GSM ve internet operatörlerinin faturalarında yaşanan astronomik artışların kabul edilebilir olmadığını ifade eden Tüketici Hakları Derneği (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Türkiye'de biz tüketiciler olarak en düşük kalite en düşük hız ve en pahalı fiyatla biz bu hizmeti alıyoruz. Bu noktada son 2-3 ay içerisinde tarifelerde yaklaşık yüzde 500’lere yakın artışlar olması esasen kabul edilebilir bir durum değil” dedi.  


BTK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR
Haberleşmenin anayasal temel bir tüketici hakkı olduğunu vurgulayan Güllü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylanan tarifelerdeki artışların denetlenmediğini ifade etti. Güllü, tüketicilerin haklarını aramak için BTK’ya şikayette bulunabileceğini ancak bu şikayetlerin çoğunlukla sonuçsuz kaldığını söyleyerek “BTK'nın öyle büyük yetkileri var ki ciro üzerinden ciddi yaptırımlar uygulayabilir bu GSM operatörlerine hatta hatta ruhsat iptaline gidecek uygulamalar yapabilir” diye konuştu. 


“EN YÜKSEK RAKAMI ÖDÜYORUZ”
Şikayetlerin değerlendirilmediğini ifade eden Güllü “Tabiri caizse karşımızda bir kapı duvar diye ifade edebileceğimiz bir sistem görüyoruz” diyerek tarife değişikliklerin ve onaylanan tarifelerin tamamen haksız olduğunu artış olduğunu belirtti. Güllü, GSM ve internet faturalarını Türkiye ve Avrupa ile kıyaslayarak, “Avrupa'yla mukaseye ettiğimiz zaman en yüksek rakamları ödüyoruz. BTK'nın bu şikayetleri de dikkate alıp herhangi bir açıklama yapmaması ile birlikte mağduriyetler devam ediyor” dedi. 
REKABET KURUMU FİYATLARI İNCELEMELİ
Tüketicilerin yüksek faturalar ve haksızlıkla karşılaştıkları takdirde neler yapabileceğini aktaran Güllü, tüketicilerin mevcut tarifelerini değiştirmeden, yeni yüksek tarifelere geçirildiğini ve bunun yasal bir zorunluluk olmadığını kaydetti. Tüketicilerin haklarını korumak için şikayet süreçlerini takip etmesi gerektiğini vurgulayan Güllü, Rekabet Kurumu’nun da sektördeki fiyatlandırmaları incelemesi gerektiğini belirtti.


HABERLEŞME MALİYETİ 5 BİN LİRA 
Rekabet kurumunun yeterli incelemeyi yaparak sahada olması gerektiğini BTK'nın da tüketici şikayetlerini de dikkate alarak bu onaylamış oldukları tarifeleri iptal etmesi gerektiği kanaatlerini paylaşan Güllü, “Bu tarifeler artık bir tüketicinin bir aile ferdenin götürebileceği tarifeler değil. Çünkü biz artık cep telefonlarında, evde internet kullanmak durumundayız. 3 kişilik, 4 kişilik bir ailenin aile GSM haberleşme ve internet maliyeti neredeyse 4-5 bin lirayı bulur hale geldi. Bu asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir ortamda kabul edilebilecek bir durum değildir” dedi. 

Kredi için 99,4 milyon liralık BES fonu teminat olarak gösterildi Kredi için 99,4 milyon liralık BES fonu teminat olarak gösterildi


TÜRKİYE'DEKİ RAKAMIN 10’DA 1’İ FİYATINDA
GSM operatörlerinin tüketici mecburiyetini kötüye kullandığını ve kafalarına göre fiyatlandırma yaptıklarını söyleyen Güllü, “Türkiye'de faaliyette bulunan bir GSM operatörü yurt dışındaki bir ülkeye, Ukrayna'ya aynı hizmeti Türkiye'deki rakamın 10’da 1’i fiyatına veriyor. Bu şu demektir. Yani orada onda bir fiyatla verebiliyorsan demek ki gerçekten bunu Türkiye'de de onda bir fiyatla verebilirsin. Sen niçin yurt dışındaki Ukraynalı vatandaşı Türk halkından daha mı çok seviyorsun? Sen bu ülkenin eğer GSM Operatörü bu ülkenin şirketi firması değil misin? Yani burada bunun da açıklanması lazım” diye kaydetti. 

Editör: Özge Toptaş