Gönül doktoru ve vefa

Kıymetli okur, öyle hayat hikâyeleri var ki  ‘insan ne için yaşar?’ sorusuna yanıt olur. Uzman Doktor İsmail Fakı’nın ardında bıraktığı manevi miras o yanıtlardan biri…

Abone Ol

Geçen Perşembe Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı seminer salonunda bir program düzenlendi.

‘Gönül Doktoru’ olarak nitelendirilen İsmail Fakı’yı anma etkinliğine Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Halil Sağlam, Nefroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mahmut Yavuz, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Hastane Başmüdürü Fahri Durmaz ile bölüm hocaları ve asistanları hazır bulundu.

Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse, Türk İmar Sen Genel Başkan Yardımcısı Ünsal Ocak, Türk Sağlık Sen Bursa Şube Başkanı Sabit Karabayır, Türk Sağlık Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Bilal Atik ve Türk İmar Sen Bursa Şube Başkanı İsmail Korkmaz da toplantıda yer aldı.

Gönül Doktoru İsmail Fakı’nın çocukları Betül Merve Fakı Çakır ve Alperen Fakı, abisi Mehmet Fakı, sevenleri ve dostları da törene icabet gösterdi.

Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nın tarihinden bahsederken şu parantezi açtı:

İlk 10 asistan arasında İsmail Fakı’nın yeri bir başkaydı. Kendisinden öncekilere gösterdiği saygı ve hürmet, kendisinden sonra gelen asistanlara da gösterdiği ağabeylik ve koruyuculukla hepimizin kalbinde yer etti. İsmail Fakı, kurucu hocamız Nihat Özyardımcı’nın sağ koluydu. Her işe İsmail Fakı koşardı… Nihat Özyardımcı hocamız bize vefa duygusunu öğretti. Bu duygu İsmail Fakı’da yükse seviyedeydi ve bize örnek oluyordu.”

Toplantıda gördüğüm saygınlık ve vefa temsili son derece kıymetliydi.

Nihat Özyardımcı ile birlikte kliniğin kuruluşunda etkin olan ve eski Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Gözü de programaydı ve salona giren klinik üyeleri, Prof. Dr. Oktay Gözü’yü görünce sevecen bir tebessümle yanına gidip elini öptü. Akademide eşine az rastlanır bir manzaraydı… Klinikteki bu saygı ve vefa geleneği, her türlü övgüyü hak ediyor.

Programda Prof. Dr. Karadağ’ın hitabı sonrası İsmail Fakı hakkında hazırlanan video izlendi. Hüzünlü anların yaşandığı salonda İsmail Fakı’nın çocuklarının hissettiği gurur ve bağlılık gözlerinden okunuyordu.

Video sunumun ardından Gönül Doktoru İsmail Fakı’yı yakından tanıyan isimlerden Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse, anılarını paylaştı:

90’lı yıllarda Bursa’da bir göğüs hastanesi efsanesi konuşuluyordu. Adaletinden, dürüstlüğünden, çalışana değer vermesinden bahsedilen İsmail Fakı konuşuluyordu. Ben de 1996 yılından itibaren İsmail abiyle beraber çalışma şansına nail oldum. Hep yol göstericiydi… Hakkında şu söz söyleniyordu: ‘Sevmeyeni olmayan tek insan.’ Gerçekten herkesin sevdiği değer verdiği bir insandı… Ömrünü insana yatırımla geçirmiş biriydi…

Türk Sağlık Sen olarak Gönül Doktoru İsmail Fakı’yı her ölüm yıl dönümünde andıklarını hatırlatan Mustafa Köse, “10 yıldır İsmail Fakı anısına seçtiğimiz bir isme plaket takdiminde bulunuyoruz. Bu yıl 11’incisini Prof. Dr. Mehmet Karadağ hocamıza takdim edeceğiz” dedi.

Uzman Dr. İsmail Fakı’nın adının bir sağlık kuruluşuna verilmesi için çalıştıklarını belirten Köse, “İnşallah Bursa’mızda adının yaşadığı, yaşatıldığı Gönül Doktoru İsmail Fakı hastanesi olur, bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Ayrıca biz, her yıl bu anma programını yapma gayretinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmalar sonrası Gönül Doktoru İsmail Fakı anısına Türk Sağlık Sen tarafından Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ’a plaket verildi.

Ayrıca Mustafa Köse, Prof. Dr. Karadağ’a Gönül Doktoru İsmail Fakı anısına Yalçın Kubat tarafından kaleme alınan şiir kitabını takdim etti.

Yalçın Kubat, ‘Bir Fakı Bey vardı bir de Osman’ adlı kitabındaki ‘Fakı Bey’ şiirinin bir kesitinde şöyle diyor:

Bugün de güneş battı,

Gün sona erdi.

Biz seni bıraktık da geldik,

Vatan eylediğimiz topraklara…

Ulu bir çınarın serinliğine,

Emir Sultan’ın manevi koynuna.

Biz seni bıraktık da geldik,

Fakı Bey

Ulaşılmaz yolların en sonuna…

Şimdi istediğine kavuştun

Kutlu Beyle aynı sofrada.

Kağanlar sıralanıyor bir bir

Hepiniz aynı masada.

Ardından şiirler yazılan bir isim bırakmak… Ne yüce öyle değil mi?

Kıymetli okur, her soru gibi ‘insan ne için yaşar?’ sorusuna yanıt bulmanın da bir zamanı var.

İsmail Fakı’nın hayatına dair kısa seçkilere baktığınızda cevabı erken bulanlardan olduğu görülüyor.

‘Gönül Doktoru’ diye anılan Fakı’nın mesleğini adanmışlıkla icra ederken insanların gönlüne girdiği ve bunu saf bir samimiyetle yaptığı düşünüldüğünde bu yargıya varılabilir.

Mesleğinde İsmail Fakı’nın örnek olduğu geleneği sürdürenlere, onu unutmayanlara ve vefalı olanlara ne mutlu…

Ruhun şad olsun Gönül Doktoru…

Saygıyla…

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }