz” diye konuştu.

Gayrimenkul Uzmanı Özlü Yüzde 25 In Kalkması Herkes Için Iyi Oldu 3

“YÜZDE 25’İN KALKMASI HERKES İÇİN İYİ OLDU “

Özlü, bu davaların sonuçlanmasının 1 buçuk seneyi bulduğunu vurgulayarak, “Bunların bu kadar uzun olması adliyelerde inanılmaz bir yük oluşturdu. Bir sürü dava açıldı, adliyelerdeki yükü azaltmak adına bilirkişilere yönlendirildi ama bu da bir çözüme ulaşmadı. Yüzde 25’in kalkması herkes için iyi oldu. Çünkü enflasyon oranına baktığımız zaman aslında bu bile karşılamıyor. Kiracılar açısından zor bir süreç. Sadece kira ile geçinen mal sahipleri için yüzde 25 gerçekten kötü bir oran. O yüzden biraz daha karşılıklı iyi niyet olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


“MAL SAHİBİ KİRACI KARŞI KARŞIYA KALDI” 

Yüzde 25 zam oranı varken de bazı kiracıların bunu suistimal ettiğini anlatan Gamze Özlü şunları söyledi: “Kiracı bile “benim hakkım budur, fazlasını ödeyemem’ dedi. Mal sahibi ile kiracı karşı karşıya kaldı. Ama isterlerse bir oran belirleyip ortak karar verip anlaşabilirler. Hatta sözleşme noterden yapılırsa ancak geçerli olur. Ama şu şartlarda, enflasyon oranı varken böyle bir şeyi kabul edip yüzde 30’a, yüzde 40’a razı geleceğini düşünmüyorum.” 

Gayrimenkul Uzmanı Özlü Yüzde 25 In Kalkması Herkes Için Iyi Oldu

Ücretli çalışan sayısı temmuzda arttı Ücretli çalışan sayısı temmuzda arttı

“1 TEMMUZ İTİBARİ İLE YÜZDE 25 SINIRLAMASI KALKTI”

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, 1 Temmuz itibariyle yüzde 25 sınırlamasının kalktığını hatırlatarak, “30 Haziran ya da 25 Haziran’da yapılmış bir kontrat yenilemesi varsa ve kiracı yüzde 25 hakkını gününde yatırmışsa 1 sene boyunca bu şekilde devam eder. Yani 30 Haziran’daki kontrat sahipleri yüzde 25 olarak yapacaklarsa, onların 1 sene hakkı devam eder. 1 Temmuz itibariyle olanlarda enflasyon oranı yüzde 65 olarak devam eder. Bu konuda dava süreci olanlar varsa devam edenler yüzde 25’ten devam edecekler ama kontratının bittiği tarih itibariyle, yani 2024 Temmuz’da kontrat bitmiş oluyorsa, yüzde 65 ya da enflasyon oranı yüzde 72 ne olduysa, hangi ayda bittiyse ona göre yenilenecek” dedi.

Editör: Emre Gündoğdu